Dať na zúbky pečať? Nech sa nekazia

Pečatenie zubov znamená zaliatie hlbokých rýh na žuvacích plôškach stoličiek špeciálnym tmelom, ktorý ich zahladí, aby sa v nich neukladali zvyšky potravy. Obyčajne sa odporúča deťom, keď im narastú prvé trvalé zuby, a to stoličky - šestky.

21.04.2019 06:00
zuby, zubár, stomatológ, pečatenie Foto:
Niektorí zubní lekári sa nebránia ani pečateniu mliečnych stoličiek, najmä ak sú veľmi členité.
debata (1)

Pozor, ako prvé trvalé zuby nerastú predné rezáky. Ešte skôr, ako sa malý predškolák stane štrbavým, môžu vyrásť za poslednými mliečnymi stoličkami trvalé šestky, ktoré nemali svojich mliečnych predchodcov. Mnohí rodičia ich preto považujú ešte za mliečne zuby, navyše šestky sú pri prerezávaní dlho veľmi nenápadné, trvá im, kým sa dostanú do výšky ostatných zubov. Bohužiaľ, často to bývajú prvé pokazené trvalé zuby v ústach, pričom šestka je počas života veľmi dôležitá, keďže sa na ňu kladie veľký žuvací tlak.

Aby sa šestky nepokazili, je vhodné včas ich zapečatiť, najlepšie v období, keď sa prerežú cez ďasno. Vtedy je predpoklad, že ešte nie sú dlhodobo odvápňované zubným povlakom. „Rozhodne sa nesmie zapečatiť zub s kazom, pretože baktérie majú pod pečatidlom výborné podmienky na rozmnožovanie,“ konštatuje stomatologička MUDr. Lucia Piteková z Bratislavy. „Nie všetky šestky u detí je však nevyhnutné pečatiť.“ Závisí od toho, nakoľko sú v nich hlboké ryhy nazývajúce sa odborne fisúry, v ktorých sa môže zachytávať zubný povlak a množiť baktérie.

Niektorí zubní lekári sa nebránia ani pečateniu mliečnych stoličiek, najmä ak sú veľmi členité. Cieľom je čo najväčšmi oddialiť vytvorenie zubného kazu v ústach dieťaťa, ktorý by sa neskôr mohol šíriť aj na stále zuby. Väčšinou sa pečatia tzv. hryzacie plôšky zubov. „Najdôležitejšie je však naučiť dieťa správne si čistiť zuby a jednotlivé zubné plôšky. Pečatenie totiž nie je záchrana, aj v okolí pečatidla môže pri nedostatočnej ústnej hygiene vzniknúť kaz, a podobne aj v medzizubných priestoroch,“ zdôrazňuje Viera Panáková, hlavná odborníčka MZ SR pre dentálnu hygienu. Pečatiť zuby môžu aj dentálne hygieničky na základe indikácie od zubného lekára.

Pečatidlo sa nedáva do úst ako klasická plomba, ale nalieva sa povrchovo, takže aj jeho životnosť je obmedzená a nie je také trvácne ako biela plomba. Preto ho treba pravidelne kontrolovať. Deťom a dospievajúcim do veku 18 rokov hradia poisťovne pravidelné preventívne prehliadky dvakrát ročne. Pečatenie zubov bohužiaľ hradené nie je, považuje sa za nadštandardnú procedúru, rodič ju musí zaplatiť.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zuby #pečatenie zubov