Slovenskí poslanci odmietajú marihuanu s cigaretou v ruke

Slovensko je vraj jedna z mála krajín v Európe, kde ešte nie je povolená marihuana na lekárske účely. Je niekoľko desiatok ochorení, pri ktorých by pacienti z účinkov konope profitovali, tvrdí pľúcny lekár z Partizánskeho MUDr. Daniel Paulovič, PhD., odborník na fajčenie.

30.05.2019 06:00
marihuana, drogy Foto:
Marihuanu vyskúšala na Slovensku tretina mladých. Sme blízko od jej dekriminalizácie?
debata (15)

Podľa MUDr. Pauloviča je marihuana droga známa ešte dlhšie ako tabak. Za jej účinok je zodpovedná droga THC. „V rastline kolíše jej obsah od 0,5 do 26 %, najviac jej má hašiš. Po vyfajčení cigarety z marihuany má človek dobrú náladu, cíti eufóriu, spokojnosť, ale niektorí majú aj farebné vízie, pocit, že lietajú a podobne. Závislosť od THC je však slabšia ako od nikotínu a zaraďuje sa medzi ľahšie drogy. U nás je táto rastlina zbytočne kriminalizovaná a za jednu, dve marihuanové cigarety vás môžu uväzniť,“ konštatuje doktor Paulovič. „Ale za závislosť od tvrdej drogy, nikotínu, vás štát ešte pochváli, lebo plníte štátnu pokladňu.“

Na Slovensku marihuana použitie marihuany nie je povolené – ani z lekárskych dôvodov. „Po rokoch štúdia som dospel k názoru, že aj u nás by sa mal medicínske konope povoliť na lekárske účely pre pacientov chorých na Alzheimerovu chorobu, niektorých onkopacientov, ľudí trpiacich demenciou, rôznymi neurologickými diagnózami, na tlmenie bolestí, psoriázy, artritídy a podobne,“ myslí si „pľúciar“, ktorý sa roky profesionálne zaoberá odúčaním od fajčenia tabaku. Týchto chorôb, kde by pacienti jasne profitovali z účinkov konope, je podľa neho niekoľko desiatok.

V minulosti bol medializovaný prípad slovenskej pacientky Eriky Mikušovej trpiacej vyše dve desiatky rokov sklerózou multiplex, ktorej pri paliatívnej liečbe môžu výrazne pomôcť kanabinoidy. Vo veci legalizácie medicínskej konopy sa listom obrátila na vtedajšieho predsedu vlády SR, niekoľko ministerstiev, prezidenta SR a na parlamentný výbor pre zdravotníctvo. Bezúspešne. Na Slovensku však zatiaľ nedošlo k politickej dohode zaviesť používanie konopných odrôd na medicínske účely, na rozdiel od štátov ako Nemecko, Taliansko, Fínsko, Holandsko, Česká republika, Poľsko, Macedónsko, Turecko, Izrael, Austrália, Čile, Kolumbia, Kanada a USA.

„Naši poslanci však pre nedostatok novších informácií tvrdohlavo odmietajú marihuanu na lekárske účely s cigaretou v ruke!“ hnevá sa lekár, ktorý bude osobne počas Svetového dňa bez tabaku merať pľúcne funkcie a obsah oxidu uhoľnatého vo výdychu fajčiarom a poskytovať poradenstvo pri odvykaní od fajčenia vo „Vlaku zdravia“ RR 705 v piatok 31. mája 2019 s odchodom zo stanice Bratislava hl. st. o 09.13 h a príchodom do Žiliny o 11:40 h. Druhý „Vlak zdravia“ RR 712 vyrazí zo Žiliny o 12:20 h a do hlavného mesta príde na Hlavnú stanicu príde o 14:47 h.

Nebezpečie z marihuany hrozí podľa odborníka predovšetkým mladým ľuďom (majú ešte nezrelý mozog), u ktorých po rokoch pravidelného užívania dochádza k jeho poškodeniu (dokázateľné aj na CT a MRI). „Prestanú mať záujem o prácu, školu a starajú sa len o svoj prísun drogy. Iné je to u ľudí po štyridsiatke, päťdesiatke, u ktorých už dochádza k omnoho menšiemu poškodeniu mozgu. U dospelých aj mladších ľudí marihuana ovplyvňuje pozornosť, priestorovú a časovú orientáciu, čo je nežiaduce u vodičov. Pravidelný fajčiar marihuany sa dá spoznať podľa červených očí. Fajčenie tabaku v akejkoľvek forme, aj jeho žuvanie či iné formy užívania, je omnoho nebezpečnejšie ako fajčenie marihuany alebo užívanie kanabinoidov na liečbu mnohých ochorení. Predpokladám však, že v rámci Európskej únie do dvoch rokov tento problém vyrieši legislatíva.“

Na drogovom informačnom portáli infodrogy.sk sa o marihuane okrem iného píše: Táto droga je schopná nielen zdravotne poškodiť konzumentov, ale zničiť aj kariéru a životné osudy ľudí. V čase, keď marihuanu skúša približne tretina školskej populácie a jej fajčenie patrí neraz k dobrému zvyku, jestvuje dokonca podozrenie na vznik schizofrénie vyvolanej konzumáciou marihuany. Podľa štúdie King’s College v Londýne človek, ktorý v mladosti fajčí veľa marihuany, má dvojnásobnú šancu stať sa neskôr schizofrenikom. A štatistiky uvádzajú, že 10 % z nich sa pokúša o samovraždu.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #fajčenie #marihuana #fajčenie marihuany