V projekte "Vystrihaj sa, Slovensko" posielajú ľudia svoje vlasy onkopacientkam

Strata vlasov je niekedy psychicky najnáročnejšou časťou chemoterapie pri onkoochorení. Je to, ako keby vám na čelo nalepili nápis: "Mám rakovinu." Bohužiaľ, už sa stalo aj to, že onkologická pacientka chemoterapiu práve z tohto dôvodu odmietla.

02.08.2019 06:00
rakovina, nádor, onkológia Foto:
Protirakovinová liečba poškodzuje rýchlo sa deliace bunky vo vlasovom korienku, čím významne skracuje rastovú fázu vlasu.
debata (2)

Projekt Vystrihaj sa, Slovensko!, pod záštitou Ligy proti rakovine vznikol spontánne v roku 2015. Kaderníčke Zdenke Vrbovej, ktorá okrem iného robí aj výkup vlasov, zavolala Dominika. Vraj chce svoje vlasy nie predať, ale darovať. Otázka však znela: Komu? Dievčina, ktorá plánovala ostrihanie svojich dlhých vlasov, sa teda ozvala Lige proti rakovine. Liga sa spojila s kaderníčkou Zdenkou. A niekde tam sa to začalo. Dnes pod rukami jednej šikovnej vlásenkárky vznikajú parochne z pravých, darovaných vlasov a vďaka podpore ďalších firiem ich zadarmo dostanú onkologické pacientky.

Vítané sú aj prešedivené

„Je to veľmi náročná práca, našívať trsy reálnych vlasov, aj preto naša jediná vlásenkárka dokáže vytvoriť len jednu, maximálne dve parochne mesačne,“ vysvetľuje Zdenka, ktorá osobne ostrihala stovky darcov vlasov. „Mnohí sa ma pýtajú, prečo musia mať darované vlasy dĺžku minimálne 40 cm. Predstavte si, že prišívate niťou gombík. Ako ho obšívate, niť sa vám neustále skracuje. Na tomto príklade to záujemcom vysvetľujem. Ďalším dôvodom je fakt, že parochňa sa ešte na záver upravuje, dostriháva, preto potrebujeme mať nejakú dĺžkovú rezervu. Darované vlasy by mali byť podľa možnosti nezničené, nefarbené, resp. farbené na svetlý odtieň. Jedna parochňa totiž pozostáva z vlasov troch až piatich ľudí, na záver sa musí farebne doladiť a nesmie ostať fľakatá.“

Video
Riaditeľka Ligy proti rakovine Eva Kováčová a kaderníčka Zdenka Vrbová o tom, ako možno onkopacientkam darovať vlasy.

Viac o podmienkach darovania možno nájsť na stránke vystrihajsaslo­vensko.sk, kde sa možno dozvedieť, že vítané sú aj prešedivené vlasy, problémom nie sú ani dlhé vlasy od mužov a na tomto mieste môžu onkologické pacientky o parochňu z pravých vlasov aj požiadať. Musia však doložiť naskenovanú lekársku správu nie staršiu ako tri mesiace a priblížiť svoju finančnú situáciu, aby sa dalo objektívne zhodnotiť, prečo by inak veľmi drahú parochňu (hodnota 1 500–2 000 eur) mali zadarmo dostať práve ony.

Prísť o vlasy je najmenej, ale…

„Akútnu lymfoblastickú leukémiu som dostala tesne pred dovŕšením osemnástky,“ hovorí jedna anonymná pacientka. „Bol to šok a ako dospievajúce dievča som logicky riešila aj svoj vzhľad. Aj keď je pravda, že prísť o vlasy je pri takejto diagnóze najmenej, prísť o ne bola pre mňa veľká rana. Pred ochorením som totiž mala husté kučeravé vlasy. Vďaka projektu Vystrihaj sa, Slovensko! mám opäť pravé vlasy a aj keď nie sú moje, s láskou ich darovalo niekoľko dobrosrdečných ľudí. Ďakujem.“

„Samozrejme, že najdôležitejšia je liečba a vlasy vás nezachránia,“ hovorí onkologická pacientka Jana. „Ale parochňa z pravých vlasov vám urobí radosť, jednoducho si v tejto situácii doprajete trochu luxusu. Rakovina je skúška, ktorá preverí nielen vás, ale aj vaše okolie. Keď to ľudia na vás vidia, hľadia na vás tými psími ľútostivými očami a nevedia, čo povedať. Ale ten pocit, že vám vlasy darovali ľudia, ktorých nikdy nestretnete, vlasy, o ktoré sa s láskou možno dlhé roky starali…“

Projekt si robí reklamu sám

„Tento projekt ani nepotrebuje silnú mediálnu podporu, pretože si robí reklamu sám,“ konštatuje riaditeľka Ligy proti rakovine Eva Kováčová. „Darcovia vlasov sa naozaj spontánne hlásia, chodí množstvo obálok s vlasmi, problém je skôr s nedostatkom vlásenkárok. Výroba jednej parochne na mieru je totiž veľmi náročný proces.“

Nikto sa nemusí obávať, že by jeho vlasy skončili v odpadkovom koši. Pretože tie, z ktorých sa parochňa pre onkopacientku nestihne vyrobiť, sa odkúpia a z takto získaných peňazí sa pre onkopacientky nakupujú parochne z umelých vlasov. Tam je proces výroby rýchlejší a mnohým pacientkam postačia aj takéto parochne. Majú napríklad výhodu v tom, že lepšie držia formu počas dažďa.

Takže – ani vlas nazmar!

Prečo pri chemoterapii padajú vlasy?

Chemotrapia a ožarovanie ovplyvňujú predovšetkým rýchlo deliace sa bunky. To sú práve tie rakovinové – zastavujú ich delenie, resp. podporujú ich zánik. Rakovinové bunky však nie sú jediné rýchlo deliace sa bunky v ľudskom tele. Aj preto je liečba rakoviny spojená s viacerými vedľajšími účinkami a jedným z nich je aj vypadávanie vlasov. Protirakovinová liečba poškodzuje rýchlo sa deliace bunky vo vlasovom korienku, čím významne skracuje rastovú fázu vlasu.

K postupnému vypadávaniu vlasov dochádza zvyčajne po jednom až troch týždňoch od začiatku liečby. Vlasy nemusia vypadať vždy, ide približne o 65 % pacientov liečených na rakovinu. Podľa jednej štúdie, v rámci ktorej pacienti na chemoterapii subjektívne označovali závažnosť nežiaducich účinkov liečby, sa strata vlasov dostala na tretie miesto – hneď za vracanie a nevoľnosť. Predbehla tak vedľajšie účinky, ako je strata na váhe, depresívna nálada či vplyv na rodinu. Dokonca podľa zistení 8 % žien by radšej nezačalo s chemoterapiou, alebo by si vybrali menej agresívnu liečbu, len aby predišli strate vlasov!

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vlasy #rakovina #onkológia #parochňa