Naberte odvahu a dajte si vyšetriť hrubé črevo

Rakovina hrubého čreva a konečníka je v Európe druhým najčastejším typom zhubného ochorenia a zároveň druhou najčastejšou príčinou úmrtí medzi onkologickými pacientmi. Jej výskyt stále rastie. Je to pritom typ rakoviny, ktorému sa dá do významnej miery predchádzať jednoduchou zmenou životného štýlu...

09.07.2019 14:00
hrubé črevo, rakovina hrubého čreva Foto:
Ilustračné foto.
debata

Vývoj v štatistikách onkologických ochorení je alarmujúci, pričom prevažnej väčšine z nich je možne predísť. Rezort zdravotníctva preto vyhlásil tento rok za Rok prevencie. Jeho súčasťou sú aktivity na podporu prevencie rôznych typov rakoviny. Prvou je podpora prevencie rakoviny hrubého čreva.

Rakovinou hrubého čreva trpia najčastejšie muži a ženy vo veku nad 50 rokov – tzv. riziková skupina. Týka sa však aj mladších ročníkov, lebo až 11 % prípadov úmrtí tvoria ľudia mladší než 50 rokov. Častejšie na ňu zomierajú muži (60 %).

Napriek tomu, že pri včas diagnostikovanej rakovine hrubého čreva a konečníka je až 100-percentná šanca na vyliečenie, na Slovensku zomrie ročne až 2 300 ľudí. Oproti priemeru v únii u nás zomiera na túto diagnózu takmer dvojnásobný počet ľudí. Dôvodom však nie je horšia pripravenosť Slovenska na boj s touto chorobou, ale nedostatočná prevencia. Iniciatíva Rok prevencie chce tento trend zvrátiť.

Z údajov kolonoskopických pracovísk za rok 2018 vyplýva, že zo 6 750 kolonoskopií sa podarilo zachytiť 179 kolorektálnych karcinómov a 271 včasných karcinómov. Celkovo sa pri kolonoskopii podarilo odstrániť adenómové polypy u 2 119 ľudí. „Ľuďom, ktorým sa odstránil včasný karcinóm, sme zachránili život. Ak k týmto 271 ľuďom pripočítame ľudí, ktorým bol zachytený karcinóm v prvom a druhom štádiu, kde je prežívanie päť rokov až v 90 percentách, tak môžeme povedať, že sme iba v roku 2018 zachránili 390 ľudských životov. Ak sa nám podarí zvýšiť účasť na skríningu dvojnásobne, môžeme zachrániť dvakrát viac životov ako v roku 2018,“ hovorí primár endoskopického oddelenia Rudolf Hrčka z Gastroentero­logickej kliniky SZU a UNB.

Podľa odborníkov trvá celé desaťročie, kým sa z polypu vyvinie rakovina hrubého čreva. „Krvácanie do stolice je prvým okom neviditeľným príznakom, že sa polyp v hrubom čreve začína prebúdzať. Testom na okultné krvácanie je možné polyp odhaliť a počas následnej kolonoskopie aj úplne odstrániť,“ konštatoval štátny tajomník rezortu zdravotníctva Stanislav Špánik.

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
operacia, zákrok, diagnóza, lekár Ilustračné foto.

„Nie je pochýb o tom, že rakovine hrubého čreva a konečníka možno predchádzať skríningom. Z tohto dôvodu je namieste zvýšiť účasť na skríningu všetkými spôsobmi. Ďalšou našou úlohou je „oddémonizovanie“ kolonoskopie a priniesť pravdivé informácie o jej nespornom význame v priamom znížení úmrtnosti na rakovinu hrubého čreva. Toto spočíva nielen v odhalení včasnejších štádií rakoviny, ale aj odstránení polypov, z ktorých sa rakovina vyvíja,“ povedal primár gastroenterolo­gického oddelenia Národného onkologického ústavu v Bratislave Boris Pekárek. Informácie o kampani nájdete aj na stránke www.rokprevencie.sk, ktorá hovorí o tom, čo treba spraviť v rámci prevencie rakoviny hrubého čreva, jednoducho a priamočiaro.

Čo by ste si mali všímať

Presnú príčinu vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka sa zatiaľ nepodarilo odhaliť, no sú známe faktory, ktoré riziko ochorenia zvyšujú. V populácii so stredným alebo s vysokým rizikom rakoviny kolorekta sa vo veku 50 rokov až u tretiny a vo veku 70 rokov až u polovice objavujú adenómové polypy, ktoré môžu prerásť do rakoviny. Štúdia, ktorá prebiehala v USA, dokázala prítomnosť aspoň jedného adenómového polypu alebo karcinómu u 37 % osôb vo veku 50 až 75 rokov, ktoré nemali žiadne príznaky ochorenia.

Medzi rizikové faktory patria najmä:

Genetická predispozícia – často sa objavuje rodinný výskyt ochorenia, preto by príbuzní 1. stupňa (rodičia, deti, súrodenci) ľudí, ktorým zistili kolorektálny karcinóm, mali začať s pravidelným testovaním na okultné krvácanie od 40. roku života, vždy raz ročne. Postačujú kontroly u praktického lekára, pokiaľ sa však objavia akékoľvek príznaky ťažkostí s tráviacim traktom, mali by čo najskôr podstúpiť vyšetrenie u špecialistu – gastroenterológa.

Vyšší vek – riziko rakoviny hrubého čreva a konečníka rastie najmä po päťdesiatke, i keď niekedy choroba napadne aj mladých ľudí. Vek sa považuje za nízkorizikový faktor, no určuje, kedy treba najneskôr začať s pravidelnými prehliadkami. Všetci bez ohľadu na to, či majú, alebo nemajú zdravotné problémy, by mali po 50. roku podstúpiť vždy raz za dva roky test na okultné krvácanie (ak nepatria do niektorej z vysokorizikových skupín – vtedy treba s testovaním začať skôr).

Iné (nezhubné) ochorenia hrubého čreva – adenómy, polypy, zápalové ochorenia ako napr. Crohnova choroba, chronická ulcerózna kolitída (Colitis ulcerosa) a pod. Vysoké riziko majú aj ľudia s ochorením adenómová polypóza v rodine. Crohnova choroba zvyšuje riziko ochorenia na rakovinu čreva 7– až 20-krát, pri ulceróznej kolitíde je toto riziko ešte vyššie. Po 25 rokoch dostane 40 % pacientov trpiacich na Colitis ulcerosa rakovinu čreva. V 40 % takýchto prípadov sa potom vyskytne karcinóm súčasne na rôznych a viacerých častiach čreva.

Obezita - klinické štúdie potvrdili, že obezita má priamy vzťah k rakovine hrubého čreva a konečníka.

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
obezita, muž Ilustračné foto.

Cukrovka - pacienti s cukrovkou majú o 30 až 40 % vyššie riziko kolorektálneho karcinómu ako zdraví ľudia.

Životospráva - riziko ochorenia zvyšuje strava bohatá na tuky a chudobná na vlákninu, pitie alkoholu, fajčenie, stres a sedavý spôsob života. Medzi najnezdravšie potraviny patrí červené mäso, najmä smažené, pečené a zvlášť údené. Z alkoholu spôsobuje riziko prekvapujúco najmä pivo, pokiaľ sa pije vo vyššom množstve.

Ženy, ktoré mali/majú rakovinu prsníka, vaječníka alebo maternice – preventívne vyšetrenia na okultné krvácanie by mali podstúpiť raz ročne bez ohľadu na vek (pokiaľ nemajú tráviace ťažkosti).

Príznaky závisia od veľkosti nádoru a jeho umiestnenia v hrubom čreve. Medzi najčastejšie patria:

  • zmena pravidelnosti stolice,
  • hnačka alebo zápcha,
  • veľmi tmavé zafarbenie stolice,
  • prítomnosť krvi v stolici,
  • nebolestivé krvácanie z konečníka, svrbenie, podráždenie a opuch,
  • pocit, že črevo sa úplne nevyprázdňuje,
  • stolica odchádza v úzkom prúžku,
  • tráviace problémy (nadúvanie, pocit plnosti, kŕče),
  • časté, bolestivé uvoľňovanie vetrov,
  • neúmyselná strata hmotnosti, nechuť do jedla,
  • zvýšená únava.

Ak sa objaví niektorý alebo viaceré z týchto príznakov, nezávisle od množstva či frekvencie, človeka by mal čo najskôr vyšetriť odborník, ktorý stanoví presnú diagnózu.

Súvisiace črevné ochorenia

Až 80 % prípadov kolorektálneho karcinómu vzniká z adenómu – nezhubného nádoru, ktorý sa v čreve objavuje ako žľazový polyp a vyzerá ako výčnelok na sliznici čreva. Príčinou je nadmerné delenie sliznicových buniek. Niekedy začne polyp rásť a jeho bunky zmenia štruktúru, tvar a funkciu. Adenóm je predrakovinovým stavom a zmeny, ktoré sa v ňom postupne odohrávajú, sa môžu skončiť až vznikom zhubného nádoru. Táto premena môže trvať aj niekoľko rokov. Nádorové bunky sa potom môžu rozširovať do okolitých tkanív, poškodzovať ich a môžu sa z nádoru uvoľniť a dostať sa do krvného obehu či lymfatického systému. Tak sa nádor rozšíri aj do vzdialených častí tela a vytvára druhotné nádorové ložiská – metastázy.

Polypy nemusia spočiatku spôsobovať žiadne problémy. Riziko však astronomicky stúpa, keď začnú krvácať. Pravdepodobnosť, že sa zvrhnú do zhubného ochorenia, sa dá posúdiť na základe veľkosti polypu, jeho histologickej štruktúry a stupňa dysplázie (nízka, stredná alebo ťažká). Pravdaže, nie každý adenómový polyp musí nutne prerásť do onkologického ochorenia. Endoskopická polypektómia ich však dokáže jednoducho odstrániť a tým znižuje výskyt rakoviny kolorekta u ľudí, ktorí nimi trpia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina hrubého čreva #konečník #hrubé črevo