Koľko alkoholu poškodí pečeň? U každého inak

To je otázka, na ktorú je nesmierne ťažké odpovedať. Nie vždy ten, kto pije najviac, má cirhózu pečene. Veľký pozor by si však mali dávať pacienti, ktorí majú akúkoľvek inú chorobu pečene.

27.07.2019 08:00
alkohol, vodka, nalievať, piť, opitý, pohárik,... Foto:
Prvým štádiom poškodenia pečene je steatóza (stukovatenie), nasleduje fibróza a cirhóza pečene. Na konci môže byť rakovina.
debata (7)

Ani rakovinu pľúc nemajú výlučne fajčiari. Podobne je to pri viacerých diagnózach. Cirhózu pečene majú aj pacienti, ktorí sa alkoholu v živote nedotkli. Cirhóza (tvrdnutie pečene) je už diagnóza, keď sa zdravé pečeňové tkanivo postupne mení na väzivové, zjazvené tkanivo, ktoré zhoršuje funkčnosť najobjemnejšieho a najťažšieho orgánu ľudského tela. Je pravda, že väčšina cirhóz pečene na Slovensku je alkoholových, ale ku cirhóze pečene môže viesť napríklad aj vírusová hepatitída (chronický zápal) typu B alebo C a viacero iných diagnóz. Cirhóza je už trvalý proces, ktorý sa spája s ďalšími komplikáciami. Táto diagnóza výrazne zvyšuje riziko vzniku hepatocelulárneho karcinómu, čiže rakoviny pečene.

„Alkohol je viditeľná príčina chorôb pečene po stáročia.“ povedal predčasom pre mesačník Dobré zdravie v Pravde známy hepatológ prof. MUDr. Štefan Hrušovský, PhD. „Treba však zdôrazniť, že v prvom rade zhoršuje akúkoľvek inú chorobu pečene. V našom prostredí, kde je alkohol ľahko dostupný a príležitostí vypiť si je veľa, musia hepatológovia vždy myslieť na to, že pod obrazom popíjania sa môže skrývať iná choroba. Je to, ako keď ide dlhý vlak, ktorý na súbežných koľajniciach zakrýva iný idúci vlak.“

Video
Profesor Štefan Hrušovský: Kardiológovia a hepatológovia sa nezhodnú na odporúčanej dennej dávke alkoholu.

Hepatológ prof. MUDr. Peter Jarčuška, PhD., svojho času povedal, že „pre vznik cirhózy pečene je potrebné piť aspoň päť rokov a vypiť 100 kg čistého alkoholu. Väčšina pacientov s cirhózou pečene vypije v priebehu života pol až dve tony čistého alkoholu.“ Polovica najťažších alkoholikov však ani po 20 rokoch nemá fibrózu (predštádium cirhózy) pečene.

Pijem, piješ, pijeme – a predsa stále žijeme, vravia si Slováci. Ale zatiaľ kým kardiológovia odporúčajú približne dve deci červeného vína denne ako prevenciu infarktu, hepatológovia krútia nesúhlasne hlavami. Hovorí o tom aj profesor Hrušovský vo videu. „Je však iluzórne predstaviť si, že by sa naša spoločnosť zbavila alkoholu,“ dodáva zároveň hepatológ. Aj keď Slováci nevypijú najviac v Európe, vo výdavkoch na alkohol nám patrí popredné miesto.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie vypije priemerný Slovák cca 12–13 litrov čistého alkoholu ročne.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #pečeň #alkohol #cirhóza