Zápalové ochorenia čriev: Hrozba najmä pre mladých dospelých

Črevné zápalové ochorenia, ktoré zahŕňajú Crohnovu chorobu a ulceróznu kolitídu, sú častými celoživotnými chronickými zápalovými ochoreniami, ktoré primárne postihujú mladých ľudí v období dospievania a skorej dospelosti, hoci ochorenie môže prepuknúť aj v detstve alebo aj vo vyššom veku.

17.05.2019 14:46
IBD, Crohnova choroba Foto:
Ilustračné foto.
debata

Až 30 % pacientov je diagnostikovaných vo veku 10 až 19 rokov, pričom v posledných desaťročiach významne narastá výskyt ochorenia v Európe.

Svetový deň IBD (IBD – Inflammatory bowel disease) si každoročne pripomíname 19. mája. Témou tohtoročnej kampane je „Zviditeľnime neviditeľné“, ktorej cieľom je informovať o rôznych aspektoch IBD, ktoré nie sú „viditeľné“ pre verejnosť, ako napr. psychické, ekonomické a sociálne dopady ochorenia na pacientov.

Črevné zápalové ochorenia postihujú na Slovensku viac ako 15 tisíc ľudí, v Českej republike je to takmer 50 tisíc pacientov. Presné registre počtu pacientov nemáme. Ulcerózna kolitída je často rovnomerne rozdelená medzi mužov a ženy, zatiaľ čo Crohnova choroba je častejšia u žien. Nárast výskytu IBD je pozorovaný v mnohých vyspelých krajinách od začiatku päťdesiatych rokov, čím sa IBD stalo jedným z najčastejších zo všetkých chronických zápalových stavov.

„Ľudia s Crohnovou chorobou trpia častými hnačkami, kŕčmi a bolesťami brucha, krvácaním z konečníka, fistulami okolo konečníka alebo úbytkom hmotnosti, horúčkami a únavou. Najčastejším príznakom ulceróznej kolitídy sú krvavé hnačky, často sprevádzané bolestivým nutkaním na stolicu, ktoré môžu mať rôznu intenzitu,“ vymenúva docent Martin Huorka. „Podstatou týchto ťažkostí je vredovitý zápal sliznice hrubého čreva, ktorý vždy postihuje koniec hrubého čreva a variabilne sa zápal rozširuje od konca hrubého čreva vyššie až po začiatok hrubého čreva."

Obidve ochorenia môžu byť navyše sprevádzané rôznymi inými prejavmi, kedy postihuje oči, kĺby kožu alebo chrbticu. Intenzita symptómov sa môže časom značne líšiť. U pacientov sa môžu vyskytnúť dlhé obdobia zlepšenia alebo opakujúcich sa vzplanutí. Miera relapsov počas 5 rokov je na úrovni 85 %.

debata chyba
Viac na túto tému: #Crohnova choroba #gastroenterológ #chronické ochorenie #črevné zápalové ochorenia