Slnko je stále silnejšie. Viete, čo je UV index?

UV index vyjadruje mieru pôsobenia UV žiarenia na ľudskú kožu. Je pomerne jednoduchý parameter, s ktorým sa stretávame pri predpovediach počasia. Nadobúda hodnoty 0 až 15. Práve teraz, v mesiaci jún, dosahuje vysoké až extrémne čísla, na Slovensku je to obyčajne do 9.

24.06.2019 06:00
slnko, opaľovanie Foto:
Ochranné prípravky pred slnečným žiarením treba nanášať cca 20 minút pred vystavením kože slnečnému žiareniu.
debata (4)

V posledných desaťročiach sa pod zvyšovanie intenzity UV žiarenia podpísali negatívne klimatické zmeny. Na Slovensku sa už takisto hodnoty UV indexu v najteplejšom období roka pohybujú až do 9,5 z pätnásťstup­ňovej číselnej škály, čo je približne o dva stupne viac, ako to bolo niekoľko rokov dozadu.

Nie pranostiky, ale UV index je dôležitý

Na zemský povrch zo Slnka dopadá predovšetkým viditeľné, infračervené a ultrafialové žiarenie. UV žiarenie nevnímame zrakom, má však značné biologické účinky na organizmy. Meria sa v jednotkách watt na štvorcový meter. Namerané hodnoty by však verejnosti veľa nepovedali, preto bol zavedený UV index. Mnohé národné meteorologické služby poskytujú aktuálne hodnoty UV indexu a predpovedajú aj jeho hodnotu na budúci deň.

Ľudia by sa pri predpovediach počasia mali omnoho viac zaujímať o UV index ako o rôzne pranostiky. Na Slovensku UV index predpovedá Slovenský hydrometeorologický ústav. Predpoveď UV indexu možno nájsť na www.shmu.sk na podstránke Ozón a Predpoveď UV indexu. Čím je UV index vyšší, tým je riziko spálenia kože väčšie.

Na intenzitu UV žiarenia a tým aj hodnoty UV indexu vplývajú viaceré faktory: výška slnka, nadmorská výška, rozptyl v atmosfére, oblačnosť, odraz od povrchu a atmosférický ozón (ten významne pohlcuje UV žiarenie). Čím je počas dňa slnko na oblohe vyššie, tým je UV žiarenie silnejšie a UV index je vyšší. Dá sa to zjednodušiť aj slovami: Čím je kratší náš tieň, tým kratšie treba byť aj na slnku. Hodnota UV indexu stúpa od zemských pólov smerom k rovníku. U nás má UV index najvyššie hodnoty okolo poludnia počas letných mesiacov.

Zajtra je letný slnovrat

„Času, za ktorý sa naša pokožka dokáže na slnku spáliť, čiže nepríjemne sčervenať, sa hovorí minimálna erytémová dávka. Pri nižšom fototype, napríklad jednotke či dvojke, je to možno iba desať minút. Každý by mal poznať svoj fototyp a podľa toho sa natierať a chrániť. Neexistuje čistá jednotka, dvojka alebo trojka, to je len určité tabuľkové rozlíšenie fotypov, jemné odchýlky vždy budú existovať. Ja si myslím, že typický Stredoeurópan má možno tých 2,5,“ tvrdí známa dermatovenero­logička MUDr. Katarína Poláková, PhD., z Onkologického ústavu sv. Alžbety v Bratislave. Podľa pani doktorky si ľudia veľmi často zabúdajú natierať bočné strany krku a takisto ušnice, na ktorých sa pri chronickom poškodení kože dajú neraz vidieť nepekné druhy kožnej rakoviny. Takisto priehlavky nôh a členky, ktoré sa často nepekne spália. Na dlaniach a chodidlách napríklad pigment nemáme, preto nie je až také dôležité si ich natierať (aj keď dlane si človek nevedomky natrie počas nanášania prípravku).

Zajtra, v piatok 21. júna, bude deň letného slnovratu, ktorý neznamená len najdlhší deň v roku a začiatok leta na severnej pologuli. Je to obdobie, keď je severná pologuľa najviac priklonená k slnku a slnečné lúče nás ožarujú intenzívnejšie, pretože na Zem dopadajú pod priamejším uhlom. Tešte sa z nich, ale dávajte si na ne pozor.

Faktory ovplyvňujúce UV žiarenie a UV index

  1. výška Slnka
  2. nadmorská výška
  3. rozptyl v atmosfére
  4. oblačnosť
  5. odraz od povrchu
  6. atmosférický ozón

Určite si svoj fototyp

Kožný fototyp Charakteristika Reakcia kože na slnko Hranica sčervenania kože bez ochrany
I. veľmi svetlá koža, ryšavé vlasy, pehy vždy sa spáli, niekedy sa opáli do červena, nikdy nepigmentuje 10 minút
II. svetlá koža, svetlé vlasy vždy sa opáli do červena, niekedy slabo pigmentuje 10 – 20 minút
III. stredne svetlá koža, tmavoplavé až tmavé vlasy niekedy sa opáli do červena, zriedkavo sa spáli, vždy pigmentuje 20 – 30 minút
IV. tmavá koža, tmavé vlasy nikdy sa nespáli, veľmi dobre pigmentuje 45 minút

Čo neviete o ochranných prípravkoch

  • Ochranné prípravky pred slnečným žiarením treba nanášať cca 20 minút pred vystavením kože slnečnému žiareniu.
  • Deklarovaný ochranný faktor (SPF) sa dosiahne po nanesení zhruba 2 mg na štvorcový centimeter (bežný spotrebiteľ sa natrie približne polovicou potrebného množstva).
  • Ochranný faktor pred slnečným žiarením SPF udáva, o aký násobok času možno po nanesení prípravku na kožu predĺžiť pobyt na slnku, bez jej začervenania. Výsledný čas chráneného pobytu na slnku závisí od SPF a konkrétneho fototypu.
  • Pri výbere ochranných prípravkov pred slnečným žiarením je dôležité myslieť na širokospektrálne filtre v obidvoch oblastiach (UVA+UVB). Austrálska norma garantuje odraz alebo absorpciu minimálne 90 % UVA žiarenia.
  • Pri výbere ochranného prostriedku treba dbať na vysokú odolnosť proti vode, utieraniu a poteniu. Túto výhodu ocenia najmä športovci a rodičia detí.
  • Nezabúdajte na to, že sneh odráža 90 %, voda 50 % a piesok 25 % slnečného žiarenia. Aj v tieni sme vystavení (hoci v polovičnej intenzite) slnečnému žiareniu. Aj cez zamračenú oblohu preniká 40 – 60 % žiarenia.
  • Pri slnení nepoužívať zbytočne kozmetiku, parfumy, toaletné vody, deodoranty, antibiotiká a lieky, lebo môžu zvyšovať citlivosť kože na slnko!

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #slnko #koza #opaľovanie #UV žiarenie #UV faktor