Vďaka týmto tipom ostane byt chladný aj bez klimatizácie

Ako prežiť leto vo vyhriatom byte? Klimatizáciu si nemôže dovoliť každý...

26.06.2019 06:00
Okno, dieťa Foto:
Postarajte sa o to, aby sa horúčava nedostala dnu.
debata (9)

Napokon, život bez nej má svoje výhody, pretože klimatizácia spotrebuje extrémne veľa elektriny, takže stojí veľa peňazí a poháňa teplý vzduch smerom von. Vďaka mnohým klimatizačným zariadeniam je tým pádom v meste ešte teplejšie. Existuje niekoľko možností, ako pripraviť svoj byt na vlny horúčav.

Vyvesiť uteráky

Najjednoduchší a najlacnejší spôsob, ako schladiť miestnosť, je namočiť uteráky alebo posteľnú bielizeň do studenej vody, trochu ich vyžmýkať a zavesiť na sušiak do miestnosti, prípadne aj do viacerých izieb. Keď tekutina schne, teplo sa odvádza zo vzduchu. Na tento trik sa môžete spoľahnúť, zosilniť ho môžete ventilátorom.

Vetrať, áno, ale…

Túžite po čerstvom vzduchu? V takom prípade vetrajte len v noci. Sledujte teplotu v miestnosti a okná otvorte až vtedy, keď je vonku chladnejšie ako vnútri. Potom ich nechajte otvorené, najlepšie celú noc, aby sa mohol chladný vzduch rozmiestniť po celom byte. Pozor, skoro ráno býva už opäť horúco, okná treba znova včas pozatvárať.

Pomáha „zadebnenie“

V ideálnom prípade stmavíte svoj byt externou žalúziou, vďaka nej možno najlepšie zaručiť, že teplo ostane vonku a neprenikne do bytu. Pomôžu však aj závesy a vnútorné žalúzie. Počas horúcich dní by mali ostať stiahnuté, resp. zatiahnuté, až do neskorého večera.

Vypnite prístroje

Dbajte na to, aby boli nepotrebné elektrické spotrebiče vypnuté, pretože vyvíjajú dodatočné teplo, ktorému možno ľahko predísť, navyše ušetríte aj trochu elektriny. Ak nemusíte, počas najväčšej horúčavy neperte a nezapínajte ani umývačku riadu.

Preč s kobercami

Ak máte doma koberce, zrolujte ich a odneste do pivnice. Pôsobia totiž ako izolácia a zabraňujú tomu, aby sa rozptyľovalo teplo.

Viac zelene

Príroda je počas horúcich dní naším najlepším priateľom. Určite ste si všimli, že najznesiteľnejšie je v parkoch a záhradách, fasáda domu s viničom sa pestuje ako druh prírodnej klimatizácie.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #klimatizácia #horúčava #koberec #vetranie #čerstvý vzduch