Bolesť: Najmenej znesiteľné sú pre Slovákov problémy so zubami

Bolesť je našou súčasťou a napriek moderným spôsobom liečby sa z nášho života vyškrtnúť úplne nedá. Upozorňuje nás totiž na skutočnosť, že s naším telom niečo nie je v poriadku.

19.04.2019 06:00
bolesť, zuby Foto:
Zatiaľ čo 26 % pociťuje bolesť chrbtice niekoľkokrát mesačne, jeden z desiatich na tieto bolesti netrpel nikdy.
debata (20)

Napriek tomu, že veľká časť Slovákov tlmí svoje bolesti liekmi, polovica z nich čaká časť dňa alebo aj celú noc s vierou, že sa z bolesti vyspia. Za najmenej znesiteľnú považujeme bolesť zubov, čo uviedlo až 43 % opýtaných v prieskume, ktorý realizovala agentúra 2muse s názvom Vnímanie bolesti. Viac ako tretinu opýtaných najčastejšie trápi bolesť chrbtice, svalov a kĺbov a bolesť hlavy. Až polovica Slovákov takmer vždy siahne po tabletke pri bolesti zubov a migréne a polovica populácie považuje voľnopredajné lieky za potrebný prostriedok na úľavu od bolesti. Len štyri percentá ich zo zásady odmietajú.

Väčšinou všetci očakávame, že liek na bolesť zaberie do pol hodiny. S rastúcim vekom však táto podmienka na lieky klesá. Dve tretiny opýtaných preferujú lieky, ktoré sú šetrné k tráviacemu systému a okrem toho ženy dávajú prednosť takým, ktoré neobsahujú pridané farbivá, nemajú vedľajšie účinky alebo sa ľahko dávkujú. Pri výbere voľnopredajných liekov proti bolesti zaváži aj cena a pre niektorých z respondentov je dôležité, aby liek pôsobil aj na horúčku. „Pri výbere voľnopredajného lieku je dôležité, aby pacienti upozornili lekárnika na aktuálne chronické alebo akútne ochorenia a na problémy s obličkami, so žalúdkom alebo s pečeňou. Ďalším kritériom, ktorým by sa mal lekárnik riadiť, je povaha, charakter, intenzita a dĺžka trvania bolesti. Ak ide o bolesť bez pridružených symptómov, dá sa zvoliť jedna účinná látka, ak je však bolesť zapríčinená napríklad spazmom svalov, analgetiká by sa mali voliť len ako doplnková terapia,“ vysvetľuje farmakologička Andrea Gažová z Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

Pre pätinu slovenskej populácie je bolesť hlavy druhou najmenej znesiteľnou bolesťou, pričom viac to tak cítia ženy a až 57 % tlmí svoju bolesť tabletkou okamžite. Rovnako je to v prípade menštruačných bolestí, pri ktorých 66 % žien užíva lieky takmer vždy. Naopak, muži ťažšie znášajú bolesť chrbta alebo chrbtice. I napriek tomu, že polovica populácie čaká časť dňa alebo noc, kým bolesť neprejde, z prieskumu vyplýva, že približne jeden z desiatich si tabletku zoberie ihneď a viac ako dvojnásobne to priznávajú ženy. Mnohé z akútnych bolestí sú podľa odborníkov spôsobené nedostatkom relaxačných aktivít v kombinácii so zlým pitným režimom, s nedostatkom spánku. Bolesti však môžu byť spôsobené aj psychickou záťažou. Vysoké percento populácie trpí práve bolesťami hlavy a migrénou. „Migréna je celospoločenský problém a postihuje viac ženy ako mužov, pričom jej príčiny sú individuálne. U žien môže spôsobovať migrénu kolísanie hormónov, ale obe pohlavia môžu bolesťami hlavy trpieť pri strese, napätí, nedostatku alebo nadbytku spánku, ale negatívne pôsobí aj prejedanie sa, nepravidelný životný rytmus či celkové vyčerpanie,“ hovorí farmakologička.

Frekvencia pociťovania bolesti u Slovákov je charakteristická niekoľkými paradoxmi. Zatiaľ čo 26 % pociťuje bolesť chrbtice niekoľkokrát mesačne, jeden z desiatich na tieto bolesti netrpel nikdy. Zaujímavým ukazovateľom je, že až 30 % žien nikdy netrápili menštruačné bolesti a 18 % ich prežíva len zriedka. Bolesťami hlavy po alkohole, ktorú Slováci označili ako ôsmu najmenej znesiteľnú, nikdy netrpelo 40 % populácie. Bez liekov sa nám najľahšie prekonávajú natiahnuté svaly po námahe, ale aj bolesti chrbta či bolesti svalov a kĺbov pri chrípkovom ochorení. V prekonávaní bolesti bez voľnopredajných liekov nie sú medzi mužmi a ženami výrazné rozdiely.

8 najmenej znesiteľných bolestí u Slovákov

  • bolesť zubov
  • bolesť hlavy, migréna
  • bolesť chrbta, chrbtice
  • menštruačné bolesti
  • bolesti brucha, žalúdka
  • natiahnuté svaly po námahe
  • bolesť svalov, kĺbov
  • bolesť hlavy po alkohole

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #bolesť #bolesť zuba