Gynekológ o ,ženských ťažkostiach": Kedy samoliečba a kedy k lekárovi?

Horúce letné dni, kúpanie sa v bazénoch či častejší sex so sebou prinášajú aj zvýšený výskyt kvasinkových a bakteriálnych infekcií "tam dole", ktorými trpia najmä ženy. Kedy sa ešte odporúča samoliečba?

23.08.2019 06:00
bielizeň, nohavičky, vagína, intímna hygiena,... Foto:
Častejšie kúpanie sa v chlórovanej vode bazénov môže prispieť ku ,,intímnej nepohode".
debata

Mnohé ženy už poznajú svoje telo aj svoje intímne ťažkosti a vedia rozpoznať, či je „intímna nepohoda“ následkom mykotickej, čiže plesňovej infekcie spôsobenej najčastejšie kvasinkami, alebo či ide o bakteriálnu infekciu, kde hrá prím najmä baktéria gardnerela. Niekedy je táto infekcia dokonca zmiešaná.

Video
Gynekológ MUDr. Jozef Španka o tom, kedy sa žena má rozhodnúť pre samoliečbu intímnych problémov a kedy už vyhľadať ženského lekára.

Tieto ťažkosti nie sú považované za pohlavnú chorobu, ale existujú páry, kde je potrebné preliečiť aj partnera. Ak ide o mykotickú infekciu, ktorá je typická hustým bielym tvarohovitým výtokom, v lekárňach sú k dispozícii voľnopredajné liečivá s účinnou látkou klotrimazol v podobe krémov alebo čapíkov, ktoré účinkujú lokálne. V predaji sú aj kombinované balenia (čapíky plus krém). Partner môže v prípade potreby používať krém. K dispozícii je aj voľnopredajný domáci Kandida test. Podľa MUDr. Jozefa Španku je v rámci takejto samoliečby optimálna šesťdňová liečba a žena by mala byť trpezlivá a neprerušiť terapiu, aj keď ústup ťažkostí nastane pomerne rýchlo. Ochorenie by sa totiž mohlo stať chronickým.

V minulosti bola k dispozícii aj voľnopredajná tabletka s účinnou látkou flukonazol, ktorá sa prehĺta. Toto liečivo je stále na pultoch lekární, ale dnes už na predpis a je výhodné mať ho napríklad v dovolenkovej lekárničke pre prípad akútneho stavu, ak žena vie, že trpieva mykotickými ťažkosťami. V takom prípade by mala uprednostňovať najmä more a vyhýbať sa chlórovaným bazénom a predovšetkým vírivkám i termálnej vode. Existujú aj „ochranné tampóny na kúpanie“ napustené vazelínovým olejom určené práve na tento účel, ktoré by sa mali zavádzať pred vstupom do potenciálne znečistenej či prechlórovanej vody. Znižujú prenikanie takejto vody do vagíny a nemajú absorpčnú schopnosť ako bežné menštruačné tampóny.

Bakteriálna infekcia pošvy sa ohlasuje šedozeleným výtokom a zápachom po rybách či cibuli. Na samoliečbu sú k dispozícii odlišné voľnopredajné prípravky, napríklad gél s kyselinou mliečnou a glykogénom alebo najrôznejšie probiotické preparáty do pošvy (hovorí sa im aj vaginálne probiotiká). Ženskí lekári neodporúčajú rôzne výplachy.

Horšie je, ak sa infekcie u žien opakujú, alebo ak pacientka nedokáže rozpoznať, o akú infekciu v jej prípade ide. Svrbenie a pálenie môže byť navyše aj príznakom pohlavnej choroby, napríklad trichomoniázy, ktorá sa prejavuje zelenkastým speneným výtokom, ale približne 50 % žien nemá príznaky ochorenia. Gynekológ obyčajne s pomocou zavedenia pošvových zrkadiel odhadne, o akú infekciu ide. Dokáže zistiť pH pošvy (vysoké, čiže zásadité, je znakom bakteriálnej infekcie). Musí si to však potvrdiť kultiváciou. Výsledky prídu obyčajne do 48 až 72 hodín. V prípade, že sú vyvolávateľom problémov baktérie, predpisuje antibiotiká do pošvy podľa citlivosti, obyčajne ide o metronidazol alebo klindamycín. Po liečbe je dobré opätovne navodiť pošvovú rovnováhu prostredníctvom lokálnych probiotík v tabletách alebo čapíkoch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vagína #gynekológ #vaginálna infekcia #vaginálna flóra