100-tisíc Slovákov "vapuje" IQOS. Je to dobre či zle?

V marci tohto roka dosiahol počet užívateľov bezdymového tabakového výrobku IQOS 100-tisíc. Pri používaní tohto bezdymového zariadenia sa nehovorí o fajčení, ale vaporizovaní, pretože nedochádza k procesu spaľovania tabaku.

01.06.2019 06:00
IQOS Foto:
IQOS je alternatíva bežnej cigarety, ktorá by mala prinášať menej rizík pre okolie fajčiara. Či aj pre samotného používateľa - to ukáže budúcnosť.
debata (1)

Počet fajčiarov celosvetovo neklesá. Hoci v Európe možno hovoriť o úbytku fajčiarov klasických cigariet, pretože veľa ľudí prechádza na bezdymové alternatívy, v krajinách s obrovským nárastom populácie ako Čína či India neustále dorastajú aj noví fajčiari. Súvisí to aj s ekonomickou úrovňou krajiny – chudobnejší fajčia klasické cigarety.

Tak ako cigarety, aj zariadenie na zahrievanie tabaku IQOS možno predávať len užívateľom starším ako 18 rokov, pričom je potrebné sa zaregistrovať a predložiť doklad totožnosti. Výrobca Philip Morris cieli na dospelých fajčiarov, pričom snahou je, aby do roku 2025 aspoň 30 % objemu dodávaného tovaru bolo v bezdymových produktoch. Bohužiaľ, nemožno zabrániť tomu, že viacerí mladí ľudia sa stávajú užívateľmi IQOS-u, hoci predtým klasické cigarety nefajčili. Považujú to za „in“.

Výrobca logicky láka zákazníkov aj na atraktívny dizajn elektronického zariadenia aj predajných miest v nákupných centrách.

Aj keď pri vaporizovaní nedochádza k procesu pasívneho fajčenia okolím, nenapáchne oblečenie, vlasy, nežltnú brušká prstov a používatelia nemajú vo výdychu oxid uhoľnatý (CO), pľúcni lekári nie sú ani bezdymovými alternatívami cigariet nadšení a neustále sa k nim vyjadrujú veľmi kriticky. Výrobcovia bezdymových tabakových výrobkov hovoria o tzv. harm reduction, konkrétne pri IQOS-e o užívaní tabaku s nižším rizikom, resp. o znižovaní škodlivosti. Je pravdou, že až čas a ďalšie klinické štúdie ukážu,o koľko môže byť používanie bezdymových alternatív cigariet menej rizikové z hľadiska vzniku rakoviny a srdcovo-cievnych či iných ochorení.

„Určite nemožno tvrdiť, že je to zdravé fajčenie, hoci pripúšťam, že je to menej škodlivé pre okolie,“ tvrdí o vaporizovaní pľúcny lekár Daniel Paulovič z Partizánskeho, ktorý sa zaoberá odvykaním od fajčenia. „O účinku týchto nových foriem fajčenia, resp. vaporizovania, budeme vedieť až o 5–10 rokov za použitia porovnávacích štúdií.“

Rozhodne nemožno tvrdiť ani to, že elektronická cigareta alebo zariadenie IQOS by mohlo byť akýmsi prechodom či medzistupňom medzi klasickou cigaretou a definitívnym nefajčením, pretože tu ide o závislosť od nikotínu. „Nikotín síce nespôsobuje rakovinu, tú spôsobujú karcinogény v dyme cigariet, ale je to nervový jed. Navyše táto droga vedie ku zúženiu ciev, srdca, mozgu, končatín, čím prispieva k vyššiemu výskytu infarktu myokardu, mozgu a obštrukcie končatinových tepien,“ dodáva MUDr. Paulovič. Tento lekár-špecialista tvrdí, že elektronické cigarety, v ktorých je nikotín priamo rozpustený v tekutine v rámci ich náplne, naopak, vyvolávajú ešte vyššiu závislosť od tejto drogy!

„Mňa presvedčí až výskum, ktorý potrvá ďalších 20–30 rokov. S IQOS-om obsahujúcim tabakové listy prišla na trh firma vyrábajúca cigarety, a to hovorí za všetko. Pľúca sú stvorené na to, aby inhalovali vzduch. Viete, rakovina pľúc nie je len o oxide uhoľnatom, o sadziach, ktoré sa usadzujú ako produkt spaľovania na pľúcach. Okrem nikotínu je tam ešte ďalších päťtisíc látok, niektoré môžu vznikať procesom spaľovania, iné možno procesom zahrievania, ktovie… Takže za mňa – ani fajčiť, ani zahrievať, ani vaporizovať. Akokoľvek to nazvete,“ povedala predčasom primárka Kliniky pneumológie, ftizeológie a funkčnej diagnostiky v bratislavskom Ružinove Marta Hájková.

Philip Morris International (PMI) má na svete 46 tovární, z nich dnes sedem vyrába IQOS a všetky sídlia v Európe. Tento bezdymový tabakový výrobok sa im podarilo dostať na trh 47 krajín (rátané bez USA), ale koncom apríla tohto roku už aj Americký úrad pre potraviny a lieky (FDA) oficiálne povolil predaj IQOS v Spojených štátoch. Firma PMI žiadala v druhom slede aj o povolenie komunikácie o nižšej rizikovosti používania tohto tabakového výrobku – toto povolenie ešte nedostali. Predložili výsledky šesťmesačnej klinickej štúdie, v rámci ktorej sa porovnávali dve skupiny dospelých, pričom jedna prešla z fajčenia cigariet na vaporizovanie IQOS a druhá fajčila naďalej štandardné cigarety. Hodnotil sa súbor ôsmich hlavných a množstva vedľajších sledovaných klinických parametrov, ktoré boli zvolené pre ich súvis s „fajčiarskymi chorobami“.

S inicitatívou PMI „Rok Unsmoke“ však možno súhlasiť: „Ak nefajčíte, nezačínajte. Ak fajčíte, tak prestaňte. Ak nechcete prestať, rozhodnite sa pre lepšiu voľbu. To je unsmoking.“ Unsmoking doslova v preklade znamená „nefajčenie“ a, samozrejme, tabaková firma pod „nefajčením“ vníma vaporizovanie bezdymových výrobkov. Drogová závislosť, závislosť od nikotínu, však ostáva. Nikto nefajčí kvôli dymu a dechtu. Fajčiari si zapaľujú okrem rituálu (tzv. psychosociálna závislosť) predovšetkým kvôli nikotínu, ktorý ich povzbudzuje vo forme dopamínovej odmeny (dopamín je neurotransmiter spájaný so systémom príjemných vnemov v mozgu). Zaujímavý je napríklad aj fakt, že nie všetky formy prijímania nikotínu spôsobujú závislosť. Nikotínové náplasti sa používajú u pacientov s Alzheimerovou či Parkinsonovou chorobou a títo pacienti nejavia príznaky závislosti od nikotínu. Preto sú nikotínové náplasti aj jednou z pomôcok odvykania od fajčenia.

Treba urobiť ešte viac – aby najmä mladí, ľahko ovplyvniteľní ľudia podliehali závislostiam čo najmenej. Je to nikdy nekončiaca sa úloha štátu, spoločnosti a každý musí začať od seba.

Spaľovanie verzus zahrievanie

  • Pri horení môže teplota cigarety stúpnuť nad 800 stupňov Celzia. Takéto vysoké teploty spôsobujú tvorbu viac ako 6-tisíc chemických látok, z ktorých sú mnohé škodlivé alebo potenciálne škodlivé.
  • V bezdymových výrobkoch (IQOS) obsahujúcich tabak je teplota zahrievania kontrolovaná tak, že tabak nedosiahne teplotu, pri ktorej by začal horieť. Tým sa zamedzí spaľovanie a redukuje tvorba škodlivých či potenciálne škodlivých látok. Zahrievať je však nutné, aby tabak uvoľnil svoju arómu a nikotín.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #fajčenie #cigarety #pasívne fajčenie #zákaz fajčenia #elektronické cigarety #vapovanie