Čo bolí najčastejšie

Problémy s bolesťami vznikajú aj "vďaka" životnému štýlu.

03.05.2019 14:00
bolesť, chrbát Foto:
Často si to neuvedomujeme, no príčinou bolesti môžu byť aj naše každodenné rozhodnutia a životný štýl.
debata

Bolesť hlavy

  • môže mať rôzne príčiny, od bežnej únavy až po závažné ochorenia. Môže sa objaviť ako následok vyčerpania, stresu, pri ochoreniach očí, zápale prinosových dutín, chronickom zápale zubných koreňov, zápale čeľustného kĺbu. Prejavuje sa aj pri vysokom krvnom tlaku, anémii, infekčných ochoreniach (napríklad chrípke) či metabolických poruchách. Často sa však objavuje aj ako dôsledok nesprávneho držania tela, stuhnutého krku či chrbta, ako aj nedostatku tekutín. Pokiaľ neustáva, mal by pacient podstúpiť celkové a cielené neurologické vyšetrenie.

Bolesť chrbtice a končatín

  • môže vychádzať zo všetkých častí končatín a chrbtice. Príčinou bolesti končatín môžu byť ochorenia kĺbov či cievne choroby. Bolesť chrbtice a krku má často na svedomí nesprávne držanie tela. Často je však primárnou príčinou problémov ochorenie vnútorných orgánov – srdca, veľkých ciev, pľúc, pohrudnice, sleziny, pečene, tráviaceho a močového ústrojenstva – pričom bolesť do končatín vyžaruje. Napríklad pri močových kameňoch sa bolesť šíri do dolnej končatiny, pri infarkte vyžaruje do ramena.

Bolesť brucha

  • viscelárna – orgánová bolesť v oblasti brucha vzniká ako dôsledok náhleho zvýšenia tlaku v dutých orgánoch, napätím puzdra brušnej dutiny a svalovej kontrakcie. Obyčajne ju človek cíti v strednej časti brucha alebo v jej blízkosti. Bolesť máva záchvatový charakter a strieda sa s nebolestivými intervalmi. Je sprevádzaná nepokojom, pocitom nevoľnosti až vracaním, potením a bledosťou. Bolesť sa zhoršuje v pokoji a, naopak, poľavuje pri chôdzi alebo obracaní sa na lôžku.
  • somatická bolesť v oblasti brucha vzniká pri dráždení brušnej steny alebo pobrušnice. Je lokalizovaná v mieste maximálneho zápalu (ako napríklad na pravej strane podbrušia pri zápale slepého čreva), obyčajne je trvalá, ohraničená a často jednostranná. Úľava prichádza pri pokoji na lôžku v šetriacej polohe, zhoršuje sa pri kašli, kýchaní a pri pohybe. Bolesti brucha môžu byť akútne, chronické, alebo chronicky recidivujúce.

Bolesť na hrudníku

môže byť prejavom ochorenia všetkých orgánov hrudníka, a teda aj chrbtice, kĺbov a svalov v tejto oblasti, ako aj zápalu, nádoru či vredov pažeráka. Bolesť vychádzajúca z pohrudnice je viazaná na dýchanie, najmä na nádych. Môže sa objavovať pri zápale, nádore pohrudnice a pneumotoraxe (spľasnutie alebo kolaps pľúc). Bolesť v oblasti hrudníka môže byť prejavom nedokrvenia srdcového svalu – vtedy je typicky lokalizovaná za hrudnou kosťou, no môže vyžarovať aj do ramien, krku, dolnej časti chrbta či oblasti žalúdka. Bolesť môže sprevádzať aj niektoré poruchy srdcového rytmu.

Bolesť u mužov a žien

Muži a ženy sú rozdielni nielen svojím somatotypom, psychológiou, ale majú aj určité rozdiely v psychológii a interpretácii bolesti. Vo väčšine štúdií bolo dokázané, že prah bolesti je u žien nižší, ženy vnímajú bolesť viac. Ženy majú nielen niektoré špecifiká vo vnímaní bolesti, ale aj niektoré bolestivé fenomény sú u nich častejšie. Sú to predovšetkým bolesti reumatologické, bolesti kĺbov, migrény, atď. Častejší je výskyt muskuloskeletálnej bolesti, ale častejšia pracovná neschopnosť z dôvodu muskuloskeletálnej bolesti je u mužov. U mužov sa, naopak, častejšie vyskytujú bolesti dolnej časti chrbtice, u žien zas bolesť krčnej chrbtice. Ženy kompenzujú zvýšenú vnímavosť bolesti mechanizmami, ktoré bolesť znižujú. Je to cyklicky sa vyskytujúca produkcia ß endorfínu, ktorá sa zvyšuje pri menštruácii, pred pôrodom a pri ňom. Týmto mechanizmom sa čiastočne tlmí pôrodná bolesť.

Najčastejšie bolesti u žien:

  • migréna
  • reumatoidná artritída a osteoartróza
  • zápal močového mechúra
  • žlčníkové kamene
  • syndróm podráždeného hrubého čreva

Najčastejšie bolesti u mužov:

  • bolesti chrbtice
  • vredy dvanástnika
  • zápal pankreasu

Problémy aj „vďaka“ životnému štýlu

  • Držanie tela. Často si to neuvedomujeme, no príčinou bolesti môžu byť aj naše každodenné rozhodnutia a životný štýl. Najmä ľudia, ktorí majú sedavé zamestnanie alebo nesprávne držanie tela, často trpia chronickými bolesťami krčnej chrbtice, krížov, stuhnutím až kŕčmi svalstva chrbta.
  • Peňaženka v zadnom vrecku nohavíc. Nosenie peňaženky v zadnom vrecku môže spôsobiť bolesť chrbtice i zadku a môže vyvolať aj bolesť vystreľujúcu do dolnej končatiny. Peňaženka totiž tlačí a dráždi priamo sedací nerv, a to často deň čo deň. Hrubá peňaženka plná rôznych kariet a účteniek môže dokonca spôsobiť vychýlenie chrbtice a napätie svalov. Preto si ju treba pred sadnutím vybrať z vrecka, a to najmä pri jazde autom.
  • Šľapky, žabky, flip-flopy. Ľahká letná obuv je možno v móde, no väčšinou neposkytuje oporu pre klenbu chodidla, čo môže viesť k bolestiam chodidiel, členkov i kolien. Rozhodne sa oplatí investovať do kvalitnej obuvi, ktorá má vytvarovanú klenbu – dnes už nie je problém zohnať aj kvalitnú plážovú obuv. Pokiaľ vás čaká dlhšia prechádzka, radšej zvoľte ľahké tenisky.
  • Mobilné telefóny. Pozor, pretože pri častom „ťukaní“ do mobilu hrozí už v mladom veku artróza. Telefóny dnes ponúkajú množstvo funkcií, hry, možnosť surfovať po internete či písať e-maily, to však kladie veľkú záťaž na palce a ich kĺb, ktorý sa pri „ťukaní“ do drobných tlačidiel opotrebúva. Odborníci čoraz častejšie pozorujú artrózu kĺbu palca u ľudí mladších ako 30 rokov.
  • Šoférovanie. Mnohí šoféri majú sedadlo nastavené v nesprávnom uhle, čo spôsobuje bolesti krku a chrbtice. Ak je sklopené, človek sa musí hrbiť smerom dopredu, aby videl a dosiahol na volant, a tak si nemôže hlavu oprieť o opierku. Riešením je nastavenie sedadla do vzpriamenej pozície, aby mala hlava a spodná časť chrbta oporu. Volant by mal byť ľahko dosiahnuteľný tak, aby mohli byť paže mierne pokrčené a uvoľnené.
  • Syr. Zlou správou pre všetkých milovníkov syra je, že môže vyvolať bolesti hlavy. Zrejúce syry totiž obsahujú látku tyramín, ktorá je známym vyvolávačom bolesti. Táto látka je aj v niektorých polotovaroch a nápojoch. Pokiaľ človek často trpí bolesťami hlavy, mal by si písať stravovací denník, aby prípadnú súvislosť odhalil.
  • Dvíhanie bábätka. Aj obyčajné dvíhanie bábätka môže byť zdrojom problémov, pokiaľ ho robíte niekoľkokrát každý deň. Vzniká tak opakované námahové zranenie, ktoré spôsobuje bolesť a opuch zápästí a palcov na rukách. Riešením je dvíhať dieťa tak, že mu ruky podložíte pod chrbát a zadok, aby sa námaha preniesla na väčšie svaly paží.
  • Účes. Vlasy pevne stiahnuté do chvosta či drdola môžu vyvolať bolesť hlavy, najmä u ľudí, ktorí trpievajú migrénami. Rovnaké problémy môžu spôsobiť čelenky, klobúky či úzke čiapky.
  • Silné vône. Lekári nevedia prečo, no výrazné pachy sú častou vyvolávacou príčinou migrény. Nejde pritom len o nepríjemný zápach dymu či farby, ale aj príjemné vône parfumov a čerstvých kvetov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bolesť #životný štýl