V paste spod Tatier zuby bieli enzým, ktorý je súčasťou slín

Bielenie zubov so systémom Biela Perla® je enzymaticko-oxidačné. Je určené pre tých, čo si chcú prirodzene a bezpečne zosvetliť farbu zubov bez toho, aby sa stali citlivými.

21.05.2019 00:00
Biela Perla, PR článok, nepoužívať Foto:

Už v dávnom stredoveku sa ľudia pokúšali bieliť si zuby najrôznejšími spôsobmi. V Anglicku na konci 18. storočia na to slúžila zmes tehlového prachu a rozomletej sépiovej kosti! Úbohé zuby sa vystavovali aj koncentrovanému pôsobeniu kyseliny dusičnej. Neskôr, v 70. rokoch, boli objavené bieliace účinky peroxidu, ktorý bieli zuby chemicky, ale súčasne do istej miery narúša štruktúru zubnej skloviny.

V súčasnosti existujú dva základné spôsoby bielenia zubov:

  1. Mechanické zosvetlenie znamená predovšetkým odstránenie menej odolných povrchových pigmentov (farbív) zo zubnej skloviny mechanickou cestou. Slúžia na to abrazívne zubné pasty, pričom abrazivita znamená stupeň mechanického čistenia zubnej skloviny. Čím je tzv. RDA (index abrazivity v zubných pastách) vyšší, tým je pasta abrazívnejšia, čiže funguje na princípe šmirgľa. Vyššia abrazivita pasty zvyšuje riziko poškriabania zubnej skloviny, a tým zvyšuje citlivosť zubov. Pasty s nízkou abrazivitou vhodné na každodenné použitie majú RDA maximálne do 70.
  2. Chemické bielenie zubov, najčastejšie za pomoci peroxidu, spôsobuje zmenu štruktúry pigmentov v povrchových štruktúrach zubnej skloviny a tým k ich optickému „zneviditeľneniu“.

Sila zubných pást Biela Perla® spočíva v aktívnych látkach a prírodných komponentoch. Ide predovšetkým o enzým Glucose Oxidase, ktorý namiesto mechanického čistenia rozpúšťa zafarbenia a vyčistí zuby bez poškodenia zubnej skloviny. Tento enzým, ktorý je, mimochodom, prirodzenou súčasťou slín, spúšťa oxidačný proces, ktorý rozpustí zafarbenia a nečistoty v zubnej sklovine. Tie sa po vyčistení zubov prirodzene vyplavia. Nejde teda o mechanické bielenie zubov šmirgľovaním látkami s vysokým indexom abrazivity, ale ani o agresívne bielenie peroxidom. Enzymaticko-oxidačné bielenie je bezpečné, bez vedľajších účinkov.

Klinické testy dokázali zosvetlenie zubnej skloviny o niekoľko odtieňov, pričom prvé výsledky sú viditeľné už po piatich dňoch. Okrem toho sila vybielenia závisí od denných zvyklostí. Je známe, že sfarbenie zubov spôsobuje častá konzumácia kávy, červeného vína a určite neprospieva ani fajčenie. Zubné pasty Biela Perla® majú veľmi nízku abrazivitu (medzi 5 a 13) s výnimkou tej, ktorá je určená špeciálne pre fajčiarov. Zubná pasta Intenzívne bielenie zubov má RDA len 13!

Príbeh značky Biela Perla® sa začal už pred dvadsiatimi rokmi, keď rodinná firma spod Tatier začala s prvým bieliacim systémom na Slovensku. Dnes obsahuje portfólio značky aj rôzne iné špecializované zubné pasty a slovenská firma, ktorá všetky produkty aj vyvíja, neustále pracuje na vylepšovaní kvality produktov s ohľadom na technologický vývoj v oblasti zubnej hygieny.

Všetky zubné pasty z portfólia firmy obsahujú klinček, tradičnú látku s antibakteriálnymi účinkami, ktorá znižuje riziko vzniku zubného kazu. Chuť každého výrobku tvoria prírodné arómy a silice. Línia Natural napríklad neobsahuje fluór, ale kalcium glycerofosfát – kombináciu vápnika a fosforu, dvoch základných zložiek štruktúry zubov. Neobsahuje ani penidlo SLS (známy sódium lauryl sulfát).

Potraviny, ktoré najväčšmi farbia zuby:

  • čierny a zelený čaj,
  • cvikla,
  • káva,
  • cigarety,
  • červené víno,
  • čučoriedky,
  • bylinné tinktúry z liečivých rastlín,
  • sójová omáčka,
  • tekvicový olej.
Foto: SHUTTERSTOCK
Biela Perla, PR článok, nepoužívať

Nikto nechce mať po bielení zubov precitlivené zuby ani poškodené ďasná. Biela Perla® sa rozhodla urobiť to inak. Zubná pasta pre deti? Proti zlému dychu? Na fajčiarske škvrny? Paradentózu? Alebo na hĺbkové bielenie zubov? Pozrite sa na www.bielaperla.sk, volajte na 0905 964 032 či 0917 533 960, alebo nám napíšte na info@bielaperla.sk.

Článok bol pripravený v spolupráci so spoločnosťou Biela Perla®.

chyba