Dôležité aminokyseliny: Bez nich nie je život

Bez aminokyselín nie je život. Znie to síce banálne, ale je to pravda, pretože aminokyseliny sú spoluzodpovedné za mnohé procesy v tele.

16.07.2019 06:00
obličky, zdravie Foto:
V prípade, že sú aminokyseliny dodávané príliš dlho v príliš vysokej koncentrácii, trpieť môže pečeň alebo aj obličky.
debata (1)

Stres, nevyvážená strava a chronické ochorenia môžu viesť k nedostatku aminokyselín v tele, čo oslabuje imunitný systém a spôsobuje únavu. Určité aminokyseliny môžu tiež napomáhať rastu svalov, podporovať chudnutie či ovplyvňovať štruktúru pokožky a vlasov.

Aminokyseliny a proteíny

Proteíny plnia dôležité funkcie v ľudskom tele. Sú súčasťou takmer všetkých orgánov a regulujú metabolizmus ako enzýmy. Všetky proteíny sú zasa tvorené životne dôležitými aminokyselinami. Každá jedna aminokyselina sa spája s inými aminokyselinami do reťazcov. Podľa toho, ako sa každá jednotlivá aminokyselina usporiada, vznikajú rôzne proteíny s určitými funkciami a vlastnosťami.

20 proteínogénnych aminokyselín

Existuje viac ako dvadsať proteínogénnych aminokyselín, a viac ako 250, ktoré sa nazývajú neproteínogénne. Tieto totiž nie sú dokázateľné v proteínoch, ale v organizme. Väčšinu z dvadsiatich proteínogénnych aminokyselín dokáže telo samo vytvárať. Osem nie, označujú sa ako esenciálne aminokyseliny a do tela ich musíme dostať prostredníctvom stravy. K esenciálnym aminokyselín patria izoleucín, valín, metionín, leucín, tryptofán, lyzín, fenylalanín a treonín. Hoci sú aminokyseliny najmenšími stavebnými kameňmi proteínov, pre správne fungovanie tela sú nevyhnutné.

Malé aminokyseliny s veľkým účinkom

Len čo jedna aminokyselina v tele chýba, funkcia všetkých proteínov je narušená. Nedostatok aminokyselín môže z dlhodobého hľadiska spôsobiť trvalé negatívne dôsledky na zdraví. K najčastejším patrí náchylnosť k infekciám, znížená výkonnosť, či problémy s kĺbmi. Mnohé zdravotné potiaže, ktoré sú považované za civilizačné choroby (obezita či cukrovka), môžu byť pripisované narušeniu metabolizmu a tým aj možnému nedostatku aminokyselín.

Škodí málo aj veľa

Napokon, nielen nedostatok aminokyselín, ale aj predávkovanie je škodlivé. V prípade, že sú aminokyseliny dodávané príliš dlho v príliš vysokej koncentrácii, trpieť môže pečeň alebo aj obličky.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #únava #imunitný systém #stres #aminokyseliny #proteíny