Nová relácia Ide o zdravie: Chirurg Muranský o tom, prečo treba pruh operovať

Hernia, brušná prietrž alebo ľudovo povedané, pruh (po česky kýla), môže byť aj nebezpečná. Do otvoru na brušnej stene môže vkĺznuť napríklad črevo, dôjde ku jeho priškripnutiu, zápalu a akútny stav je nevyhnutné operovať do šiestich hodín!

02.09.2019 15:19
debata (2)
Video
Chirurg Július Muranský o tom, prečo treba pruh operovať.

Brušná prietrž je vlastne vyklenutie pobrušnice, tenkej blany pokrývajúcej povrch orgánov uložených v brušnej dutine, cez brušnú stenu. „Ide o vytvorenie otvoru na brušnej stene, a to najčastejšie v miestach, kde z brušnej steny vystupujú rôzne štruktúry,“ vysvetľuje MUDr. Július Muranský, MPH., chirurg s viac než 20-ročnou praxou z Kliniky jednodňovej chirurgie REVIVE v Bratislave.

„Dôvodom vzniku hernie je náhle zvýšenie vnútrobrušného tlaku, napríklad následkom intenzívneho kašľa, zápchy, väčšej fyzickej námahy, intenzívneho cvičenia či posilňovania a u žien veľmi často počas tehotenstva. V praxi rozlišujeme niekoľko druhov hernií podľa ich umiestnenia. Najčastejšie ide o herniu v oblasti slabín alebo pupka, prietrž sa však môže vyskytovať aj v iných lokalitách. Čo sa týka pupočnej hernie, tá súvisí s vývojom dieťaťa v maternici. Ak sa otvor, kadiaľ prúdia cievami plodu živiny, po pôrode úplne neuzavrie, toto miesto má nižšiu odolnosť a je náchylnejšie na vznik pupočnej prietrže,“ dodáva MUDr. Muranský. Aj v nasledujúcom videu je možnosť vidieť práve pupočnú herniu.

Je nebezpečné, keď hernia bolí? Aké sú možné riešenia? Je vždy nevyhnutná narkóza? Kedy možno urobiť laparoskopický zákrok a kedy klasickú otvorenú operáciu? Koľko operácia trvá? Všetko sa dozviete v našom videu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pruh #hernia #prietrž #kýla