V sobotu pochod za tých, čo nevládzu s dychom

Ako vyjadrenie solidarity s tými, ktorých pľúca boli postihnuté idiopatickou pľúcnou fibrózou (IPF), sa v sobotu 22. júna 2019 uskutoční pochod "Nadýchnime sa života".

21.06.2019 06:00
Matej Koren pľúcna fibróza
Aj spevák Matej Koreň podporuje pochod za tých, čo nevládzu s dychom.
debata

Občianske združenie Nádej pre pľúca sa snaží pacientov s IPF podporovať nielen prostredníctvom komunity, ale aj prostredníctvom sprievodných akcií. Tento rok sa združenie rozhodlo zorganizovať pochod na vyjadrenie solidarity s tými, ktorých pľúca boli postihnuté idiopatickou pľúcnou fibrózou. „Pochod za tých čo nevládzu s dychom – Nadýchnime sa života“.

Pochod sa uskutoční v areáli jazera Kuchajda. Zúčastniť sa na ňom môže každý bez ohľadu na vek či zdravotný stav. Prvých sto chodcov bude zároveň ocenených medailou. Počas pochodu bude pre účastníkov pripravený informačný stánok s možnosťou priamej registrácie do združenia. Podujatie je súčasťou celodennej akcie Kultúrne leto 2019, mestskej časti Bratislava – Nové Mesto. Pre pacientov so smrteľným ochorením idiopatická pľúcna fibróza je aj obyčajná chôdza s jednoduchým nádychom víťazstvom a darom. Viac o tomto ochorení vo videu.

VIDEO: Prečo má pľúcna fibróza prívlastok „idiopatická“? Koľko pacientov trpí týmto ochorením na Slovensku? Čo vlastne spôsobuje typický zvuk, ktorý pri počúvaní pľúc pacienta počuje lekár v stetoskope?

Video

Pochod za tých čo nevládzu s dychom, ale aj samotných pacientov s idiopatickou pľúcnou fibrózou, podporujú aj viaceré známe osobnosti. Prostredníctvom videonahrávok im vyjadrujú solidaritu a spolupatričnosť, aby vedeli, že v tom nie sú sami. Okrem ambasádora, speváka Tomáša Bezdedu, podporujú pacientov s IPF aj speváci Lukáš Adamec, Matej Koreň, Michaela Husárová, hudobný producent a dídžej Peter Pann, ale aj trojnásobná majsterka sveta paralympijských hier v streľbe – Veronika Vadovičová.

Podpora známych osobností je potrebná, pretože prebúdza spoločenskú solidaritu a spolupatričnosť. Je však ešte dôležitejšie, ak pacientov so zriedkavými ochoreniami podporujú aj inštitúcie, ktoré v zdravotnej starostlivosti zohrávajú významnú úlohu. „Hľadáme riešenia a možnosti, aby naši poistenci mali v indikovaných prípadoch hradenú liečbu, ktorá spomaľuje progresiu tohto vážneho pľúcneho ochorenia. K dnešnému dňu sme umožnili liečbu viac ako 105 poistencom VšZP na základe žiadosti pľúcnych lekárov, odborníkov v IPF,“ uviedla generálna riaditeľka VšZP Ľubica Hlinková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pochod #dýchanie #pľúcna fibróza