Zhubný melanóm? Pozor na soláriá aj tetovanie!

Už po šestnásty raz sa Slovensko zapája do európskeho projektu Euromelanoma. Od dnes až do piatku 24. mája sa budú vo väčšine kožných ambulancií vykonávať preventívne vyšetrenia znamienok v rámci kampane. Kožu si však treba strážiť po celý rok!

13.05.2019 12:30
koža, rakovina, melanom, vyšetrenie Foto:
Podozrivé znamienka a ranky na koži treba vyšetriť dermatoskopom, ale definitívnu diagnózu stanoví až histologické vyšetrenie z chirurgicky vybratého kúska kože.
debata

Európsky deň melanómu, najnebezpečnejšieho druhu kožnej rakoviny, ktorá rýchlo metastázuje, je oficiálne 15. mája. Úlohou tejto kampane je pripomenúť ľuďom dôležitosť kontroly svojej kože, ktorú máme denne na očiach. Samozrejme, materské znamienka je možné dať si skontrolovať po celý rok – a nielen v období pred nastupujúcim teplým obdobím a zvýšeným UV-indexom.

VIDEO: Onkodermatologička z Národného onkologického ústavu v Bratislave Desana Borecká hovorí o tom, aký vplyv majú na nárast najagresívnejšej kožnej rakoviny, melanómu, dovolenky v exotike a nárazové opaľovanie. Ako sa vystavovať slnku bezpečne, ale zároveň sa chrániť pred rakovinou?

Video

V roku 2018 bolo počas kampane „Euromelanoma day“ vyšetrených dohromady 1543 pacientov, z toho 1014 žien a 529 mužov. Diagnostikovaných bolo 26 malígnych melanómov (hovoríme o histologicky potvrdených melanómoch), 93 bazaliómov a 4 spinaliómy. To sú len čísla, ktoré sa týkali vyšetrení znamienok počas dní kampane, v skutočnosti sú štatistiky omnoho vyššie a ročný výskyt novodiagnosti­kovaných melanómov sa na Slovensku ráta na stovky. Iba v Národnom onkologickom ústave v Bratislave možno hovoriť približne o štyroch stovkách za minulý rok. „Výskyt melanómov stále stúpa,“ tvrdí onkodermatologička MUDr. Desana Borecká z Národného onkologického ústavu (NOÚ) v Bratislave. Bohužiaľ, melanómy už diagnostikujú aj u detí. Kožný lekár doc. MUDr. Dušan Buchvald, PhD., spomenul 12-ročnú pacientku s diagnostikovaným melanómom.

Výskyt melanómu súvisí najmä s tzv. nárazovým opaľovaním. Celý rok trávime zatvorení v kanceláriách, ale počas dovolenky na pláži si to chceme užiť. Toto občasné, ale intenzívne vystavovanie sa slnku môže byť veľmi nebezpečné. V prípade melanómu je totiž omnoho nebezpečnejšie tzv. akútne spálenie v porovnaní s chronickým slnením.

Čoraz viac sa hovorí aj o zvýšenom výskyte rakoviny kože v prípade ľudí, ktorí chodia do solárií. Majú trikrát vyššiu pravdepodobnosť vzniku melanómu. Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC) preradila zdroje solárií z kategórie „pravdepodobne spôsobujúce rakovinu“ do kategórie „spôsobujúce rakovinu“. Kožní odborníci upozorňujú aj na riziká v súčasnosti módneho tetovania. Aj to je neprirodzený zásah do kože, navyše ľuďom s tetovážami na veľkých plochách tela nie je možné dôsledne vyšetriť kožu a kožný nádor je jednoduchšie prehliadnuť. Skúsený odborník v kožnej ambulancii s pomocou špeciálneho kožného mikroskopu, tzv. dermatoskopu, dokáže rozlíšiť, či na koži ide o zhubný alebo neškodný kožný nádor. V prípade podozrenia však diagnózu treba určiť histologickým (mikroskopickým) vyšetrením odstráneného podozrivého ložiska. Akýkoľvek pigmentový nález by sa mal vyberať chirurgicky, aby sa mohol odoslať na histológiu.

Dôležité je zdôrazniť, že melanóm môže vzniknúť aj na čistej koži a nemusí sa nevyhnutne vyvinúť len z materského znamienka. Takisto nemusí nevyhnutne obsahovať pigment. Ľudia by si mali všímať aj nehojace sa ranky (viac vo videu s onkodermato­logičkou MUDr. Desanou Boreckou). Melanóm vôbec nemusí vzniknúť na mieste spálenia, ale môže sa objaviť aj v lokalitách, ktoré neboli vystavené slnku. Takisto nemusí vyčnievať a môže sa vyskytovať aj v úrovni kože. Zriedkavejšie sa môže vyskytnúť na oku, slizniciach či dokonca pod nechtom!

Melanóm je plne vyliečiteľný v počiatočných fázach nádorového rastu. Aj preto je základnou podmienkou úspešnej liečby rozpoznať ho včas. Časový úsek, v priebehu ktorého tento agresívny typ rakoviny stihne vytvoriť metastázy sa totiž ráta iba na mesiace! Často metastázuje do lymfatických uzlín, pečene, pľúc, do kostí a mozgu. Štádium ochorenia sa určuje podľa hrúbky nádoru, šírenia v lokálnych lymfatických uzlinách a výskytu vzdialených metastáz. Jednotlivé štádiá sa označujú rímskymi číslicami od I. po IV, pričom jednotka označuje nádor in situ (ostáva v mieste svojho vzniku) a štvorka primárny nádor so vzdialenými metastázami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina kože #melanóm #malígny melanóm