Prečo potrebujem poznať hodnotu glykémie a glykovaného hemoglobínu?

Odpoveď je jednoduchá: dobrá hodnota glykovaného hemoglobínu znamená, že máte cukrovku pod kontrolou.

10.05.2019 12:00
diabetes, cukrovka Foto:
Kedykoľvek pri nedostatočnej liečbe a nedodržiavaní pravidelnej diéty a pohybových aktivít môžete mať vysokú hodnotu cukru v krvi (hyperglykémiu) alebo nízku hodnotu cukru v krvi (hypoglykémiu).
debata

Na rozdiel od hodnoty glykémie z glukometra poskytne hodnota glykovaného hemoglobínu obraz priemernej hodnoty glykémií spätne približne za dva mesiace.

Čo mám pre to urobiť?

  • Základným pravidlom pre správnu liečbu cukrovky je kontrola glykémií vpichom do bruška prsta: je to aktuálna hodnota a pomôže vám vyvarovať sa nízkej glykémie (hypoglykémie) aj vysokej glykémie (hyperglykémie).
  • Vyšetrite si glykémiu vždy, keď sa nebudete cítiť dobre.
  • Frekvenciu a čas vyšetrovania glykémie určuje lekár individuálne.
  • Dodržiavajte odporúčaný postup pri odbere kapilárnej krvi z bruška prsta. Získané hodnoty si zaznamenávajte spolu s jedlom a pohybovou aktivitou a konzultujte s lekárom.
  • Hodnotu glykovaného hemoglobínu vám vyšetrí a výsledok s vami zhodnotí lekár.

Liečba cukrovky 2. typu a jej komplikácie

Je nevyhnutné pravidelne užívať lieky, dôsledne dodržiavať liečbu a konzultovať s lekárom. Len tak predídete komplikáciám, ktoré sa delia na akútne a neskoré.

Okrem dodržiavania diéty a pohybovej aktivity vám lekár odporučí vhodné lieky (tablety) alebo injekcie, niekedy aj inzulín, a poradí vám, kedy a ako ich treba správne užívať. Dodržiavajte dôkladne jeho odporúčania, nezabúdajte lieky užívať pravidelne, sami lieky nevynechávajte ani neupravujte ich dávky. Nesprávne užívanie liekov významne prispieva k tzv. akútnym komplikáciám cukrovky.

Dlhodobo neliečená alebo nedostatočne liečená cukrovka potom vedie k tzv. neskorým komplikáciám: poškodzuje všetky cievy a nervy, čo sa rôznym spôsobom prejaví na funkcii jednotlivých orgánov.

Kedykoľvek pri nedostatočnej liečbe a nedodržiavaní pravidelnej diéty a pohybových aktivít môžete mať vysokú hodnotu cukru v krvi (hyperglykémiu) alebo nízku hodnotu cukru v krvi (hypoglykémiu).

Hodnoty u pacientov s cukrovkou

Hypoglykémia menej ako 3,9 mmol/l

Optimálna glykémia 4 až 6 mmol/l

Hyperglykémia nalačno viac ako 6 až 7 mmol/l,

po jedle a počas dňa viac ako 8 až 10 mmol/l

Hyperglykémia

  • Vysokú hodnotu glykémie nemusíte na rozdiel od hypoglykémie poznať hneď, príznaky sa môžu dostaviť rádovo v dňoch (slabosť, únava, veľký smäd, časté močenie, hlavne v noci, nevoľnosť, neskôr aj chudnutie).
  • Príčinou býva najčastejšie infekčné ochorenie (vrátane viróz). Vždy je potrebné obrátiť sa na lekára, ktorý vám upraví liečbu.

Hypoglykémia

  • Najčastejšou príčinou býva nedostatok jedla a veľa pohybu.
  • Prejavuje sa subjektívnymi príznakmi (ktoré väčšinou budete vnímať). Najčastejšie je to nervozita, vnútorné chvenie, tŕpnutie jazyka a pier, tras, potenie, zhoršenie videnia, hlad.
  • Pri príznakoch hypoglykémie si najlepšie hneď na glukometri zmerajte glykémiu. Ak bude nižšia ako 4 mmol/l, vypite 2 dl kokakoly alebo 100 % džúsu, prípadne prehltnite 4 kocky cukru a hneď potom sa najedzte (rožok, pečivo, chlieb). Takto postupujte aj v prípade, že glukometer nemáte poruke.
  • Glykémiu skontrolujte optimálne o hodinu a postup prípadne opakujte.

Čím vás môže cukrovka 2. typu ohroziť v budúcnosti – neskoré komplikácie

Neskoré komplikácie môžu byť aj prvým prejavom cukrovky 2. typu, ktorý nie je dlhší čas rozpoznaný a liečený. U pacientov s cukrovkou 2. typu sú častejšie postihnuté veľké cievy (kardiovaskulárne komplikácie), ale môže dôjsť aj k poškodeniu najmenších ciev (mikrovaskulárne komplikácie).

Kardiovaskulárne komplikácie. Patria sem predovšetkým srdcový infarkt, zlyhávanie srdcovej funkcie, cievna príhoda a ischemická choroba dolných končatín (upchávanie ciev).

Mikrovaskulárne komplikácie. Poškodenie cirkulácie krvi v najmenších cievach sa môže prejaviť na sietnici (diabetická retinopatia), v obličkách (diabetická nefropatia) a v nervovom tkanive (diabetická neuropatia). Diabetická neuropatia spolu s postihnutím všetkých ciev, miestnou infekciou, postihnutím kostí a kĺbov a tiež fajčením môže viesť k rozvoju tzv. diabetickej nohy. To je závažné poškodenie tkanív nohy, ktoré môže viesť až k amputácii končatiny.

Prevencia neskorých komplikácií. Pre prevenciu všetkých neskorých komplikácií sú nevyhnutné pravidelné lekárske kontroly. Váš lekár vás bude pravidelne posielať na očné, interné a neurologické vyšetrenie. Bude vám tiež pravidelne vyšetrovať glykovaný hemoglobín, koncentráciu tukov v krvi, kontrolovať funkciu obličiek, moč, krvný tlak, hmotnosť a dolné končatiny. Mali by ste ho informovať aj o netypických ťažkostiach (napr. o zmene nálad). Dobrý psychický stav významne prispieva k dobrým výsledkom liečby cukrovky a naopak.

Príznaky, ktoré môžu byť prejavom neskorých komplikácií

Oči. Aj nenápadné zhoršenie videnia môže byť známkou starnutia oka, zákalu šošovky, ale tiež pokročilej diabetickej retinopatie, a tu „len“ správne okuliare nepomôžu. Diabetická retinopatia sa lieči laserovou koaguláciou sietnice, ale ak nie je liečba začatá včas, môže hroziť nebezpečenstvo, že prídete o zrak. Preto nevynechávajte pravidelné kontroly u očného lekára.

Nohy. Dbajte na dostatočnú hygienu a priebežne svoje nohy kontrolujte (chodidlá, medziprstové priestory). Všímajte si otlaky, zhrubnutú kožu, drobné začervenanie a pleseň v medziprstových priestoroch. Drobné poranenia či popraskanú kožu ihneď dezinfikujte a informujte svojho lekára. Nohy denne premasťujte. Nechoďte bosí, vždy noste ponožky. Pozor na popálenie alebo omrznutie, ktoré často zníži citlivosť nôh. Nezabúdajte ani na obuv, dbajte, aby vnútrajšok bol úplne hladký. Najlepšie sú topánky zhotovené špeciálne pre pacientov s cukrovkou, ktoré zabezpečia správne rozloženie tlaku na chodidlá. Tieto pravidelné jednoduché návyky vás uchránia aj pred najhorším – pred stratou končatiny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #diabetes #cukrovka #glykémia #hemoglobín