Existujú tabletky proti lepku?

Celiakia postihuje približne 1 % populácie. Celiakiou trpia najviac mladé dievčatá a ženy stredného veku.

14.05.2019 06:00
lepok, bezlepková diéta, celiakia, jedlo Foto:
Lepok je obilná bielkovina, ktorá sa vyskytuje v pšenici a príbuzných obilninách.
debata

Nie! S takzvanými „tabletkami proti lepku“ buďte opatrní. V prípade celiakie alebo chorôb spojených s lepkom rozhodne nepredstavujú náhradu bezlepkovej diéty.

Tabletky proti pôsobeniu lepku neexistujú. Momentálne sú na trhu dostupné tabletky, ktoré majú pôsobiť ako prevencia v prípade, že sa stravujete mimo domova, a nie ste si istí, či je menu naozaj bezlepkové. To však rozhodne neznamená, že by ľudia s celiakiou mali prestať dodržiavať bezlepkovú diétu.

Možno ste počuli o „zázračnej“ tabletke proti neznášanlivosti laktózy. To však nie je to isté. Ide skôr o tabletku, ktorá obsahuje laktázu – enzým, ktorý pomáha tráviť problematickú laktózu. Tabletky s laktázou umožňujú ľuďom s touto neznášanlivosťou prerušiť diétu a konzumovať výrobky s laktózou. V prípade celiakie však tabletka, o ktorej je reč, funguje inak. Ľudia s celiakiou netrpia nedostatkom enzýmu, ktorý by štiepil lepok. U celiatikov vedie lepok k nesprávnej funkcii imunitného systému, ktorý považuje lepok za nepriateľa, a spúšťa preto sústavu reakcií. Preto je tento problém oveľa zložitejší.

Ako teda fungujú?

„Antilepkové“ tabletky sa vyrábajú v rôznych laboratóriách a obsahujú enzýmy, ktoré pomáhajú tráviť lepok alebo ho štiepiť na malé molekuly, hneď ako dorazí do čreva. Je však veľmi ťažké zaručiť, že množstvo skonzumovaných enzýmov je pri štiepení skonzumovaného lepku účinných, teda že telu zabráni rozpoznať lepok a aktivovať imunitný systém, a tým minimalizovať spôsobené poškodenie. Tabletka sa užíva pred jedlom. Obsahuje špeciálny obal, ktorý garantuje, že sa pilulka dostane do tenkého čreva a prečká nepriateľské prostredie žalúdka. Len čo sa dostane do čreva, uvoľní enzým, ktorý môže pôsobiť na bielkoviny lepku.

Balenie výrobkov väčšinou jasne uvádza: „Tento výrobok nenahrádza bezlepkovú diétu a nie je vhodný na liečbu alebo prevenciu celiakie.“

Výskum samozrejme urobil veľký pokrok a tieto tabletky môžu byť postupne efektívnejšie. To však neznamená, že sú dostačujúce na to, aby sa celiatici vzdali bezlepkovej diéty. Buďte opatrní, pretože požitie tabletky pred jedlom v reštaurácii bez toho, aby ste si dali pozor na krížovú kontamináciu, v podstate znamená vynechanie vašej diéty.

Zdroj: dobrebezlepku.sk

Vedeli ste, že…

  • Celiakia postihuje približne 1 % populácie.
  • Neznášanlivosťou lepku trpí 0,6 – 10,6 % populácie.
  • Menej ako štvrtina celiatikov (24 %) bola diagnostikovaná.
  • Pravdepodobnosť výskytu celiakie je 2× vyššia u žien ako u mužov
  • Celiakiou trpia najviac mladé dievčatá a ženy stredného veku.

Niekoľko faktov o lepku

Lepok je obilná bielkovina, ktorá sa vyskytuje v pšenici a príbuzných obilninách. Obsahujú ju teda tiež všetky potraviny vyrobené z obilnín obsahujúcich lepok.

Obilniny, ktoré obsahujú lepok: pšenica, raž, špalda, jačmeň, zelená špalda, ovos (s výnimkou ovsa certifikovaného ako bezlepkový), pšenica jednozrnná, pšenica dvojzrnná, kamut, tritikale.

Medzi potraviny obsahujúce lepok patria: múka, pšeničný škrob, strúhanka, cestoviny, müsli, všetky druhy pečiva. Lepok sa do veľkého množstva potravín dostáva pri ich spracovaní alebo je do nich pridávaný ako spojivo. Hoci má lepok len zanedbateľnú výživovú hodnotu, jeho fyziologické a technologické vlastnosti sú veľmi užitočné pri spracovávaní múky. Vďaka lepku sa z múky pri spojení s vodou vytvára lepkavé cesto, ktorému práve lepok dáva pružnosť, drží ho pohromade a chlieb a rôzne druhy pečiva sú vďaka nemu chrumkavé.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #celiakia #lepok #bezlepková diéta