Rakovina je strašiak. Ale zlyháva až stotisíc slovenských sŕdc

Čo myslíte, na čo Slováci zomierajú najčastejšie? Na srdcovo-cievne choroby alebo na rakovinu? Až 59 % opýtaných si myslí, že najčastejšou príčinou smrti sú u nás onkologické ochorenia. Počet ľudí, ktorí sa domnievajú túto mylnú informáciu, dokonca za posledné roky stúpol.

04.07.2019 06:00
srdce, pulz, EKG Foto:
Pred 20 rokmi v nemocnici zomieral vyše dvojnásobný počet pacientov s infarktom, ako zomiera dnes.
debata

Pravda je taká, že v SR zomrie 14-tisíc ľudí na onkoochorenie, ale 24-tisíc „na srdce“.

Kardiológia a kardiochirurgia sú do istej miery obeťou vlastného úspechu. Pacientom s akútnym infarktom dnes lekári zachránia život. Pred 20 rokmi v nemocnici zomieral vyše dvojnásobný počet pacientov s infarktom, ako zomiera dnes. Lenže zachránený pacient po infarkte či inej akútnej srdcovo-cievnej príhode nerovná sa vyliečený pacient.

„Tým, že sme takýmto pacientom v danej chvíli zachránili život uvoľnením cievy, zavedením stentu či dokonca transplantáciou srdca, nevrátili sme im zdravie,“ vysvetľuje doc. MUDr. Eva Goncalvesová, CSc., primárka oddelenia zlyhávania a transplantácie srdca Národného ústavu srdcovo-cievnych chorôb v Bratislave (NÚSCH). „Vznikli z nich chronicky chorí pacienti a úspešné zvládanie chronického ochorenia nie je jednoduché.“

VIDEO: Doc. MUDr. Eva Goncalvesová, CSc., primárka oddelenia zlyhávania a transplantácie srdca Národného ústavu srdcovo-cievnych chorôb v Bratislave (NÚSCH) o tom, že zlyhávajúcich sŕdc stále pribúda. Na čo by si mali dávať pozor kardiologickí pacienti?

Video

S utrpením si ľudia spájajú najmä onkoochorenia

Pre väčšinu ľudí je strašiakom najmä onkologické ochorenie. Ak by si mali vybrať napríklad medzi rakovinou hrubého čreva a chronickým srdcovým zlyhávaním, pravdepodobne by sa väčšina rozhodla pre ochorenie srdca. „Rakovina hrubého čreva má pritom lepšiu prognózu ako srdcové zlyhávanie, ktoré sa z dlhodobého hľadiska nedá vyliečiť,“ tvrdí doc. Goncalvesová. Chronické srdcové zlyhávanie je totiž invalidizujúce ochorenie so zlou prognózou, ktoré sa končí – smrťou. Počet úmrtí na zlyhanie srdca za posledných 10 rokov stúpol takmer na trojnásobok a nelichotivá štatistika hovorí aj to, že od momentu určenia diagnózy srdcového zlyhávania polovica pacientov umiera do piatich rokov. Na Slovensku trpí chronickým srdcovým zlyhávaním 100-tisíc ľudí.

„Srdcovo-cievne ochorenia často nebolia, a tak sa pacientom na rozdiel od onkoochorení nespájajú s bolesťou a utrpením. Sú to práve kardiovaskulárne ochorenia, ktoré sa výrazne podieľajú na štatistikách úmrtnosti na Slovensku. Vo svojej klinickej praxi sa často stretávam s tým, že pacienti si nepripúšťajú, že na ochorenie srdca môžu zomrieť,“ hovorí MUDr. Peter Hlivák, prezident Slovenskej kardiologickej spoločnosti. U ľudí nad 40 rokov pritom trpí až 51 % nejakým ochorením srdca (najčastejšie vysokým krvným tlakom). Práve tieto ochorenia nás pripútavajú najčastejšie na nemocničné lôžka. Len v minulom roku si vyžiadali 185-tisíc hospitalizácií. A z hľadiska hospitalizácií a úmrtí vedie nelichotivú štatistiku chronické srdcové zlyhávanie. V roku 2005 zomrelo v SR na srdcové zlyhávanie 1 287 pacientov, v roku 2017 to už bolo viac ako 3 200 pacientov.

Dýchavičnosť, únava, opuchy nôh

Preto by najmä pacienti, ktorí sa liečia na akékoľvek ochorenie srdca, mali dávať zvýšený pozor na príznaky v podobe námahovej dýchavičnosti, zvýšenej únavy, opúchania nôh. To sú tri hlavné príznaky zlyhávania srdca! „Často ich dovezú za dramatických okolností, keď už naozaj nevládzu, prejdú len pár metrov a spávajú s vysokým vankúšom pod hlavou,“ vysvetľuje docentka. „Pri diagnostike je kľúčová echokardiografia. Tam môžeme vidieť dva obrazy – jeden extrém je veľké, slabé srdce, ktoré nemá dostatočnú silu, aby sa zmrštilo a primerane vyprázdnilo. Druhý extrém je menšie srdce s malou dutinou a hrubými stenami. To je zas tuhé a nevie sa postačujúco naplniť.“ Výsledok je v oboch prípadoch rovnaký – stav, keď srdce nedokáže prečerpať dostatok krvi pre potreby orgánov a tkanív.

Pozitívnou správou je, že v posledných dvoch rokoch sa zvýšila miera informovanosti verejnosti o príznakoch tohto ochorenia. Napriek tomu si Slováci prejavy chronického srdcového zlyhávania stále mýlia s príznakmi infarktu. Príznaky infarktu sú síce tiež často nešpecifické, ale patria sem: bolesť za hrudnou kosťou, ktorá má pálivý, zvieravý alebo tlakový charakter (môže vystreľovať do ramena, krku, čeľuste či žalúdka), a sprevádza ju potenie, nevoľnosť, závraty a popolavá farba pokožky, objaví sa aj akútna dychová nedostatočnosť. Infarkt sa môže prejavovať aj ako žalúdočná nevoľnosť či pocit skráteného dychu. Pocit tlaku na hrudi nie je teda príznak srdcového zlyhávania, ako si myslí 83 % populácie, je to typický príznak infarktu!

Hlavné príčiny chronického srdcového zlyhávania

  • koronárna choroba srdca
  • choré alebo poškodené srdcové chlopne
  • kardiomyopatie (choroby svalu srdca)
  • hypertenzia
  • predsieňová fibrilácia
  • vrodené srdcové chyby
  • infekcia srdcových chlopní alebo svalu

V roku 2017 zomrelo na

  • kardiovaskulárne ochorenia 23 744 Slovákov
  • na onkoochorenia 13 621 Slovákov
(posledné dostupné údaje z Národného centra zdravotníckych informácií)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #srdce #Chronické srdcové zlyhávanie #Eva Goncalvesová #srdcovo-cievne ochorenia