Cievna mozgová príhoda prichádza bez varovania

Cievna mozgová príhoda je závažné neurologické ochorenie, pri ktorom dochádza k poškodeniu mozgového tkaniva nedokrvením alebo krvácaním do mozgu. Jej príznaky sú natoľko zreteľné, že pacient alebo jeho blízki majú čas vyhľadať odbornú pomoc alebo zavolať záchranku.

11.06.2019 06:00
mozog, mrtvica, prihoda Foto:
Na Slovensku máme osem špecializovaných pracovísk intervenčnej rádiológie a endovaskulárnej liečby.
debata (2)

Len v roku 2017 si toto ochorenie na Slovensku vyžiadalo viac ako 21-tisíc hospitalizácií. Zároveň je to najviac invalidizujúce ochorenie na svete. Každý deň zomrie na mŕtvicu štrnásť ľudí. Do jedného roka po mŕtvici však zomiera čoraz menej ľudí. Za posledných takmer 10 rokov sa znížilo úmrtie do jedného roka dvojnásobne.

Čím skôr pacient príde do nemocnice, tým má väčšiu šancu na úspešnú liečbu. European Stroke Organization (Európska organizácia pre cievne mozgové príhody) stanovuje minimálnu hranicu odliečených pacientov na úrovni 15 %.

Z aktuálnych údajov vyplýva, že aj na Slovensku máme špičkové pracoviská, ktoré nielenže dosahujú stanovenú úroveň, ale ju aj prekračujú. V roku 2018 bol priemerný čas od príjmu pacienta do nemocnice po aplikáciu trombolytickej liečby 43 minút (v intervale priemerného času v nemocniciach od 19 do 88 minút), čo je o 7 minút menej ako v roku 2017.

Rebríček najlepších slovenských nemocníc, ktoré vlani dosiahli najvyššie percento odliečených pacientov s cievnou mozgovou príhodou, zverejnila pacientska organizácia Sekunda pre život a Slovenská neurologická spoločnosť. Medzi kľúčové kritérium hodnotenia jednotlivých iktových pracovísk patrilo najmä percento odliečených pacientov, ktorým bola v hyperakútnom štádiu realizovaná trombolýza, teda rozpustenie krvnej zrazeniny.

„Keď sme v roku 2017 spustili aktivity našej pacientskej organizácie spolu s informačnou kampaňou Čas je mozog, mali sme nelichotivé štatistiky. V roku 2016 bol celoslovenský priemer odliečených pacientov na úrovni len niečo nad 17 %. Dnes toto percento dosahuje číslo viac ako 28 %,“ hovorí Richard Fides z pacientskej organizácie Sekunda pre život.

„Som rada, že Slovensko za ostatné dva roky urobilo významný pokrok nielen v edukácii pacientov, čo sa cievnej mozgovej príhody týka, ale aj v oblasti zlepšenia ich manažmentu. Všetky tieto kroky sa dnes ukazujú ako správne a odráža sa to aj na viac ako 10-percentnom náraste odliečených pacientov, ak porovnáme roky 2016 a 2018,“ hovorí profesorka Zuzana Gdovinová, prezidentka Slovenskej neurologickej spoločnosti a prednostka Neurologickej kliniky UNLP v Košiciach.

Okrem siete iktových centier, ktoré sú zamerané na liečbu pacientov s mozgovou porážkou, máme na Slovensku aj osem špecializovaných pracovísk intervenčnej rádiológie a endovaskulárnej liečby, ktoré realizujú vysokošpeciali­zované zákroky – medzi nimi aj mechanické odstránenie krvnej zrazeniny z mozgu. „Podľa nových pravidiel vieme takýto zákrok realizovať u pacienta až do 24 hodín od vzniku prvých príznakov porážky. Samozrejme platí, že čím skôr je pacient odoslaný od neurológa na takýto zákrok, tým väčšiu má šancu na plnohodnotný návrat do života, a to aj napriek tomu, že utrpel cievnu mozgovú príhodu,“ hovorí doktor Ivan Vulev, medicínsky riaditeľ kliniky CINRE v Bratislave.

„Je mi úprimne ľúto, že na Slovensku sú aj pracoviská, ktoré nedosahujú dobré výsledky a sú medzi nimi aj nemocnice s veľkým spádovým územím. Určite je potrebné, aby sa tieto výsledky analyzovali a zistila sa príčina, prečo je to tak,“ dodal Fides.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #mozgová príhoda #cievna mozgová príhoda