Od stukovatenia po cirhózu. Kedy už pečeni prihára?

V súvislosti s pečeňou sa často používajú slová ako steatóza, čiže stukovatenie, fibróza, cirhóza. Zjednodušene sa dá povedať, že sú to štádiá poškodenia pečene. Kedy je ešte poškodenie pečene zvrátiteľné a kedy už tomuto orgánu s úžasnou regeneračnou schopnosťou prihára? Pečeň totiž ani zďaleka nepoškodzuje len alkohol.

12.07.2019 06:00
pečeň, cirhóza Foto:
Pečeň nebolí, preto sa zdravotný problém často prejaví až v pokročilom štádiu.
debata (3)

Nealkoholová steatóza, stukovatenie pečene, je istý úvodný stav poškodenia pečene, keď je v pečeňových bunkách uložený tuk. Túto chorobu spôsobuje náš životný štýl. Stukovatenie pečene, tohto najťažšieho orgánu v tele, ktorý sa nazýva aj „mozgom tráviaceho traktu“, súvisí s metabolickým syndrómom – s cukrovkou, obezitou a vysokou koncentráciou tukov v krvi. Zákernosť poruchy spočíva v tom, že pečeň nebolí, preto sa zdravotný problém často prejaví až v pokročilom štádiu. Chorobu majú najčastejšie tuční ľudia, pričom najrizikovejší je mužský typ tučnoty, pri ktorom sa tuk ukladá najmä na bruchu a vo vnútornostiach. Zriedkavejšie majú túto chorobu aj štíhle osoby, najmä vtedy, ak majú narušenú látkovú premenu tukov.

Video
S hepatológom prof. Štefanom Hrušovským: Je stukovatenie pečene nebezpečné?

„V rámci slovenskej populácie je steatóza veľmi častá, môžeme povedať, že každý piaty človek má nejaké stukovatenie,“ vysvetľuje známy hepatológ prof. MUDr. Štefan Hrušovský, PhD. „Je to ešte plne reverzibilné, vratné štádium. Ak si človek vstúpi do svedomia a zmení svoj životný štýl, schudne, bude dôsledne liečiť pridružené choroby, ako je cukrovka či vysoké hodnoty tukov v krvi, môže svoju pečeň zachrániť.“ Pomôcť mu môžu aj rôzne prípravky určené na regeneráciu pečene. Pri ľahkej forme stukovatenia pečene sú pečeňové testy v norme. Ak však v pečeni prebieha aj zápal, ide o steatohepatitídu, pod vplyvom reparačných procesov sa rozmnožujú fibrózne bunky a vznikajú akési mikroskopické jazvičky, ktoré postupne prenikajú celou pečeňou. Tomu sa hovorí väzivovatenie, fibróza pečene. A fibróza už môže byť naozaj nebezpečná, aj keď jej prvé štádiá sa ešte stále dajú liečiť a vyliečiť.

Dôležité je, aby tam nebol zápal

Podozrenie na steatózu, fibrózu či cirhózu pečene sa najčastejšie vysloví pri brušnej sonografii. „Ultrazvuk úplne nenahradí biopsiu pečene, keď sa odoberie malá vzorka pečene a vyšetrí sa pod mikroskopom v histologickom laboratóriu. Na biopsiu už musí byť naozaj vážny dôvod, toto vyšetrenie nemožno robiť ako na bežiacom páse, je nákladné a pacientov zaťažuje. Dnes však máme k dispozícii špecializovaný ultrazvuk, ktorý v sebe spája viacero metodík a hovorí sa mu elastografia. S pomocou elastografie vieme takmer s istotou určiť, či je proces, ktorý prebieha v pečeni, fibrogénny. Pokročilé štádium fibrózy, konkrétne štvrté štádium F4, je už vlastne cirhózou.“

Dôležité teda je, aby sa nealkoholová steatóza nedostala do steatohepatitídy, čo je už zápalová choroba. Ako už bolo povedané vyššie, pri pokračovaní zápalu pečeňového tkaniva sa väzivo ukladá do miest porušených zápalom a vznikajú jazvy. Toto jazvovatenie sa prejavuje, ľudovo povedané, tvrdnutím pečene. Vyvíja sa cirhóza pečene, pri ktorej závažné zmeny narúšajú štruktúru tohto orgánu, keď tuhé tkanivo zatláča pôvodné funkčné tkanivo pečene, zatláčajú sa cievy aj drobné žlčovody, vznikajú regeneračné uzly.

Prejavy pokročilej choroby pečene:

unavenosť, slabosť, nechutenstvo, porucha výživy, strata hmotnosti, kožné zmeny (rozšírené žilky na tvári, hrudníku), pocity zlého trávenia, zväčšenie pečene, sleziny, žlté sfarbenie kože a slizníc, opuchy dolných končatín, hromadenie tekutiny v brušnej dutine, podkožné krvácanie, tvorba modrín.

Cirhóza pečene vedie k rakovine

Ak chorobný proces a úbytok vzácnych pečeňových buniek pokračuje, dospeje do cirhózy pečene, ktorá sa spája s mnohými komplikáciami. Narušia sa pečeňové funkcie, vzniká žltačka, opuchy, hromadenie tekutiny v bruchu (ascites), krvácanie z rozšírených pažerákových žíl, únava, dezorientácia, zhoršuje sa stav výživy. A samotná cirhóza pečene je prekanceróza, to znamená, že môže viesť ku karcinómu pečene (hepatocelulárny karcinóm).

„Dnes zvykneme pacientov ubezpečovať, že im nehrozí závažná porucha pečene, ak tam nie je fibróza. Čiže ak elastografia ukáže, že nemajú fibrogénny zápal pečene. Ak tam však nejaké štádium fibrózy je, treba vyvinúť naozaj veľké úsilie na úpravu stavu – schudnúť, perfektne kompenzovať cukrovku, upraviť metabolizmus tukov. Najohrozujúcejším stavom je, ak sa na chronickú chorobu nabalí akútne. Napríklad človek má fibrózu pečene, ktorá dospela do nejakého štádia – a súčasne pije alkohol. Vtedy je vysoká pravdepodobnosť zlyhania tohto orgánu. Kombinácia nealkoholovej tukovej choroby pečene a alkoholizmu urýchľuje proces fibrogenézy a proces vzniku cirhózy pečene. "Ľudia nám neveria, že je to také závažné. Ale choroby pečene a úmrtia na ne len veľmi tesne zaostávajú za artériovou hypertenziou, srdcovými infarktmi či cievnymi mozgovými príhodami,“ dodáva profesor Hrušovský.

Cirhóza pečene u abstinentov?

Cirhózu pečene môžu mať aj pacienti, ktorí sa alkoholu v živote nedotkli. Môžu k nej totiž viesť vírusové zápaly pečene, ako je hepatitída B a C, autoimunitné hepatitídy či vrodené choroby. Obezita, cukrovka či porucha spracovania tukov vyvoláva tukovú chorobu pečene. Ak človek so stukovatenou pečeňou pije alkohol, môže sa v teréne chronického zápalu pečene takisto ľahko dopracovať až k cirhóze.

Hľadať mieru zavinenia alkoholom pri konkrétnej chorobe pečene je však ťažké. Polovica najťažších konzumentov alkoholu po dvadsiatich rokoch nemá ani len fibrózu pečene. Nie vždy ten, kto pije najviac, dostane cirhózu pečene. Problém je v tom, že vopred to nikto nevie predpovedať. V prípade istých predisponovaných osôb už „nevinné“ tri deci vína denne môžu viesť k nežiaducej cirhotickej prestavbe pečene!

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #pečeň #alkohol #cirhóza #nealkoholová steatóza #MUDr. Štefan Hrušovský