Železo, po ktorom vám dobre trávi

Kto už niekedy v živote musel užívať železo v tabletkách, možno si spomína na nepríjemné tráviace ťažkosti, ktoré s tým súviseli - kŕče, zapekanie či, naopak, hnačky. Navyše pre nežiaduci vplyv z hľadiska vstrebávania sa neodporúčalo piť kávu čaj či mlieko. Pre prírodné hémové železo však nič z tohto neplatí.

20.06.2019 07:00
Globifer, železo Foto:
debata

Produkty s obsahom len tzv. nehémového železa sa vstrebávajú priemerne len do úrovne 5 %, a to v prvej, krátkej časti tenkého čreva. Tablety, ktoré obsahujú výlučne nehémové železo, nie sú fyziologickou formou železa. Obsahujú soli železa (fumarát, glukonát, sukcinát, sulfát železa) a vstrebávajú sa v dvanástniku. Podiel absorpcie z týchto prípravkov je veľmi nízky, preto musia obsahovať veľmi vysoké dávky železa (niekedy až 300 mg), aby sa železo dopĺňalo na základe požiadaviek užívateľa. Vstrebávajú sa jedinou, menej účinnou nehémovou cestou a druhú, nám prirodzenú a účinnejšiu hémovú cestu vstrebávania v čreve nevedia využiť.

Zvyškové ióny železa dráždia sliznicu

Po vstrebaní cca 5 % železa ostáva v tráviacom trakte užívateľa asi 95 % nevstrebaného zvyšku. Zvyškové ióny železa dráždia sliznicu žalúdka a čreva, čo u užívateľa môže vyvolávať nežiaduce účinky vo forme hnačky, zápchy, bolesti brucha a žalúdka, prípadne spôsobiť kŕče. Soľ železa pôsobí v čreve ako cudzorodá látka a vyvoláva v ňom zápal. Navyše ak nehémové železo dlhodobo (čiže chronicky) spôsobuje zápal, môže byť spúšťačom vzniku rakoviny hrubého čreva.

Okrem toho vstrebávanie nehémového železa znižujú mnohé bežné potraviny ako mlieko, mliečne výrobky, vláknina, kalcium či bielkovina z vajec. Ale najvýznamnejším faktorom znižovania vstrebávania nehémového železa sú polyfenoly obsiahnuté v čaji, káve, kakau a aj v niektorých druhoch zeleniny a korenín. Na vstrebávanie majú negatívny vplyv aj niektoré liečivá (napríklad antacidá používané na znižovanie kyslosti žalúdka, prípravky s obsahom vápnika a pod.). Absorpcia je potom ešte nižšia ako uvedených 5 %.

Slimák verzus gepard

Švédski vedci vyvinuli produkt určený na dopĺňanie železa – bez tráviacich ťažkostí. Pri vývoji prípravku GlobiFer® forte chceli zvýšiť úroveň vstrebávania železa z tablety, čo umožní výrazne znížiť potrebné denné dávky železa pri zachovaní účinnosti. Preto v GlobiFer® forte použili hémové železo z prírodných zdrojov, čo im umožnilo znížiť potrebné dávky užívaného železa na 18–36 mg denne.

V čom je rozdiel? Prírodné hémové železo sa do tela vstrebáva svojou špecifickou cestou, čo zaručuje 5– až 7-násobne vyššiu mieru vstrebávania a z toho plynúce výhody vo forme rýchlejšieho návratu hodnôt železa do normálu. Produkt je teda možné užívať kratšie. Navyše, prírodné hémové železo vyvoláva tzv. „meat faktor“, čiže zvyšuje aj vstrebávanie nehémového železa. Celková absorpcia železa do organizmu z GlobiFer® forte sa tým niekoľkonásobne urýchli. Ak by sme mali prirovnať rýchlosť vstrebávania železa z čisto nehémových doplnkov a z GlobiFeru® forte, porovnávali by sme vlastne rýchlosť slimáka a geparda.

Môžete jesť čokoľvek

Hémové železo vie náš organizmus prirodzene získať uvoľnením molekuly hému z bielkovín živočíšnej zložky potravy (hemoglobín, myoglobín) a aktívne ju transportovať do buniek tenkého čreva cez tzv. hémové nosičové proteíny. Nachádzajú sa predovšetkým v oblasti dvanástnika. Z prírodného hémového železa vie naše telo vstrebať zvyčajne 20–35 % a v prípade nedostatku až 50 %. Tá časť železa, ktorú naše telo nevstrebe, je pre organizmus neškodná a nespôsobuje nám v črevách a žalúdku podráždenie. Dôležité je dodať aj to, že hémové železo sa vstrebáva bez ohľadu na skonzumované potraviny a nápoje.

GlobiFer® forte vyvinutý vo Švédsku a vyrábaný v Nemecku v súlade s vedeckými poznatkami o vstrebávaní železa je na Slovensku ojedinelý. Dostať ho kúpiť vo vybraných lekárňach bez lekárskeho predpisu. Viac informácií na www.globifer.sk.

Pýtame sa gastroenterológa MUDr. Radovana Juríčka z Bratislavy:

Ako najčastejšie odhalíte v ambulancii nedostatok železa u pacienta? Dávate im štandardne robiť krvný obraz?

Základom každej diagnózy je správny odber anamnézy. Niekedy už len rozhovor s pacientom napovie, že môže ísť o nedostatok železa. Častá je únava, nevýkonnosť, spavosť. Poruchy koncentrácie, búšenie srdca či zhoršenie už prítomných chronických ochorení. Bledosť kože je veľmi neskorý prejav málokrvnosti. Ak si pacient sťažuje na niektoré z horeuvedených ťažkostí alebo trpí na chronické ochorenia zažívacieho traktu, volíme odbery krvi na potvrdenie diagnózy. Neostaneme len pri krvnom obraze, ten nám neposkytne všetky potrebné informácie. Stanovujeme bežne aj hodnoty železa v krvi, zásoby železa v organizme (feritín), či ako veľmi je organizmus „hladný“ po železe (transferín, transferínový receptor). V rámci pátrania po príčinách anémie individuálne stanovujeme aj ďalšie parametre.

Najčastejšie ochorenia a stavy, pri ktorých vzniká nedostatok železa

Neliečená celiakia, intolerancia laktózy, alergia na mliečnu bielkovinu, helikobakter v žalúdku, rastový špurt, tehotenstvo, silná menštruácia, krvácajúce žalúdočné vredy, akútne hemoroidy, rýchla strata hmotnosti, zle nastavená vegetariánska diéta, krvácanie (napr. po úraze), zvýšený rozpad červených krviniek.

debata chyba