Spomalený metabolizmus, únava, nádcha? Čaj na každý problém

Čaj je nielen chutný, ale pomáha na rôzne zdravotné problémy - stačí vedieť, ktorý druh je na ktorú "boliestku".

29.04.2019 06:00
čierny čaj Foto:
Čierny čaj je klasika, zo všetkých druhov obsahuje najviac kofeínu.
debata (2)

Nie je čaj ako čaj

Zahreje, chutí a je zdravý, pretože obsahuje veľa látok, podporujúcich zdravie. Avšak nie je čaj ako čaj. Zelený a čierny patria ku klasikám, do módy sa však čoraz viac pretláča bezkofeínový rooibos (vhodný pre tehotné), lapacho či maté. Vymenovaná trojka sa však zbiera z kríkov a stromov, nepochádzajú z čajovníka. Zaliať sa tiež dajú sušené bylinky, ovocie alebo kvety.

Zelený čaj

Zelený čaj je vhodný na chudnutie, pretože obsahuje veľa polyfenolov a fytochemikálií. Tie zrýchľujú spaľovanie tukov, podporujú činnosť srdca a zabraňujú zubnému kazu. Vďaka antioxidačnému účinku by mal čaj tiež znížiť riziko vzniku rakoviny. Pri príprave platí prísne pravidlo: Zelený čaj nikdy nezalievajte vriacou vodou! Mal by horkú, síce zdravú, ale nedobrú chuť. Vodu nechajte vychladnúť, ideálna teplota závisí od druhu, medzi 60–80 stupňov.

Čierny čaj

Zo všetkých druhov obsahuje najviac kofeínu, a preto je veľmi stimulujúci. Z dlhodobého hľadiska znižuje krvný tlak a tlmí tvorbu stresového hormónu kortizolu. Aminokyseliny v čaji posilňujú imunitný systém, vysoký obsah fluoridu je vhodný pre kosti a zuby. Teobromín a teofylín rozširujú priedušky a chránia sliznice. Štúdie ukazujú, že zdravý účinok čierneho čaju sa pridaním mlieka stráca. Kofeín sa rozpúšťa v prvých troch minútach, ak ho necháte lúhovať dlhšie, začnú sa uvoľňovať horké triesloviny. Tie obmedzujú príjem kofeínu a majú upokojujúci účinok.

Pu-erh

Pitie tohto čaju znižuje hladinu cholesterolu a stimuluje metabolizmus pečene. Podporuje aj spaľovanie tukov.

Čiastočne fermentovaný čaj

Biely čaj
Je najprirodzenejší, používajú sa len mladé čajové púčiky. Na rozdiel od ostatných čajov sa fermentuje len zľahka (max. 2 percentá), farba listov je preto bledšia, chuť miernejšia. Fytochemikálie, ktoré čaj obsahuje (fenoly, saponíny a ďalšie), sú zvlášť účinné proti migréne, hypertenzii a zápaloch. Pitie čaju podporuje udržiavanie mladosti, pretože bojuje s enzýmami, ktoré sú zodpovedné za odbúravanie elastínu a kolagénu.

Oolong
Z hľadiska chuti sa pohybuje medzi zeleným a čiernym čajom. Oolong, nazývaný tiež čierny drak alebo čierny had, je považovaný za tukového zabijaka, pretože pri pravidelnom pití ľahko zvyšuje spotrebu energie tela. Okrem toho môžu fytochemikálie znížiť príjem tukov v črevách a jeho ukladanie v cievach.

V skutočnosti to nie sú čaje

Rooibos
Patrí do rodiny strukovín, takže s čajovníkom nemá nič spoločné. Neobsahuje kofeín a len malé množstvo tanínov, zato však viac minerálov, antioxidantov a fytochemikálií. Tie chránia pred voľnými radikálmi, ktoré absorbujeme vzduchom a potravinami a majú antispazmodický účinok na črevné ťažkosti. Rooibos obsahuje látky, ktoré podporujú tvorbu sérotonínu, a preto pomáha pri poruchách spánku a bolestiach hlavy.

Lapacho
V tomto prípade pijeme zaliatu kôru z lapacho stromu. Lapachol, ktorý obsahuje, pôsobí antibioticky, dokáže zničiť baktérie, vírusy a huby v tele. Okrem toho je kôra bohatá na minerálne látky a stopové prvky ako je bór, ktorý svojimi protizápalovými vlastnosťami pôsobí proti artritíde.

Bylinky, kvety a ovocie
Sú prírodnými liekmi pri prechladnutí, zápale hrdla, žalúdočných problémoch či črevných nevoľnostiach. Ich pravidelné pitie posilňuje aj imunitný systém. Nejde o čaj v pravom slova zmysle, listy a plody sa sušia a zalievajú vodou. Pri nevoľnosti, bolestiach brucha a nadúvaní pomôže mätový čaj, medovka, harmanček či fenikel. Šípky posilňujú obranyschopnosť tela, vďaka vysokému obsahu vitamínu C. Baza či lipa sú zas známe čaje pri prechladnutí, podporujú potenie a vykašliavanie. Šalvia pomáha proti zápalom v ústach a hrdle.

Na každú chorobu bylina:

Spomalený metabolizmus: zelený čaj
Stres: medovka
Nespavosť: harmanček
Nadúvanie: mäta
Prechladnutie: baza
Kašeľ: rozmarín
Nevoľnosť alebo slabý imunitný systém: zázvor

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #prechladnutie #imunitný systém #čaj #kofeín #antioxidanty