Zápalové ochorenia čriev: Najohrozenejší sú mladí ľudia

Črevné zápalové ochorenia, ktoré zahŕňajú Crohnovu chorobu a ulceróznu kolitídu, sú častými celoživotnými chronickými zápalovými ochoreniami, ktoré primárne postihujú mladých ľudí v období dospievania a skorej dospelosti. Až 30 % pacientov je diagnostikovaných vo veku 10 až 19 rokov.

01.08.2019 06:00
črevá, ochorenie, kolitída, zápal, Foto:
Črevnými zápalovými ochoreniami trpí až 10 miliónov ľudí na celom svete.
debata (2)

Črevné zápalové ochorenia, v skratke IBD (Inflammatory bowel disease), postihujú na Slovensku takmer 15-tisíc pacientov. Presné registre u nás však nemáme. Ulcerózna kolitída je často rovnomerne rozdelená medzi mužov a ženy, zatiaľ čo Crohnova choroba je častejšia u žien.

„Ľudia s Crohnovou chorobou trpia častými hnačkami, kŕčmi a bolesťami brucha, krvácaním z konečníka, fistulami okolo konečníka alebo úbytkom hmotnosti, horúčkami a únavou. Najčastejším príznakom ulceróznej kolitídy sú krvavé hnačky, často sprevádzané bolestivým nutkaním na stolicu, ktoré môžu mať rôznu intenzitu,“ vymenúva gastroenterológ, docent Martin Huorka prejavy ochorenia. „Podstatou týchto ťažkostí je vredovitý zápal sliznice hrubého čreva, ktorý vždy postihuje koniec hrubého čreva a variabilne sa zápal rozširuje od konca hrubého čreva vyššie až po jeho začiatok." Obidve ochorenia môžu byť navyše sprevádzané rôznymi inými prejavmi, keď postihuje oči, kĺby kožu alebo chrbticu. Intenzita symptómov sa môže líšiť. U pacientov sa môžu vyskytnúť dlhé obdobia zlepšenia alebo opakujúcich sa vzplanutí.

Hoci sa vo výskume dosiahol významný pokrok, odborníci stále nevedia s istotou určiť, čo spôsobuje tieto ochorenia. Štúdie naznačujú, že to môže byť kombinácia genetiky, imunitného systému a životného prostredia.

Zdá sa, že úlohu hrá aj prostredie, v ktorom žijeme. IBD sa vyskytuje skôr vo vyspelých krajinách v porovnaní s menej rozvinutými krajinami a skôr v mestských ako vo vidieckych oblastiach. Crohnova choroba aj ulcerózna kolitída majú tiež najvyšší výskyt v severnejších zemepisných šírkach. Naopak, v krajinách okolo rovníka je výskyt ochorení veľmi nízky. V tejto súvislosti sa v odborných kruhoch hovorí aj o význame vitamínu D ako o preventívnom faktore pri IBD.

Črevnými zápalovými ochoreniami trpí až 10 miliónov ľudí na celom svete. Z nich až 25 % prípadov ochorení sa vyvinie v detstve. Odhaduje sa, že IBD stojí európske zdravotné systémy okolo 5,6 miliardy eur priamych nákladov na zdravotnú starostlivosť a predpokladá sa ďalší prudký nárast týchto nákladov so stúpajúcim výskytom ochorení. Náklady však nezahŕňajú len zdravotnú starostlivosť. Dosah ochorenia stojí spoločnosť ďalšie skryté náklady na absencii v práci, na vzdelávaní či na liečbe pridružených psychických problémov. Štúdie ukázali, že ekonomická záťaž súvisiaca so sociálnymi otázkami je až 68 % v porovnaní s nákladmi na zdravotnú starostlivosť, a teda celkové náklady spojené s ochoreniami IBD predstavujú v Európe až desiatky miliárd eur.

„Priemerný vek diagnostikovaného dieťaťa je 11 až 12 rokov, čo je kritický čas pre jeho fyzický, sociálny a vzdelanostný rast, a preto môže spôsobovať viac problémov pri manažmente malých pacientov,“ hovorí doktor Miloš Greguš. „Detskí pacienti vnímajú príznaky spojené s ochorením ako ponižujúce či trápne, čo môže viesť k psychickým problémom a sociálnej izolácii,“ dodáva.

IBD postihujú najmä mladých ľudí a nedostatočne liečené vedú k závažným komplikáciám. Moderná liečba je veľmi účinná, treba s ňou však začať včas. Počet moderných liekov stúpa a ak nezaberie jeden, je možné naordinovať lieky z iných skupín. Biologická liečba sa nástupom biosimilárnych liekov stáva dostupnejšou a už môže byť predpisovaná aj u bežných gastroenterológov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Crohnova choroba #IBD #ulcerózna kolitída #črevné zápalové ochorenia