Kolorektálny karcinóm: Otočte sa ku gastroenterológovi zadkom!

Možno vám to zachráni život. Ak máte pozitívny test na tzv. okultné (skryté) krvácanie v stolici, mali by ste absolvovať kolonoskopiu. Riziková populácia by mala ísť na kolonoskopiu priamo, a to už po štyridsiatke. Patríte medzi tých, čo sa jej boja? A rakoviny sa nebojíte? Verte, že jej liečba bude omnoho horšia v porovnaní s tým, keď vám počas kolonoskopie včas odstránia polyp!

18.04.2019 06:00
chirurg, operácia, operačná sála, zákrok Foto:
Aj nádory doktori často vedia odstrániť endoskopicky podľa toho, nakoľko zasahujú do hĺbky čreva.
debata

Je známe, že rakovina hrubého čreva a konečníka, tzv. kolorektálny karcinóm, vzniká najčastejšie z polypu. Ten polyp rastie v čreve celé roky. Polyp ešte nie je rakovina, môže sa však na nádor „zvrhnúť“. Preto je potrebné preventívne ho z čreva odstrániť. V istom štádiu začne polyp krvácať, táto krv bežným pohľadom nie je viditeľná, dokáže ju však odhaliť špeciálny test. Mal by si ho urobiť každý, kto má viac ako 50 rokov, a ak človek chodí na preventívne vyšetrenia ku všeobecnému lekárovi, po päťdesiatke by ho mal absolvovať každé dva roky.

VIDEO: MUDr. Boris Pekárek z Národného onkologického ústavu v Bratislave hovorí o obávanom vyšetrení nazývanom kolonoskopia. Bolí toto vyšetrenie a ako dlho trvá?

Video

Kedysi vo svete prebiehala kampaň „Pozrite sa, kým spláchnete!“ Keď človek vidí v stolici evidentnú krv – a ak nejde o hemoroidy – štádium rakoviny hrubého čreva a konečníka už bude pravdepodobne pokročilejšie. Ak sa teda má prípadné onkologické ochorenie v čreve odhaliť včas, je neskoro hľadať krv v záchode. Treba sa rozhodne otestovať citlivým testom, ktorý v stolici odhalí stopy krvi, aj keď ju voľným okom nevidíte.

„Pre laika je ťažké odlíšiť hemoroidy od rakoviny,“ podotýka MUDr. Elena Šušková, ktorá sa z kolorektálneho karcinómu vyliečila pred dvadsiatimi rokmi. Dnes pacientom radí v Národnom onkologickom ústave v Bratislave a je pozitívnym príkladom v zmysle, že sa „z toho dá dostať“. Podmienkou je – prísť včas! „Pri hemoroidoch vidíte čerstvú jasnočervenú krv najmä na konci stolice. Pri krvácaní z polypov je krv natrávená, bordová, stolica môže byť až čierna. Test na okultné krvácanie vyjde pozitívne aj pri hemoroidoch, aj pri rakovine, polypoch či inom zápalovom ochorení čriev. Odlíšiť to možno jedine kolonoskopiou.“

Vnútrajšok čreva neobsahuje receptory pre bolesť

Kolonoskopie sa mnohí boja. Nuž, endoskop do zadku asi nepatrí medzi najlepšie životné zážitky. Veľmi však záleží aj na tom, aký majú ľudia priebeh čreva, či majú zrasty po predchádzajúcich operáciách a kto im toto vyšetrenie robí. „Ja som si dal kolonoskopiu urobiť bez akejkoľvek premedikácie,“ hovorí primár Gastroenterolo­gického oddelenia NOÚ v Bratislave MUDr. Boris Pekárek, ktorý je expertom na endoskopické odstránenie polypov, dokonca aj nádorov z čreva bez otvárania brušnej steny.

„Naozaj to väčšinou nebolí, a ak by boli problémy, dnes je možné podať niečo na potlačenie bolesti a robia sa aj kolonoskopie v anestézii. Dĺžka výkonu závisí od toho, čo tam nájdete. Samotný výkon trvá možno dvadsať minút, ale desať minút zaberie príprava, nejaký čas pacient v ambulancii strávi aj po výkone. Ak pacient nie je uspatý, počas kolonoskopie sa zhovárame a v prípade záujmu môže sledovať priebeh na pohyblivej obrazovke. Niekedy ho to odpúta a nie je taký napätý.“ Kedy už má možnosť uvidieť svoje črevo zvnútra?

Už bolo povedané, že kolonoskopia nie je len preventívny výkon, ale aj terapeutický. „Ak už nejaký polyp nájdeme, snažíme sa ho hneď aj odstrániť. Tie menšie s použitím tzv. studenej slučky bez elektrického prúdu. Tie väčšie už s použitím elektrickej slučky, takže krvácanie takmer vždy zvládame konzervatívne. Keďže už dnes sú endoskopy s vysokým rozlíšením, umožňujú nám odhaliť nielen predrakovinovové štádiá, ale aj povrchovú rakovinu. Takže aj nádory často vieme odstrániť endoskopicky podľa toho, nakoľko zasahujú do hĺbky čreva. Podľa výsledkov z histológie, kam pošleme vzorky, neskôr podľa potreby nasleduje chirurgia alebo onkologická liečba.“ Vnútrajšok čreva neobsahuje receptory pre bolesť. Ak pacient cíti diskomfort, obyčajne ide o naťahovanie tkanív pri nafukovaní čreva.

Odstránenie polypu v hrubom čreve. Foto: SHUTTERSTOCK
polyp, črevo, kolonoskopia Odstránenie polypu v hrubom čreve.

Test je zbytočný, rovno na kolonoskopiu

Existujú tri veľké skupiny pacientov, u ktorých absolvovanie testov na okultné krvácanie do stolice nemá až taký veľký význam, ale mali by rovno ísť na kolonoskopiu. „Tou prvou skupinou sú pokrvní prvostupňoví príbuzní pacientov (otec, mama, súrodenci), ktorí mali rakovinu hrubého čreva alebo polypy. Druhou sú takí, čo už mali polypy niekedy diagnostikované. Do tretej patria pacienti so zápalovými ochoreniami čreva, ako napríklad ulcerózna kolitída či Crohnova choroba,“ vysvetľuje prof. MUDr. Tibor Hlavatý, gastroenterológ z Bratislavy.

Všetci títo by preventívnu kolonoskopiu mali absolvovať už v štyridsiatke, resp. aspoň o desať rokov skôr, ako bol vek, keď ochorel ich príbuzný. „Pacienti so zápalovými ochoreniami čriev by mali ísť na prvú preventívnu kolonoskopiu po ôsmich rokoch po stanovení diagnózy, vtedy začína riziko rakoviny prudko stúpať.“

V súčasnosti je „módna“ tzv. kapsulová kolonoskopia. „Treba povedať, že je citlivá asi v 70 %,“ zdôrazňuje MUDr. Hlavatý. „U tretiny pacientov, ktorí majú polypy, ich nenájde, kapsula s kamerou sa prekotúľa povedľa. Má teda pomerne vysokú mieru falošne negatívnych výsledkov. Aj medzinárodné spoločnosti ju ponúkajú až ako treťolíniovú metodiku. Je drahá, a navyše – ak sa s jej pomocou nájde polyp či nebodaj nádor, pacient musí ísť aj tak na štandardnú kolonoskopiu, lebo len tak možno polyp odstrániť.“

Slovensko má po Čechách druhý najvyšší výskyt kolorektálneho karcinómu v Európe, v úmrtnosti mužov naň dokonca vedie. Každý rok ho diagnostikujú 5-tisíc ľuďom a 1 800 zomrie. Štvrtina pacientov sa o chorobe dozvie v metastatickom štádiu, keď prežíva päť rokov len 10 % ľudí. Preto nezahoďte svoj život a otestujte sa čo najskôr!

Celoživotné riziko kolorektálneho karcinómu
bežná populácia 3 – 5 %
rodinná anamnéza 8 – 15 %
črevné zápalové ochorenia (podľa typu) 15 – 40 %
HNPCC (geneticky podmienený karcinóm) 70 – 80 %
FAP (geneticky podmienený karcinóm) viac ako 95 %
(Zdroj: prof. MUDr. Tibor Hlavatý)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hrubé črevo #kolonoskopia #kolorektálny karcinóm