Päť veľkých omylov o stravovaní

Ako by mal vyzerať vzorový jedálny lístok?

03.05.2019 06:00
cholesterol, zdravie Foto:
Kokosový tuk je z 90 % tvorený nasýtenými mastnými kyselinami.
debata (2)

Cholesterol nie je taký škodlivý

Záleží na tom, v akej súvislosti o cholesterole hovoríme. Cholesterol, ktorý sa nachádza v potravinách, naozaj nemá u väčšiny pacientov so srdcovo-cievnym rizikom (aj keď nie bez výnimky u všetkých) významný negatívny vplyv. Pokiaľ však hovoríme o koncentrácii cholesterolu v krvi, je to inak. Zvýšené hodnoty sú významným rizikovým faktorom ochorenia srdca a ciev.

Tuky nemusíme riešiť, „zabijakom“ je cukor

Aj keď je nadmerná konzumácia cukru a potravín obsahujúcich cukor riziková, množstvo a zloženie tukov v strave hrá zásadnú úlohu v riziku ochorenia srdca a ciev. Ak jeme nadbytok tukov, a to najmä tukov s prevahou nasýtených mastných kyselín, zvyšujeme si srdcovo-cievne riziko. A bohužiaľ to platí pre priemerného Slováka. Potom nie je dôležité len obmedzenie nevhodných tukov v strave, ale najmä to, čím ich nahradíme. Malo by to byť tukmi výhodnejšími, s prevahou nenasýtených mastných kyselín. Znížiť množstvo nevhodných tukov v skladbe stravy, ale jesť o to viac cukru (čo sa pri neodborných zásahoch do jedálneho lístka stáva), je ako dostať sa z dažďa pod odkvap, často aj horšie. Škodí teda neprimeraná konzumácia oboch, či už ide o cukor, alebo o tuk.

Kokosový tuk je najlepší

Kokosový tuk je z 90 % tvorený nasýtenými mastnými kyselinami. Nadmerná konzumácia takých tukov vedie k zvyšovaniu rizika srdcovo-cievnych ochorení. V našom jedálnom lístku máme veľa nasýtených mastných kyselín (jeme veľa živočíšnych tukov, jemného a trvanlivého pečiva, údenín, smotanových výrobkov a pod.). Kokosový tuk má pozitívny vplyv v kozmetickom využití (teda „zvonku“), ale pri použití „zvnútra“ významne podporuje kôrnatenie tepien (aterosklerózu). Znesie vysoké teploty, ale to aj repkový a olivový olej, ale tie majú pre naše srdcovo-cievne zdravie oveľa výhodnejšie zloženie.

Najlepšie je vyhýbať sa všetkým živočíšnym potravinám

Živočíšne potraviny sú zdrojom tukov s prevahou nasýtených mastných kyselín, ktoré treba pre zníženie srdcovo-cievneho rizika obmedzovať. Zároveň sú v našom jedálnom lístku dôležitým zdrojom kvalitných bielkovín, nenahraditeľným zdrojom železa, vitamínu B12 a vápnika. V jedálnom lístku preto majú svoje dôležité miesto, najmä tie menej tučné. Navyše niektoré alternatívy z rastlinných zdrojov sú v dôsledku obsahu nevhodných tukov rizikovejšie (napr. niektoré rastlinné alternatívy syrov či mlieka).

Keď držím diétu, nemám šancu dobre sa najesť (pochutnať si)

V prípade srdcovo-cievnych ochorení a ich najčastejších rizikových faktorov (vysoká koncentrácia cholesterolu v krvi, vysoký krvný tlak, obezita, diabetes a pod.) sa strava upravuje s ohľadom na množstvo potravín, výber vhodnejších variantov v rámci potravinových skupín a ich kombináciu a spôsoby úpravy. S tým dokáže poradiť každý nutričný terapeut. Príjemné kulinárske zážitky sa nemusia navzájom vylučovať.

Vzorový jedálny lístok cholesterolovej diéty

Pondelok

raňajky zelený čaj, dalamánka, nízkotučný tavený syr
desiata broskyňa
obed bravčová panenka v bylinkách s pečenou zeleninou
desiata nízkotučný biely jogurt
večera placky so zeleninovým karí
2. večera paradajka

Utorok

raňajky biela káva (s nízkotučným mliekom), celozrnný chlieb, dusená šunka
desiata uhorka
obed hovädzie na kešu, ryža, miešaný zeleninový šalát
olovrant müsli tyčinka
večera špagety s paradajkovou a bazalkovou omáčkou
2. večera mandarínka

Streda

raňajky čierny čaj s citrónom, celozrnné lupienky s nízkotučným jogurtom
desiata jablko
obed hovädzie mäso dusené na bielom víne, zemiak, ovocný šalát
olovrant jogurtový nápoj (nízkotučný)
večera pečená treska na provensalský spôsob, zemiak
2. večera paprika

Štvrtok

raňajky biela káva (nízkotučné mlieko), celozrnný rožok, nízkotučný plátkový syr
desiata ovocný džús
obed jahňacia roláda so špenátovou plnkou, zemiak
olovrant ryžové polomáčané chlebíčky
večera kura na korení
2. večera kaleráb

Piatok

raňajky zelený čaj, kornspitz, nízkotučný tvarohový syr
desiata jablko
obed dusené hovädzie plátky s olivami, pučené zemiaky, grécky šalát
olovrant kyslomliečny nápoj
večera tofu so zeleninou, zemiaky s pažítkou
2. večera jahody

Sobota

raňajky ovocný čaj, celozrnné lupienky s nízkotučným jogurtom
desiata hruška
obed losos so zelerovým pyré
olovrant chlebíčky Racio
večera orientálny kurací kebab
2. večera zeleninový šalát šopský

Nedeľa

raňajky biela káva, celozrnný toast zapečený s plátkom mozzarelly, rajčinou a bazalkou
desiata marhuľa
obed pečený králik so zemiakmi
olovrant jogurtový nápoj
večera rybacie placky
2. večera reďkovky

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #stravovanie #cholesterol #srdcovo-cievne ochorenia