Urobte to hoci v sprche. Samovyšetrenie prsníkov

Karcinóm prsníka je rakovinou, ktorej sa ženy obávajú asi najviac. Na Slovensku sa týka každej desiatej až dvanástej ženy. Dôvodom je fakt, že prsník je typickým symbolom ženskosti a ženy ťažko znášajú jeho stratu.

18.05.2019 06:00
rakovina prsníka, prsia Foto:
Rakovina prsníka postihuje každú desiatu až dvanástu ženu.
debata

„Rakovina prsníka zasahuje do základného pocitu, ktorý robí ženu ženou,“ tvrdí onkopsychologička Silvia Schmidtmayerová, ktorá sa venuje najmä dvom skupinám onkologických pacientov – s rakovinou prsníka a s rakovinou kože. O tom, ako by sa malo okolie správať ku onkopacientovi, ako ho utešiť a čo mu zásadne nehovoriť, hovorí viac vo videu pri tomto článku. Aké sú fázy prijatia ťažkej diagnózy?

Video

„Každým rokom stúpa počet karcinómov prsníka aj u mladých žien vo svete ako aj na Slovensku. U nás je to približne každá 12. žena, dohromady do 3 500 novodiag­nostikovaných žien s rakovinou prsníka ročne“, tvrdí doc. MUDr. Vladimír Bella, primár Prsníkového oddelenia Onkologického ústavu sv. Alžbety v Bratislave. Dôležitá je preto v tomto smere už spomínaná zdravotná výchova, ktorá spočíva vo vzdelávaní o rizikových faktoroch, o možných príznakoch, diagnostike, liečbe, o následnej starostlivosti, ale predovšetkým o možnostiach prevencie zhubného ochorenia prsníkov. Je však nevyhnutnosťou vzdelávať ženy o dôležitosti sekundárnej prevencie, ktorá je podstatná v každej vekovej kategórii.

„Podľa štatistických zistení chodí na preventívne gynekologické prehliadky niečo nad 30 % žien a vyšetrenie prsníka – mamografiu absolvuje len 25% v rámci preventívnej prehliadky. Pre včasné odhalenie onkologického ochorenia prsníkovej žľazy je nevyhnutné, aby si ženy pravidelne vykonávali samovyšetrenie prsníkov, chodili pravidelne na vyšetrenie prsníkov ku gynekológom a absolvovali ultrazvukové alebo mamografické vyšetrenia v závislosti od veku. Niekedy, v prípade podozrenia na zhubný proces, lekári vyžadujú aj oba druhy zobrazovacích vyšetrení. Podľa dotazníkov z našich prednášok si samovyšetrenie robí 61 % žien a mali by ho vykonávať všetky ženy od 18 rokov každý tretí mesiac, ženy nad 30 rokov každý mesiac," upozorňuje MUDr. Bella.

Ideálny čas na samovyšetrenie prsníkov je na tretí, štvrtý deň po skončení menštruácie, keď sú prsia bez hormonálnych vplyvov a ľahšie sa vyšetrujú. Samovyšetrenie spočíva vo vyšetrení prsníkov pohľadom a pohmatom. Optimálne je urobiť to v kúpeľni pred sprchovaním, počas či po ňom, keď je žena zoblečená a má k dispozícii aj zrkadlo. Navyše sú to chvíle, keď má viac času sama na seba. Každý prsník sa vyšetruje bruškami troch stredných prstov ruky. Krúživými pohybmi sa pritom v smere hodinových ručičiek postupuje od horného vonkajšieho kvadrantu smerom k bradavke.

Mimochodom, odborníci tvrdia, že k nárastu nárastu počtu prípadov rakoviny prsníka prispieva odkladanie materstva a dojčenia po tridsiatke. Približne 30 % pacientiek, ktorým sa podarilo vyhrať boj s rakovinou, pretože na ňu prišli včas, sa po čase ochorenie opäť vráti v podobe metastatického štádia. Metastatická rakovina prsníka sa síce nedá vyliečiť, dá sa však liečiť a dostať pod kontrolu. V priemere prežívajú ženy s týmto ochorením v metastatickom štádiu 3 až 5 rokov. Veľa ich však žije dlhšie. Zaslúžia si mať hodnotný život, ktorého súčasťou sú aj intímne vzťahy.

Dnes už každý vie, čo to vlastne znamená, mať pri rakovine metastázy. Že sú to dcérske ložiská zhubného nádoru, ktoré odolali liečbe, oddelili sa od svojho „materského nádoru“ a pokračujú v raste na inom mieste v tele. Ide však o rovnaký druh rakovinových buniek ako v materskom ložisku. Ak sa teda aj vyskytnú metastázy v pľúcach či v pečeni, stále ide o rakovinu prsníka, a nie o rakovinu pľúc či pečene. Metastázy sú nevyspytateľné. Môžu sa objaviť o niekoľko mesiacov, ale aj rokov po objavení prvotného nádoru. V niektorých prípadoch sa dokonca stáva, že sú diagnostikované skôr ako materský karcinóm.

Známy pochod proti rakovine prsníka v ružových... Foto: AVON
AVON Pochod za zdrave prsia Známy pochod proti rakovine prsníka v ružových tričkách Avonu sa bude konať 8. júna 2019.

Medzi najznámejšie organizácie, ktoré pomáhajú pacientkam s rakovinou prsníka a už roky sa v tomto smere venujú osvete, sú Avon, OZ Amazonky a samozrejme, Liga proti rakovine so svojimi klubmi Venuša a ich aktivitami. Známa kozmetická firma organizuje v rámci osvety každý rok pochody proti rakovine prsníka (tento rok dňa 8. júna 2019 z bratis­lavského hradu).

„Zanedbávanie prevencie a pravidelných lekárskych prehliadok je dôsledkom šíriacich sa mýtov o škodlivosti mamografického vyšetrenia a strachu z ochorenia. Mamografia je však jediná diagnostická metóda, ktorá dokáže odhaliť ochorenie dostatočne včas a zachrániť tak život. Mýtom nesmieme veriť viac, než skúseným lekárom,“ hovorí MUDr. Alena Kállayová, zástupkyňa Výboru sekcie mammárnej diagnostiky Slovenskej rádiologickej spoločnosti SLS na webstránke Amazoniek. "Medzi najčastejšie mýty o mamografii patria tvrdenia, že je zbytočná a nebezpečná. Tieto mýty nie sú potvrdené žiadnou relevantnou štúdiou, naopak, ide o jedinú metódu, ktorá dokáže odhaliť aj malé ložiská ochorenia, ktoré nie je možné odhaliť iným prístrojom, vyšetrenie nie je bolestivé a trvá len niekoľko sekúnd.

Vyšetrenie je potrebné vykonávať v mamografických pracoviskách, ktoré sú preverené kontrolou kvality a v súlade so smernicami stanovenými Európskou úniou. Viac na www.zdraveprsia.sk, www.ozamazonky.sk či www.lpr.sk.

Podozrivé zmeny na prsníku:

  • asymetria v tvare a veľkosti prsníkov
  • hrčka v prsníku
  • kožné zmeny na prsníku (svrbenie, sčervenanie)
  • vťahovanie kože (bradavky) prsníka
  • výtok z bradavky (najmä jednostranný a krvavý)
  • opuch, príznak pomarančovej kôry, zväčšenie či poklesnutie iba jedného z prsníkov
  • bolesti prsníka
  • hrčka v podpazuší alebo pod kľúčnymi kosťami

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #rakovina prsníka #karcinóm prsníka