Rakovina hrubého čreva: Nie je jedno, či je nádor vpravo alebo vľavo. Kedy je zákernejší?

Na Slovensku zomrie na rakovinu hrubého čreva ročne až 2 300 ľudí.

14.06.2019 06:00
debata (2)
Foto: Rok prevencie.sk
rakovina hrubého čreva, vizuál, stolica

Nemuseli by, pretože pri včas diagnostikovanom ochorení je až 100 % šanca na vyliečenie.

Stačí navštíviť svojho lekára a absolvovať jednoduchý a najmä bezbolestný test – vyšetrenie stolice. Naberte odvahu a navštívte svojho lekára čo najskôr.

Ak už kolorektálny karcinóm vznikol, pre prognózu pacienta je rozdiel aj v tom, či vznikne v pravej alebo ľavej časti hrubého čreva.

Úplne iná je príznakovosť a jeden z týchto karcinómov sa mnohokrát odhalí až ako pokročilý nález.

Ktorá strana hrubého čreva je zákernejšia? Čo si ešte treba všímať okrem krvi von vašej stolici? Dá sa umiestnenie nádoru v hrubom čreve hodnotiť aj z hľadiska pohlavia?

Kto má ten zákernejší karcinóm v čreve – dlho bez príznakov – častejšie?

VIDEO: Doc. MUDr. Martin Huorka o rozdiele v tom, či karcinóm vznikne v pravej alebo ľavej časti hrubého čreva. Ktorá strana čreva je zákernejšia?

Video

Oproti priemeru v EÚ na Slovensku zomiera na túto diagnózu takmer dvojnásobný počet ľudí. Dôvodom však nie je horšia pripravenosť Slovenska na boj s touto chorobou, ale nedostatočná prevencia.

Foto: Rok prevencie.sk
odvaha_vizual_297x420_final

Iniciatíva Rok prevencie chce tento trend zvrátiť. Rakovinou hrubého čreva trpia najčastejšie muži a ženy vo veku nad 50 rokov – tzv. riziková skupina. Týka sa však aj mladších ročníkov, lebo až 11 % prípadov úmrtí tvoria ľudia mladší než 50 rokov. Častejšie na ňu zomierajú muži (60 %).

Jednoduchý a bezbolestný test dokáže spoľahlivo odhaliť krv v stolici, ktorú okom nevidno. Požiadajte svojho všeobecného lekára o súpravu na vyšetrenie stolice, ktorú vám dá osobne v ordinácii alebo vám vydá recept a súpravu si bezplatne vyzdvihnete v lekárni. Odoberte kúsok stolice podľa pokynov na obale a vzorku zaneste lekárovi. Lekár sa postará o diagnostiku a bude vás informovať o výsledku. Aj keď nepatríte do rizikovej skupiny, je viac než pravdepodobné, že niekto z vašej rodiny alebo priateľov áno. Dajte im vedieť o tomto vyšetrení a možno im tak zachránite život!

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #rakovina hrubého čreva #kolorektálny karcinóm