Peľová alergia? Vyplachujte a inhalujte

Nádcha, senná nádcha, angína, laryngitída, bronchitída, astma - pri všetkých týchto ochoreniach je prospešná inhalácia.

26.05.2019 10:42
alergia, inhalátor, inhalovanie Foto:
Inhalovanie je účinnejšie a príjemnejšie v porovnaní s naparovaním sa nad hrncom s horúcou vodou.
debata

Dokonca aj viaceré lieky sa vyrábajú v inhalačných formách, aby účinkovali presne na mieste určenia, čiže v dýchacích cestách. Inhalácia má veľký význam aj v období peľovej sezóny.

Dnes je používanie inhalátorov čoraz rozšírenejšie. Inhalovanie je účinnejšie a príjemnejšie aj počas sezóny nádchy a chrípky v porovnaní s naparovaním sa nad hrncom s horúcou vodou. Častice aerosólu rozprašované inhalátorom majú výrazne menšiu veľkosť v porovnaní s časticami vodnej pary, preto prenikajú až do spodných dýchacích ciest. Veľký význam má však inhalovanie aj počas alergickej sezóny. Možno ho realizovať aj v teplých dňoch, pretože hmlovina vychádzajúca z inhalátora má izbovú teplotu.

VIDEO: Liečba peľovej alergie pozostáva z troch základných bodov. Tým prvým je obmedziť kontakt s alergénom. Ideálne je, ak je možné vyhnúť sa prostrediu s konkrétnym alergénom počas jeho kvitnutia. Druhým bodom je potláčanie príznakov alergie. Vo videu prezradí imunoalergologička MUDr. Katarína Bergendiová z ImunoVital Centra v Bratislave aj tretí.

„Čiastočky tejto hmloviny rýchlo preniknú hlboko do pľúc a poskytnú okamžitú úľavu pri väčšine respiračných ťažkostí. Nosohltan sa uvoľní a vy sa ľahšie vysmrkáte. Sliznice sa vdychovaním jemnej hmloviny zvlhčia, hlien redne, ľahšie sa vykašliava a znižuje sa jeho tvorba v dýchacích cestách,“ vysvetľuje Šimon Peter, odborník na inhalátory z Omronu.

Pri ochoreniach hltana a priedušiek sa hmlovina najčastejšie vdychuje ústami s pomocou náustka. Cieľom takejto inhalácie je prečistiť dýchacie cesty od zaschnutého hlienu a prípadných choroboplodných zárodkov, posilniť ich prirodzenú obranyschopnosť a ďalšie funkcie.

Ak inhalujeme cez masku a nadychujeme sa pritom nosom, inhalácia je prospešná aj pre nosové dutiny. Uvoľňuje nadbytočný hlien, upokojuje nosovú sliznicu, odstraňuje baktérie, peľ a ďalšie prípadné nečistoty, ktoré sa na nej usadili. Zároveň tak predchádza upchávaniu vedľajších nosových dutín a zápalom stredného ucha a znižuje potrebu používať nosové kvapky na uvoľnenie nosa (tzv. dekongestív), od ktorých vzniká po viac ako týždni používania závislosť a pri nadmernom užívaní poškodzujú nosovú sliznicu.

Novým a účinným spôsobom pri liečení nádchy je aj domáci inhalátor s nosovou sprchou. Nosová sprcha nos dôkladne vyčistí a zbaví baktérií, ktoré sa v ňom nachádzajú. Používanie je jednoduché, rýchle, hygienické, a najmä účinné. Vyplachovanie nosa slanou vodou nie je nič nové. Je to starý čínsky recept a túto činnosť pravidelne vykonávajú napríklad jogíni (pomocou kanvičky nazývanej neti).

Pri ochorení dýchacích ciest – či už má alergický, vírusový alebo bakteriálny pôvod – možno inhalovať minerálnu vodu, ale aj špeciálne liečivo. Inhalácia minerálok urýchľuje liečbu dýchacích ciest – horných aj dolných. Niektoré minerálky majú vyslovene liečivý účinok na dýchacie cesty, rozpúšťajú hlieny, uľahčujú vykašliavanie, znižujú dráždivosť dýchacích ciest, prípadne pôsobia protizápalovo a regeneračne. Najlepšiu účinnosť majú tzv. alkalické kyselky. Musia byť vysokominerali­zované.

Existujú aj špecializované lieky, ktoré sú určené na rozpúšťanie hlienov v dýchacích cestách, a ktoré je dostať kúpiť v roztoku vhodnom na inhalovanie (najznámejšia je účinná látka ambroxol). Existuje dokonca aj kyselina hyalurónová určená na inhalačné podanie.

Inhalácia je veľmi výhodná aj pre bábätká či menšie deti, ktoré by sa naparovať nad horúcou vodou v prípade kašľa či zatekania soplíkov z bezpečnostných dôvodov vôbec nemohli. Stačí im masku či hadicu z inhalátora položiť k postieľke a nechať hmlovinu rozptýliť v blízkosti tváričky dieťaťa. Ak väčšie deti neznesú masku z inhalátora upevnenú na gumičke na tvári, možno im ju len zavesiť okolo krku. Pri pozeraní televízora si ani nevšimnú, že inhalujú.

Druhy inhalátorov

  • Kompresorový: Na domáce použitie najlepšie poslúži kompresorový inhalátor, ktorý pomocou tlaku vzduchu premieňa liečivý roztok (najčastejšie minerálnu vodu alebo roztok s kyselinou hyalurónovou) na jemný aerosól – hmlovinu izbovej teploty.
  • Ultrazvukový: V ultrazvukovom inhalátore sa roztok s obsahom liečivej látky rozprašuje do formy aerosólu ultrazvukom (prípadne ďalej cez nanometrickú mriežku). Ultrazvukové inhalátory sú veľmi tiché, sú však určené prevažne na inhaláciu liekových foriem (Ambrobene, Ventolin), a teda vhodné skôr na špeciálne medicínske použitie. Sú to profesionálne zdravotnícke pomôcky, aké nájdeme napríklad na špecializovaných oddeleniach nemocníc, v kúpeľoch a podobne.

Pravidelné výplachy nosa a inhalácia:

  • odstraňujú z nosa prach, peľ a zmierňujú tak príznaky alergie
  • stimulujú prirodzene čistiace mechanizmy dýchacieho ústrojenstva
  • prirodzená a účinná alternatíva k používaniu nosových sprejov a kvapiek
  • pôsobia ako prevencia alebo zmierňujú priebeh zápalu prinosových dutín
  • zvyšujú odolnosť slizníc proti bakteriálnym a vírusovým infekciám
  • pomáhajú po chirurgických zásahoch v oblasti nosa
  • prirodzene uvoľňujú nos pri bežnej nádche
  • pomáhajú ľuďom trpiacim pocitom suchého nosa
  • sú pomocou pre tehotné ženy trpiace pocitom upchatého nosa následkom hormonálnych zmien

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nádcha #Astma #alergie #angína #inhalácia #vyplachovanie #senná nádcha #laryngitída #bronchitída