Tri skupiny pacientov ohrozené rakovinou hrubého čreva. Ste medzi nimi?

Existujú tri skupiny pacientov, ktoré sú významným spôsobom ohrozené rakovinou hrubého čreva a konečníka.

31.05.2019 06:00
hrubé črevo, rakovina, doktor Foto:
Slovensko patrí medzi krajiny s najvyšším výskytom a úmrtnosťou na nádory hrubého čreva a konečníka na svete.
debata

Ak do niektorej z nich patríte (viac sa dozviete vo videu), nemá význam robiť si test na skryté (okultné) krvácanie do stolice. Treba rovno absolvovať kolonoskopiu.

Kolonoskopické vyšetrenie je schopné odhaliť aj veľmi malé, niekoľkomilimetrové polypy, ktoré je možné rovno odstrániť a predísť tak vzniku veľkých polypov a rakovine. „Už v roku 2009 sme v spolupráci s ministerstvom zdravotníctva uviedli do života legislatívu, podľa ktorej majú pokrvní príbuzní nárok zo zákona zadarmo podstúpiť primárnu skríningovú kolonoskopiu raz za desať rokov, čo je približne čas, za ktorý sa môže polyp premeniť na karcinóm,“ hovorí gastroenterológ MUDr. Rudolf Hrčka z Bratislavy.

„Rizikovým skupinám pacientom sa odporúča absolvovať kolonoskopiu medzi 40. a najneskoršie 45. rokom života, ale aj skôr, a to vo veku o 10 rokov nižšom, ako bol diagnostikovaný príbuzný s rakovinou hrubého čreva,“ tvrdí okrem iného prof. MUDr. Tibor Hlavatý, PhD., vedecký sekretár Slovenskej gastroenterolo­gickej spoločnosti.

VIDEO: Kedy si netreba robiť test na skryté krvácanie do stolice, ale rovno je potrebné absolvovať kolonoskopiu? Gastroenterológ prof. MUDr. Tibor Hlavatý, PhD., vysvetľuje aj to, prečo hovorí skôr nie „módnej“ kapsulovej kolonoskopii.

Video

Kolonoskopia je diagnostická a zároveň aj terapeutická metóda. Zisťuje sa pri nej prítomnosť polypov a nádorov v čreve a zachytí takmer 100 % prípadov rakoviny čreva, a to aj vo včasnom, liečiteľnom stave. Počas vyšetrenia sa stanovuje typ ochorenia hrubého čreva, odoberá sa vzorka na histologické vyšetrenie. Okrem toho sa súčasne s vyšetrením môžu vykonať endoskopické terapeutické zákroky. Drobné a malé polypy sa odstraňujú najčastejšie studenou slučkou, väčšie polypy slučkou s pomocou elektrochirurgickej jednotky. Dnes je už možné odstrániť aj pomerne veľké polypy a malé nádory endoskopicky, to znamená bez nutnosti operácie.

Kolonoskopia

  • zachytí 90 % polypov vrátane tých najmenších
  • umožňuje jednoduché a bezbolestné odstránenie polypov, a tým zachráni 80–90 % pacientov pred rakovinou hrubého čreva
  • zachytí takmer 100 % prípadov rakoviny vo včasnom, liečiteľnom stave a zvyšuje mieru vyliečenia z 50 na 80–90 %
  • náročnejšia pre pacienta, 1 z 2-tisíc kolonoskopií môže mať komplikáciu

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina hrubého čreva #kolonoskopia #kolorektálny karcinóm