Príbeh: Pľúca jej fungujú na 30 percent. Dáva však nádej ďalším pacientom

Keď mala 19, diagnostikovali jej idiopatickú pľúcnu fibrózu (IPF). O ochorení spočiatku nemala dostatok informácií a brala ho ako akékoľvek iné. IPF však dáva pacientom len malé šance na prežitie. Zuzana Goceliaková sa chorobe vzoprela najmä prístupom k životu.

13.09.2019 06:00
cyklistka, bicykel, jazda na bicykli, Foto:
Život s takým závažným ochorením ako IPF nie je jednoduchý, nápomocné však môžu byť pacientske skupiny - ilustračné foto.
debata

Zuzana hovorí, že pokiaľ sa človek s diagnózou nezmieri, položí ho to psychicky aj fyzicky. Sama tvrdí, že je nezostávalo nič iné, len prežiť. Videla, ako choroba ničí životy známym, spolupacientom a zažila ju aj v rodine. Jej stav sa zhoršil po narodení syna, keď sa začali aj prvé komplikácie. Ochorenie ju obmedzuje na každom kroku.

Problémové sú nielen schody či rýchla chôdza, ale nemôže napríklad ani tancovať. Schudla, pociťuje únavu aj pri bežných domácich prácach. Na druhej strane je plná elánu a rozdáva ho ďalej. Znormalizoval sa jej aj osobný život. Je znovu šťastne zaľúbená a je príkladom toho, že protiklady sa skutočne priťahujú. Športovec, ktorého pľúca ubehnú maratón, jej dodáva silu bojovať ďalej a užívať si prítomný okamih.

Život s takým závažným ochorením ako IPF nie je jednoduchý, nápomocné však môžu byť pacientske skupiny. V roku 2016 vzniklo OZ Nádej pre pľúca – klub pacientov s pľúcnou fibrózou, ktoré ako prvé zastrešilo pacientov s IPF. Zuzana bola jeho spoluzakladateľkou a aj prostredníctvom svojho príbehu ukazuje, ako sa dá s touto diagnózou žiť plnohodnotný život do takej miery, ako je to možné. „Pacientom s IPF by som chcela odkázať a povzbudiť ich, aby svoj život nielen prežili, aby si ho vychutnali na 120 %. I keď ide o diagnózu, ktorá život v každom ohľade komplikuje, rodina a priatelia nám to môžu pomôcť uľahčiť. Treba sa oslobodiť od negatívnych vecí, ľudí a aj náročná choroba bude únosnejšia,“ hovorí s nádejou Zuzana.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dýchacie problémy #pľúcna fibróza