Otestujte sa: Máte podozrenie, že za vašimi ťažkosťami sa skrýva skleróza multiplex?

V súčasnosti neexistuje diagnostický test, ktorý by dokázal spoľahlivo určiť príznaky sklerózy multiplex. Prvé problémy sa často zamieňajú za ťažkosti s chrbticou, preťaženie zraku, pracovnú vyčerpanosť, urologické infekcie, dôsledky stresu či psychické ťažkosti. Prejavy ochorenia sú totiž rôznorodé a spočiatku bývajú nenápadné. Včasná diagnostika a skorá liečba však môžu výrazne zlepšiť neskorší priebeh ochorenia a celkovú prognózu.

17.06.2019 14:00
lekár, pacient, recept Foto:
Ilustračné foto.
debata

Poruchy zraku: Častým prvým prejavom SM býva zápal zrakového nervu. Mali by ste spozornieť, ak vidíte rozmazane, prípadne dvojito. Tiež ak vám občas „vypadne“ časť zrakového poľa, ak zrazu vidíte farby „vyblednuto“ alebo ak ste na chvíľu či na dlhší čas prestali vidieť. Zápal môžu sprevádzať aj bolesti oka, najmä pri pohľade hore a do strán. Bolieť vás môže aj za okom. Tieto ťažkosti môžu vzniknúť náhle alebo sa môžu rozvíjať dlhší čas.

Poruchy citlivosti: Ďalším signálom, že niečo nie je v poriadku, sú poruchy citlivosti. Môže to byť nepríjemné brnenie, pálenie či strata citlivosti v niektorej časti tela. Najčastejšie býva postihnutá tvár, ruky, nohy a tiež prsty na rukách a nohách. Cit môžete stratiť len v časti končatiny – napríklad od kolena dole, ale tiež len v niektorých prstoch. Môžete mať aj pocit oslabnutia časti tela.

Bolesť a svalové kŕče: Nepríjemné kŕče vo svaloch a dlhodobá bolesť môžu tiež poukazovať na SM. Môžete vnímať, že mávate stuhnuté svaly a kĺby. Najviac postihnuté bývajú dolné končatiny. Môžete mať aj pocity pripomínajúce výboj elektrického prúdu, ktoré sa pohybujú pozdĺž chrbtice a vystreľujú do končatín.

Únava a slabosť: Výrazná únava a slabosť môžu byť dlho prvým a jediným príznakom SM. Únava postihuje až 60 % ľudí s SM a mnohí ju neskôr opisujú ako najobťažujúcejší prejav svojho ochorenia. Táto únava nie je podobná bežnej únave po ťažkom dni. Objavuje sa často náhle a môže trvať dlhé týždne, kým sa stav zlepší. Ak sami na sebe zbadáte výrazný pokles aktivity – zrazu nedokážete robiť bežné činnosti, únava vás obmedzuje v práci či v štúdiu, alebo máte dokonca problémy v niektoré dni vstať pre únavu z postele, môže to byť príznak SM. Zaujímavé je, že táto únava sa teplom zhoršuje, podobne ako aj iné príznaky SM.

Problémy s rovnováhou: Všimli ste si, že zakopávate častejšie než iní ľudia? Mávate závraty, pri vstávaní ste malátni a máte pocit, že svet okolo vás sa točí? Viackrát ste spadli? Ak sa vám často nedarí skoordinovať pohyby alebo sa neviete dostatočne zorientovať v okolitom priestore, tieto ťažkosti môžu poukazovať na SM.

Zmeny močenia a sexuálne dysfunkcie: Mnohých ľudí upozornili na SM práve problémy s močením. Močenie sa zmení, zrazu môžete cítiť časté a silné nutkanie na močenie či dokonca nedokážete moč udržať. Niektorí ľudia majú aj problémy s vylučovaním stolice – majú zápchu alebo, naopak, hnačku a stolica im môže aj unikať. Časté sú aj poruchy sexuálnych funkcií. Môžete mať problém so vzrušivosťou, muži môžu mať ťažkosti s erekciou.

Problémy s pamäťou a nesústredenosť: Mentálne poruchy môžu tiež patriť k prvým príznakom SM. Môžete mať problémy s pamäťou, nedokážete dlhšie udržať pozornosť a vnímate, že sa neviete sústrediť. Niektorí ľudia majú problém s rečou, zrazu sa im ťažšie hľadajú či vyslovujú slová a ich blízki môžu mať pocit akoby „ohlúpli“.

Depresia, úzkosť, poruchy spánku: Hoci tieto ťažkosti bývajú často pripisované stresu či neurotickým poruchám, nemusí to tak byť. Ak ste depresívny, trpíte poruchami spánku, úzkosťou, aj tieto problémy môžu vychádzať práve z SM a navzájom sa s ochorením ovplyvňovať.

Kedy navštíviť lekára

Príznaky sklerózy multiplex sú spočiatku vždy nejednoznačné. Vaše ťažkosti teda môžu byť spôsobené aj iným ochorením. Pri skleróze multiplex však rozhoduje o priebehu choroby, či vás diagnostikujú dostatočne skoro a či vám včas nasadia liečbu. S návštevou odborníka by ste preto nemali dlho váhať. Ak máte jeden alebo dokonca viacero z uvedených príznakov, navštívte svojho praktického lekára či neurológa.

Zdroj: spolumozeme.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #skleróza multiplex