Fibriláciu treba riešiť včas - kým neudrie na mozog

Nemýľte si fibriláciu predsiení srdca s fibriláciou jeho komôr. Dramatické situácie z filmov typu, "srdce fibriluje, podajte mi defibrilátor", spôsobujú fibrilujúce, chvejúce sa srdcové komory, ktoré bezprostredne ohrozujú život, lebo srdce vlastne nepracuje. O fibrilácii predsiení však nemusíte ani vedieť, môžete ju mať dokonca roky. Len odrazu krvná zrazenina vyletí zo srdca do mozgovej tepny - vznikne mozgová porážka. A tá zabíja.

13.04.2019 06:00
srdce, fibrilácia, EKG, fonendoskop, liek,... Foto:
Odhaduje sa, že do roku 2030 sa počet pacientov so srdcovou fibriláciou zvýši o 70 %.
debata

Fibrilácia predsiení (FP) srdca sa stáva epidémiou nového milénia. „Na Slovensku rastie počet ľudí, ktorým diagnostikovali FP nielen vo veku nad 60 rokov, ale aj v mladšej vekovej kategórii od 22 do 44 rokov,“ upozorňuje MUDr. Peter Hlivák z oddelenia arytmií a kardiostimulácie Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb v Bratislave. Podľa poslednej štatistiky je na Slovensku s fibriláciou predsiení 120 340 pacientov, pritom v spomínanej mladšej vekovej kategórii je ich vyše 17 400. V zásade sa hovorí o 2 – 3 % slovenskej populácie s predsieňovou fibriláciou.

Rozladený orchester v srdci

Prezident Slovenskej kardiologickej spoločnosti Peter Hlivák prirovnal tento zdravotný problém k rozladenému orchestru v srdci. „Na to, aby srdce plnilo svoju pumpovaciu funkciu, musia koordinovane pracovať jednotlivé oddiely srdca a robia to bez našej vôle. Zdravé srdce má svoj pravidelný rytmus. Funguje ako čerpadlo poháňané elektrinou. Tú si vytvára samo, pretože niektoré bunky srdca majú schopnosť produkovať elektrické napätie. Elektrické vzruchy sa v srdci šíria viacerými dráhami. Aj na tejto úrovni môžu vznikať rôzne poruchy, ktoré vedú k nepravidelnému srdcovému rytmu, tzv. arytmiám. Najčastejšou srdcovou arytmiou je fibrilácia predsiení. Vzniká, keď sa v predsieňach vyskytujú nepravidelné elektrické signály.“

Prečo je vôbec fibrilácia predsiení nebezpečná? Pretože ak srdcové predsiene bijú chaoticky, čiže nesťahujú sa efektívne, krv v nich prúdi pomalšie a má tendenciu sa zrážať. Ak sa takáto krvná zrazenina z predsiene odtrhne, putuje do krvného obehu. Pacienti s fibriláciou predsiení majú 2,4-násobne vyššie riziko mozgovej mŕtvice, 2-krát vyššie riziko úmrtia na srdcovo-cievne ochorenie a 5-krát vyššie riziko srdcového zlyhania.

Skontroluj svoj pulz a rytmus!

Problémom je to, že tretina pacientov s fibriláciou predsiení vôbec o svojej srdcovej arytmii nevie. Niektoré fibrilácie sú tzv. záchvatovité, prichádzajú v päťminútových epizódach, iné sú hodinové či niekoľkodňové, lenže ak pacient dostane 24-hodinový holter a má epizódu fibrilácie 3– až 4-krát do roka, vôbec ho nemusia diagnostikovať. Na to, aby bolo možné fibriláciu začať liečiť, lekár ju potrebuje vidieť na ekg. Príznaky ako zvýšená únavnosť či búšenie srdca sú pomerne nešpecifické, navyše búšenie srdca a návaly má mnoho žien v klimaktériu.

Čo však treba zdôrazniť, neexistuje fibrilácia predsiení s pravidelným pulzom! „Príznak v podobe nepravidelného pulzu majú všetci pacienti s fibriláciou, musia však po ňom pátrať,“ zdôrazňuje MUDr. Gabriela Kaliská, primárka oddelenia arytmií Stredoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb v Banskej Bystrici. „Mnohí pacienti sa sťažujú na búšenie srdca, ale nikdy si neodmerajú svoj tep.“ Zásada teda je: Skontroluj svoj pulz a svoj rytmus! Každá jedna návšteva u lekára by mala byť spojená aj s odmeraním pulzu (tepová frekvencia v pokoji je 50 – 80 úderov za minútu).

Existuje veľké množstvo zariadení na meranie pulzovej frekvencie, rôzne náramky, hodinky, iPhone má dokonca aplikáciu schválenú FDA (vládna agentúra zodpovedná okrem iného za kontrolu nielen liečiv a doplnkov výživy, ale aj lekárskych prístrojov). Jedným z ľahko dostupných a jednoduchých riešení môžu byť aj digitálne tlakomery. Tlakomer je dnes prístroj, ktorý by mala mať každá domácnosť, pretože pravidelné domáce meranie tlaku je najobjektívnejšie. Konkrétne technologická novinka, digitálny tlakomer Microlife BP B3 AFIBsens (máme ho v súťaži na strane 3) vie s veľkou citlivosťou identifikovať nielen bežnú pulzovú arytmiu, ale po nastavení funkcie MAM (tri merania prebiehajúce automaticky za sebou v priebehu troch minút) dokáže špecificky odhaliť fibriláciu predsiení!

Fibrilácia sa úzko spája s porážkou

Je smutné, ak pacient s fibriláciou predsiení, o ktorej nevedel, prichádza do nemocnice v akútnom stave, napríklad už s porážkou, čo je diagnóza, na ktorú umiera každý desiaty Slovák. Štatistika tvrdí, že 18 – 20 % pacientov, ktorých priviezli do nemocnice s cievnou mozgovou príhodou, malo zachytenú fibriláciu predsiení.

Ak sa fibriláciu predsiení podarí odhaliť, toto ochorenie je možné riešiť farmakologicky (liekmi na kontrolu rytmu, spomalenie tepu a riedenie krvi) alebo nefarmakologicky. Niektorým pomáha kardiostimulátor. U časti pacientov však možno riešiť priamo podstatu problému, čiže elektrickú poruchu v srdci výkonom nazývaným katetrizačná ablácia. „Cez dolnú dutú žilu, do ktorej sa dostaneme cez žily v slabinách, zavedieme najskôr do pravej predsiene a neskôr po prepichnutí priehradky do ľavej katéter na miesta, kde dochádza k elektrickej poruche, a tie spálime pomocou rádiofrekvenčnej energie,“ vysvetľuje MUDr. Hlivák. Na tento výkon sú však vhodní len pacienti s určitým typom fibrilácie predsiení. Katétrové ablácie sa robia len v troch centrách v Bratislave, Banskej Bystrici a v Košiciach, a to zhruba 500 výkonov ročne.

Predlžujúci sa vek, dobrá liečba ochorení srdca, na ktoré pacienti predtým umierali, obezita, ale aj fajčenie prostredníctvom svojich následkov v podobe chronickej obštrukčnej choroby pľúc vedie k srdcovej fibrilácii. Odhaduje sa, že do roku 2030 sa počet pacientov s týmto ochorením zvýši o 70 %. A fibriláciu rozhodne treba riešiť včas – kým neudrie na mozog.

Príznaky predsieňovej fibrilácie (môžu však chýbať):

  • búšenie srdca
  • nepravidelný a rýchly tep
  • krátky dych a zhoršenie dýchania najmä pri námahe
  • bolesti na hrudníku
  • zvýšená únava a slabosť
  • závraty

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #srdce #srdcovo-cievne ochorenia #mozgová mŕtvica #defibrilátor #fibrilácia predsieni