Zázračná tekutina? Toto je šesť mýtov o vode!

Treba veľa piť, čítame snáď všade. Aj napriek tomu sa mnohým nedarí dostať do tela dva až tri litre nesladených tekutín denne.

03.06.2019 06:00
opálenie - pitný režim Foto:
Voda pomáha pri mnohých problémoch ako je nečistá pleť, nadváha, únava, bolesti hlavy. Pomôže vždy a všade.
debata (1)

Pritom voda pomáha pri mnohých problémoch: nečistá pleť, nadváha, únava, bolesti hlavy a vôbec, pomôže vždy a všade. Otázka znie: Skutočne?

Nemôžeme piť príliš veľa

Enormné množstvo tekutín obličky v krátkom čase nedokážu spracovať. Odborníci preto radia nepiť viac ako tri litre vody denne. Dôležité pritom je piť rovnomerne po celý deň. Telo totiž môže absorbovať len malé množstvo vody, zvyšok vylúči.

Chladené nápoje – dobré na schladenie

Ľadovo studené nápoje sú obzvlášť dobré počas horúcich letných dní. Naoko! Telo totiž zareaguje na chladný šok tak, že produkuje ešte viac tepla. Lepšie je siahnuť po vode izbovej teploty.

Pleť bez vrások

Voda detoxikuje a vyživuje pokožku, ale nie je zárukou života bez vrások. Za vrásky je zodpovedný životný štýl, slnečné žiarenie a genetika. Kto dosť pije, svojej pleti každopádne neubližuje, pretože kožné bunky sa skladajú najmä z vody.

Voda nemôže byť zlá

Môže! Otvorená fľaša s vodou by nemala stáť dlhšie ako tri dni. Minerálna voda s bublinkami vydrží spravidla dlhšie ako bez, pretože oxid uhličitý odstraňuje baktérie. Voda v pohári bude o niekoľko hodín zlá. Takže pripravený pohár na nočnom stolíku, aby sme mohli hneď ráno zahnať smäd, vôbec nie je dobrý nápad.

Kto pije vodu, schudne

Kto pije veľa vody, neschudne automaticky. Voda však môže pomôcť ušetriť nejaké tie kalórie. Pohár vody pred jedlom odoženie najväčší hlad. A často je to aj nedostatok tekutín, ktorý nášmu telu falošne signalizuje, že chce sladké alebo nezdravé jedlo.

Voda zvyšuje výkonnosť

Tento predpoklad je jednoznačný, pretože fyzickú a duševnú výkonnosť možno znížiť až o 20 percent, ak stratíme 2 percentá tekutín. Vyčerpanie, únava a nedostatok koncentrácie môžu byť prvými príznakmi dehydratácie, preto je lepšie piť skôr, ako pocítime smäd.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #voda #smäd #únava #nadváha #obličky #vrásky #bolesti hlavy