Je hypertenzia iba zvýšenie horného aj spodného tlaku súčasne?

Znamená hypertenzia vždy nevyhnutne zvýšenie horného aj spodného tlaku? Kto má častejšie izolovanú systolickú hypertenziu - a prečo?

24.05.2019 06:00
vyšetrenie, krvný tlak, tlakomer, hypertenzia,... Foto:
V súčasnosti sa vysoký krvný tlak stáva aj záležitosťou mladých ľudí.
debata (7)

Hypertenzia, resp. vysoký krvný tlak je v súčasnej dobe celosvetový problém. Postihuje 40 až 50 % vo veku nad 18 rokov. Napriek tomu približne polovica ľudí s vysokým krvným tlakom vôbec nevie o tom, že má hypertenziu, keďže v začiatkoch ochorenia nepociťujú nijaké ťažkosti. Najznámejšie a najčastejšie rizikové faktory pre vznik hypertenzie sú: vek, mužské pohlavie, dedičnosť, fajčenie, nadmerné užívanie alkoholu, nedostatočná telesná aktivita najmä v spojení s nadváhou až obezitou – a takisto chronický stres.

VIDEO: Doc. Slavomíra Filipová: Kedy je pri hypertenzii zvýšený len horný alebo len spodný tlak? Aké lieky sú vtedy najvhodnejšie?

Video

„Pacient nemusí mať spočiatku žiadne príznaky, ktoré by upozornili na to, že niečo nie je v poriadku. Dokonca aj človek s vysokými hodnotami krvného tlaku sa môže cítiť dobre, ak sú jeho cievy pružné, komplikácie sa ešte neobjavia,“ upozorňuje MUDr. Jana Bendová, PhD., hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR pre všeobecné lekárstvo.

Poznáme systolický (horný) a diastolický (spodný) tlak. Doc. MUDr. Slavomíra Filipová, kardiologička a internistka z Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb vo videu vysvetľuje, aký je medzi nimi rozdiel. Znamená hypertenzia vždy nevyhnutne zvýšenie horného aj spodného tlaku? Kto má častejšie izolovanú systolickú hypertenziu – a prečo? Lieči sa s pomocou inej skupiny liekov? Ako je možné, že vysokým krvným tlakom už trpia aj mladí ľudia?

„Neliečená hypertenzia vedie ku krvácaniu do mozgu, cievnej mozgovej príhode, koronárnej chorobe srdca, poruchám jeho rytmu či srdcovému zlyhaniu, postihnutiu obličiek, dokonca poškodeniu zraku,“ vymenúva doc. Filipová. Každý vzostup krvného tlaku o 20/10 mmHg zvyšuje riziko úmrtia zo srdcovo-cievnych príčin dvojnásobne. „Hypertenzia sa nedá vyliečiť, dá sa len kontrolovať. A táto liečba je celoživotná,“ dodáva kardiologička.

Štúdia, ktorá určovala hladinu liekov na hypertenziu u tzv. rezistentných pacientov (u ktorých nezaberala liečba) zistila, že iba jedna tretina z nich dodržiavala liečbu a užívala predpísané lieky. Základné problémy sú teda dva – veľký počet neodhalených hypertonikov a na druhej strane tí, ktorí o svojom vysokom krvnom tlaku vedia, ale neliečia sa, resp. spolupracujú nedostatočne, pretože až na výnimočné situácie (poruchy spánku, bolesti hlavy, bezdôvodná únava) hypertenzia nijako nebolí. Neuvedomujú si, že z ochorení srdca je najčastejšou vyvolávajúcou príčinou vysoký tlak krvi.

Úder hypertenzie môže byť smrtiaci – akútny infarkt, cievna mozgová príhoda (najmä často fatálna hemoragická). Ak však lekári pacienta aj zachránia, kvalita jeho života môže byť často horšia ako kvalita života pacienta s onkologickým ochorením.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #krvný tlak #vysoký krvný tlak #hypertenzia