Cukrovka: Prečo sa diabetici neliečia správne?

Na Slovensku trpí diabetom 370-tisíc pacientov. Cukrovka je najčastejším dôvodom zlyhania obličiek, slepoty, amputácií končatín. Podľa doc. Emila Martinku zo Slovenskej diabetologickej asociácie však len 40 % diabetikov dosahuje cieľ liečby, ktorým je glykovaný hemoglobín menej ako 7 %. Prečo?

26.04.2019 06:00
cukrovka, diabetes, inzulín Foto:
Pri cukrovke je problém v tom, že nebolí a ak diabetik okamžite necíti efekt ako v prípade liekov proti bolesti, prestane ich užívať.
debata

„Každý liek je účinný len do tej miery, do akej sa správne užíva,“ podotýka známy diabetológ. „A treba dodať, že až 12 % našich pacientov si vôbec nevyberá predpísané lieky, 52 % si vôbec nemonitoruje glykémiu. Pri liekoch užívaných ústami, tzv. orálnych antidiabetikách, je dobrá spolupráca s pacientom v 50 %, pri pichaní inzulínu je to 60 až 65 % diabetikov. Čo znamená dobrá spolupráca? Ak z desiatich dní pacient osem dní užije lieky správne,“ dodáva doc. Martinka.

Pri cukrovke je problém v tom, že nebolí a ak diabetik okamžite necíti efekt ako v prípade liekov proti bolesti, prestane ich užívať. Dochádza k akémusi zlyhaniu „terapeutického partnerstva“ medzi lekárom a pacientom. Až 29 % diabetikov prestane lieky užívať skôr, ako sa stihne prejaviť ich účinok. Minulý týždeň sa preto uskutočnila akcia s názvom „Chcete sa liečiť účinne? Liečte sa správne“, ktorej cieľom bolo upozorniť pacientov s chronickými ochoreniami na dôležitosť zodpovedného prístupu k liečbe. Svojvoľne vynechávať lieky v prípade takého ochorenia, akým je diagnostikovaná cukrovka, je ako vydať sa na dlhú cestu autom bez bŕzd.

VIDEO: MUDr. Tibor Balázs, intervenčný rádiológ a primár endovaskulárneho programu kliniky CINRE v Bratislave hovorí o tzv. revaskularizačnej liečbe, prostredníctvom ktorej je možné zabrániť zbytočným amputáciám končatín.

Video

V roku 2016 bolo na Slovensku vykonaných 3 886 amputácií následkom cukrovky, čo je nárast takmer o osemsto amputácií v porovnaní s obdobím pred štyrmi rokmi. V porovnaní s Českou republikou, kde od roku 2013 do roku 2016 počet amputácií klesol, na Slovensku zaznamenávame opačný trend. Pritom zdravotné poisťovne vykazujú nárast výdavkov na liečbu pacientov s cukrovkou.

„Dôležitá je najmä osveta a informovanosť pacienta o možnostiach liečby tzv. diabetickej nohy. Endovaskulárne metódy spočívajúce vo vystužení cievy stentom či cievne rekonštrukcie dnes dokážu zachrániť končatinu pred amputáciou až v 92 % prípadov,“ hovorí MUDr. Tibor Balász, primár endovaskulárneho programu kliniky CINRE v Bratislave. Tzv. intervenční rádiológovia pomocou tzv. revaskularizačnej liečby dokážu otvoriť a spriechodniť uzáver cievy v nohe diabetika, čím mu dokážu nohu zachrániť. Pomocou špeciálnych aterektomických katétrov sa pohybujú v cievach s 2 – 3 mm priesvitmi.

Pacienti s diabetickou nohou by o takejto možnosti liečby mali vedieť. „Aj správne indikovaná liečba hojenia rán môže výrazne napomôcť pacientom stabilizovať ich zdravotný stav a minimalizovať riziká vzniku ťažkých infekcií na končatinách,“ dodáva MUDr. Marián Rošák, chirurg z Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach. Keď už nič iné, dá sa aspoň minimalizovať miera amputácie v ťažkých prípadoch a pacient nepríde o celú nohu, ale napríklad len o prsty na nohách.

Ste krok pred diabetom? Nevykročte nesprávnym smerom

Okrem štandardnej liečby predpísanej diabetológom (ktorú je nevyhnutné dodržať) je možné využiť aj účinky niektorých bylín alebo dokonca húb, ktoré pomáhajú udržiavať zdravú hladinu cukru v krvi. Výživové doplnky tohto druhu sa odporúčajú predovšetkým ľuďom s poruchou glukózovej tolerancie, čiže s tzv. prediabetom. Je to stav, keď ešte pacient nemá diagnostikovanú cukrovku, ale „úspešne sa k nej blíži“. Takýto človek má nalačno hraničnú hladinu cukru v krvi, má porušenú toleranciu glukózy a takisto koncentráciu glykovaného hemoglobínu z krvi (označuje priemernú hladinu cukru za cca tri mesiace). Na základe WHO kritérií sa prediabetes definuje ako hraničná glykémia nalačno – medzi 5,6 až 6,9 mmol/l. Glykovaný hemoglobín je medzi 6,1 až 6,4 %.

Z medicinálnych húb je najznámejším pomocníkom s antidiabetickými účinkami hnojník obyčajný, ktorý pomáha znižovať hladinu krvného cukru. Z bylín má priaznivý vplyv na hladinu cukru v krvi tinospóra srdcolistá známa aj ako guduči, jedna z najviac cenených ajurvédskych bylín. Poslednou súčasťou „liečivej štvorky“ sú škorica so zázvorom. O škorici je známe, že okrem využitia ako aromatickej koreniny v kuchyni pomáha udržať potrebnú hladinu cukru v krvi a zázvor podporuje trávenie, čo súvisí s vylučovaním inzulínu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cukrovka #diabetes mellitus #MUDr. Emil Martinka #diabetická noha