S opakovanými zápalmi močových ciest je kríž

Zápaly močových ciest sú po zápaloch horných dýchacích ciest druhou najčastejšie sa vyskytujúcou bakteriálnou infekciou. Skutočným krížom pre ženu je však chronický zápal močových ciest, ktorý sa opakovane vracia.

09.08.2019 06:00
zápal, teplota, močové cesty Foto:
Recidivujúce zápaly močových ciest spôsobuje tzv. uropatogénna E-coli.
debata (1)

25-ročná Katka z Bratislavy trpí zápalmi močových ciest už od detstva. Bežne máva zápal 3– až 5-krát do roka s rôznou intenzitou bolesti, aj dĺžka trvania je rôzna. V zime sa musí vystríhať „premrznutia“, lebo hneď cíti bolesti močového mechúra. V lete musí svedomito dodržiavať režimové opatrenia, napríklad vždy si vyzliecť mokré plavky a v tenkom oblečení nikdy nesedávať na studenom povrchu. „Ja už po antibiotikách necítim žiadnu úľavu,“ hovorí. „To je naozaj pre mňa prijateľnejší teplý obklad zo soli a z prasličky. Odmietam užívať antibiotiká niekoľkokrát do roka.“

Video
Urológ Jozef Dubravický o tom, čo môže pomôcť pri chronických zápaloch močových ciest.

Jednorazová akútna infekcia verzus opakované

Vieme, že zápaly v močovom ústrojenstve obyčajne spôsobuje tyčinkovitá baktéria E-coli, ktorá spôsobuje až do 90 % infekcií močových ciest. Má výnimočnú schopnosť prichytiť sa na povrchu steny močového mechúra a vyvolať zápal. Bežná, akútna infekcia močových ciest sa prelieči dávkou antibiotík – a v priebehu 5 až 7 dní je to vybavené. Čo však s tými opakovanými?

Tzv. recidivujúce, čiže opakujúce sa, infekcie močových ciest má pacientka (častejšie sú to totiž ženy), ktorá má dve tieto infekcie za pol roka alebo tri a viac ročne. 80 % týchto opakujúcich sa infektov má vnútorný pôvod zo spiaceho ložiska v tele, nie sú to teda baktérie, ktoré by sa opakovane „vyšplhali“ krátkou močovou rúrou ženy do močového mechúra.

Opakované zápaly spôsobuje „špeciálna“ E-coli

Doteraz sa chronickým pacientkam preventívne podávali brusnice, lyzáty (imunomodulátory, ktoré obsahujú časti tiel baktérií, konkrétne vyvolávateľa E-coli) a opakovane malé dávky antibiotík. Čoraz častejšie sa však hovorí o rezistencii na antibiotiká, špeciálne na chinolóny, ktorými sa táto diagnóza lieči. Stáva sa, že v ambulantnej praxi niekedy chronického pacienta už doslova niet čím liečiť.

S rozvojom mikroskopickej praxe sa zistilo, že recidivujúce zápaly močových ciest spôsobuje tzv. uropatogénna E-coli. Táto baktéria je „špeciálne upravená“, má chápadlá, prostredníctvom ktorých sa vie naviazať na povrch močového mechúra a udržať sa tam napriek „vyplachovaniu“. Vieme, že pri infekciách močových ciest sa odporúča veľa piť a často močiť (prúd moču odplaví neprichytené baktérie). Uropatogénna E-coli sa však výstelky močového mechúra drží „zubami-nechtami“, dokáže „zaliezť“ do jeho epitelu a vytvoriť spiace ložisko. To sa aktivuje pri oslabení lokálnej imunity sexom, prechladnutím, stresom, začne sa zas rozmnožovať a uvoľňovať do močového mechúra.

Neantibiotické postupy v prvom rade

Dlhodobé užívanie antibiotík by v takýchto prípadoch opakovaných infekcií močových ciest, odborníci im hovoria rekurentné, malo byť až poslednou voľbou. V prvom rade sa odporúča vyskúšať neantibiotické postupy. V klinických štúdiách v rámci profylaxie, čiže prevencie návratu takýchto zápalov, sa najlepšie osvedčila D-manóza. Zatiaľ čo účinok brusníc bol nižší ako placebo, účinok D-manózy bol lepší ako opakované podávanie malých dávok antibiotika (nitrofurantoín) v pomere 85 % ku 80 %.

Pritom D-manóza je prírodná látka vlastná telu, druh cukru veľmi podobný glukóze, ale na rozdiel od iných cukrov sa po vstrebaní do tela nijako nemetabolizuje. Obličkami sa v nezmenenej podobe vylúči do moču ako odpad, tu sa naviaže na chápadlá uropatogénnej E-coli a spôsobí, že tyčinkovitá baktéria sa na epitele nedokáže udržať. Vyplaví sa teda prúdom moču von. Tým D-manóza pozitívne ovplyvňuje hlavný obranný mechanizmus tela pred zápalmi močových ciest, môžu ju užívať diabetici, celiatici aj tehotné ženy a z hľadiska bezpečnosti a znášanlivosti je to najlepšie možné riešenie!

Recidivujúce močové infekcie

2-krát za pol roka

3– a viackrát ročne

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #močové cesty #urologická prehliadka #urológia