Najčastejšie dôvody bolesti chrbta a ako im môžeme predchádzať

Bolesti chrbta sú často kombináciou viacerých faktorov

23.03.2019 06:00
chrbtica, chrbát, rontgen Foto:
Bolesti chrbtice môžu byť príznakom aj mnohých iných ochorení, napríklad srdca.
debata

Zlé držanie tela: zlý životný návyk, ktorý sa spravidla formuje už v detstve. V dospelosti je možné držanie tela zdokonaľovať pomocou fyzioterapie a posilňovaním brušných aj chrbtových svalov.

Nevhodná obuv: vysoké podpätky, ale ani ploché podrážky nerobia chrbtici dobre. V príliš vysokých podpätkoch dochádza k nesprávnemu namáhaniu kĺbov a väzov. Plochá podrážka potom nohu dostatočne nefixuje a dochádza k zmršťovaniu klenby chodidla. Ideálne je preto obuv striedať a nosiť široké a nižšie podpätky.

Prechladnutie: rovnako ako môžu prechladnúť vaše dýchacie cesty, môže prechladnúť aj chrbát. V zime by ste preto mali menej dbať na módne trendy a chrániť svoj chrbát teplou spodnou bielizňou.

Nesprávne sedenie: najmä pri práci s počítačom má mnoho ľudí tendenciu uľavovať svojmu chrbtu zlým držaním tela. Pri sedení by však kolená mali byť ohnuté do pravého uhla a chrbát sa opierať celou plochou o operadlo. Monitor by mal byť nastavený priamo proti očiam.

Prehnaná alebo nedostatočná aktivita: absencia pohybu a športových aktivít vedie k ochabnutiu svalov, skracovaniu šliach a v niektorých prípadoch aj k osteoporóze. Pri opačnom extréme je však telo zaťažované a pri zlej výžive kĺbov a svalov dochádza k ich degenerácii. Najlepšie je v tomto prípade voliť zlatú strednú cestu.

Nadváha a zlý životný štýl: usadzovanie tukových zásob v tele a nedostatok pohybu majú negatívny vplyv aj na naše kĺby a svaly. Telo je nadmernou váhou preťažené a pohyb sa stáva náročný, v niektorých prípadoch aj nemožný. Dbať by sme preto mali na dostatočný prísun zeleniny, ovocia a na dostatok pohybu. Zabúdať by sme nemali ani na dostatočný prísun dôležitých minerálnych látok, ako je vápnik a horčík, ktoré sa podieľajú na tvorbe kostného minerálu.

Stres: dlhodobý stres núti človeka svoje telo chrániť, a preto sa uchyľuje k neprirodzenému postoju. Nervová sústava je pri strese precitlivená, a teda tiež náchylnejšia na vnímanie bolesti.

Nosenie kabeliek: módny trend nosenia kabeliek sa podpisuje aj pod naše zdravie. Ťahanie ťažkých tašiek v jednej ruke alebo cez plece preťažuje iba jednu stranu a učí telo zlému držaniu, ktoré sa potom dá veľmi ťažko odnaučiť.

Bolesti chrbta sú často kombináciou viacerých faktorov

  • u detí a adolescentov je najčastejšou príčinou bolestí chrbta preťažovanie svalstva a postihnutie platničiek, úrazové bolesti, ale aj deformity chrbtice – skolióza
  • pre stredný vek sú typické ochorenia platničiek, reumatické ochorenia aj začínajúce degeneratívne zmeny
  • seniorov zas zvyknú trápiť najmä degeneratívne zmeny stavcov, kĺbov, menej často už platničiek
  • bolesti chrbtice však môžu byť príznakom aj mnohých iných ochorení, napríklad srdca, obličiek, dýchacích či tráviacich orgánov, ochorení močových ciest, u žien môže chrbtica bolieť napríklad aj pri niektorých gynekologických ochoreniach.
  • krátkodobá bolesť (ktorá zvyčajne trvá do 6 týždňov), je zvyčajne následkom: nesprávneho držania tela, dlhého sedenia alebo státia v jednej pozícii, napnutia či preťaženia paraspinálnych svalov a väzov, prepínania a preťaženia pri športových aktivitách, nadváhe, úraze, infekcie, tehotenstva
  • náhla bolesť chrbta môže byť spôsobená vyskočenou medzistavcovou platničkou
  • pri preťažení pohybového aparátu človek pociťuje únavu až bolesti bedrovej chrbtice skôr pri statickej než dynamickej záťaži. Každá poloha, v ktorej musí pacient dlhšie zotrvávať, je pociťovaná ako nepríjemná a pacient sa snaží meniť svoju polohu dokonca aj na lôžku
  • pri blokáde medzistavcových kĺbov býva v akútnom stave výrazne obmedzený pohyb – pacient sa nemôže predkloniť, narovnať z predklonu či úklonu k jednej strane. Bolesť môže vyžarovať do bokov, zadku, podbrušku, slabín, dolných končatín, alebo smerom k hrudnej chrbtici. Bolestivý môže byť kašeľ či kýchanie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chrbát #chrbtica #bolesť chrbtice