Poznáte spúšťače migrény?

Jedlo, spánok, zubná hygiena, či mobil, aj to môžu byť spúšťače bolesti hlavy.

17.08.2019 06:00
bolesť hlavy, migréna Foto:
Pri bolesti hlavy netreba siahať hneď po tabletke.
debata

Stres

Podľa odborníkov je v súčasnosti najväčším a najčastejším spúšťačom bolestí hlavy práve stres. Pri stresových situáciách telo produkuje celý rad hormónov, ktoré ho dostávajú do tzv. bojového režimu, svaly sa napnú a dochádza k bolestiam hlavy. Keďže je stres takmer každodennou súčasťou našich životov, najlepšou prevenciou pre vlastné zdravie je naučiť sa ho kontrolovať.

Hormóny

Mesačné výkyvy hormónov ovplyvňujú v ženskom tele mnoho vecí. Preto nie je žiadnym prekvapením, že súčasťou premenštruačného syndrómu sú u mnohých aj bolesti hlavy. Z lekárskeho hľadiska sú „menštruačné“ bolesti hlavy bežné. Pokiaľ ale trvajú dlhšie ako dva dni, je lepšie sa poradiť s lekárom.

Krvný tlak

Pre mnohých ľudí môže byť prekvapením, že za ich časté bolesti hlavy môže vlastne hypertenzia. Vysoký tlak v krvi zvyšuje aj tlak vo vnútri hlavy, čo spôsobuje chronickú bolesť. Našťastie sa dá vysoký krvný tlak liečiť a medikácia môže spolu so zmenou životného štýlu problém úplne vyriešiť.

Zubná hygiena

Bolestivosť zubov, či už spôsobená kazmi alebo nejakou chorobou, prípadne bolesť čeľustí, to všetko môže byť tiež príčinou bolestí hlavy. Ide o tzv. prenesenú bolesť, ktorá je veľmi často spojená práve s problémami v ústnej dutine. Pravidelná zubná hygiena a tiež návštevy zubného lekára môžu bolesti výrazne zmierniť.

Spánok

Nedostatok spánku ničí všetko. Môže byť príčinou priberania, ničí pamäť, môže za vašu mrzutosť. Chronická nespavosť navyše môže spôsobovať aj chronickej bolesti hlavy. Nedostatok alebo naopak, prebytok spánku úzko súvisí s rozvojom bolestí hlavy a migrénou.

Kofeín

Je podľa lekárov zákerná vec. V malom množstve môže od bolestí hlavy uľaviť, ak je ho ale príliš veľa, môže byť ich spúšťačom. Ak trpíte opakovanými bolesťami, na nejaký čas kofeín úplne obmedzte a porovnajte, či sa ťažkosti zmiernia. Ak sa bez neho nezaobídete, skúste aspoň jeho prídel obmedziť na možné minimum.

Alkohol

Že za bolesti hlavy môže aj alkohol, iste neprekvapí nikoho. Pite striedmo, červené víno môže ovplyvňovať frekvenciu záchvatov migrény.

Jedlo

U každého človeka môže byť spúšťačom bolestí hlavy iný druh jedla, z globálneho hľadiska sú ale najčastejšími vinníkmi priemyselne spracované potraviny. Aby problémy spôsobené nevhodnou stravou zmizli, radia odborníci do jedálnička doplniť čo najviac celozrnných produktov, ovocia, zeleniny, čerstvého mäsa a rýb. Snažte sa vyhýbať čokoláde, plesňovým syrom, nadbytku citrusových plodov. Tieto potraviny obsahujú látku podobnú látke tvoriacej sa v mozgu, ktorá okrem iného spôsobuje záchvaty migrény.

Alergia

U ľudí, ktorí sú citliví alebo dokonca alergickí na určité druhy pachov či príchutí, môžu podobné reakcie vyvolávať až bolesti hlavy. Poznanie, na čo ste citliví, a snaha vyhýbať sa týmto veciam, je najlepším liekom.

Práca

Bolesti hlavy spojené s prácou tiež nie sú výnimkou. A nejde len o stres, ktorý s ňou býva spojený, na vine môže byť aj konkrétny druh práce, napríklad sedavé zamestnanie. Ak sa to týka aj vás, neexistuje lepší spôsob ako sa pravidelne od stola či počítača zdvihnúť a prejsť sa, pretiahnuť unavené a stuhnuté svaly a nestresovať sa.

Poranenia lebky a krčnej chrbtice

Používajte ochranné pomôcky v práci aj pri športe. Každé poranenie hlavy konzultujte s lekárom.

Psychické stavy

Depresiu či úzkosť zverte do rúk lekára. Sú často sprevádzané migrénou, psychoterapia a ďalšie možnosti vám môžu významne uľahčiť život.

Analgetiká

Nekonzumujte nadbytok liekov, bez toho aby ste sa poradili s lekárom. Návyk na lieky môže byť významný a ťažko odstrániteľný faktor vzniku chronických bolestí hlavy.

Mobil

Aj telefón môže byť príčinou migrény. Večným pozeraním do neho a písaním esemesiek sa totiž môže rozvinúť tzv. syndróm esemeskového krku. Ide o situáciu, keď sa človek vplyvom pozerania do mobilu neprirodzene nakláňa, čo postihuje príslušné svaly v oblasti krku a hlavy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #migréna #bolesť hlavy