Zrohovatená pokožka, kurie oká či zarastajúci necht. Kuk dovnútra topánok

Chodidlá sú na našom tele miestom, kde je vyvíjaný najväčší tlak. Nosia celú našu hmotnosť. Paradoxne sa však o ne najmenej staráme. V lepšom prípade nám v lete v otvorených sandálikoch záleží najmä na pekných nalakovaných nechtoch. Zrohovatená pokožka často s hlbokými prasklinami, kurie oká či zarastajúci necht však vedia bolestivo potrápiť.

08.09.2019 06:00
nohy, chodidlá, pedikúra, Foto:
Odborníčky na pedikúru odporúčajú aj doma robiť pravidelné kúpele nôh.
debata (1)

Rohovateniu hornej vrstvy pokožky sa hovorí keratinizácia. Stupeň tohto rohovatenia závisí od našich genetických daností, ale aj od rozloženia našej váhy na chodidlách. Aj to je dôvod, prečo má niekto kožu na chodidlách hrubšiu a iný tenšiu. Ľudia, ktorí dupú a našľapujú najmä na päty, majú logicky väčšmi stvrdnutú kožu v mieste piat v porovnaní s tými, čo kráčajú ladne, baletným krokom. Nadmernú tvorbu hrubej a suchej kože na spodkoch nôh spôsobuje predovšetkým mechanické dráždenie a vysoká tlaková záťaž pri nesprávnom výbere obuvi, napríklad úzkych topánkach či privysokých podpätkoch. Hrubnutie kože v bodoch, kde obuv najviac tlačí, je vlastne obranou nášho organizmu proti poraneniu. Mimochodom, najjemnejšiu kožu máme na viečkach.

Zvýšenú starostlivosť by mali svojim chodidlám venovať najmä ľudia, čo celý deň „strávia na nohách“ napr. kaderníčky či čašníci. „Ľudia si neuvedomujú, že aj pokožka na chodidlách potrebuje hydratáciu a aspoň raz týždenne by mali nohám dopriať kúpeľ s kúpeľnou soľou či v octovej vode, urobiť si píling chodidiel pemzou alebo špeciálnym pilníkom na päty v smere ryhovania pokožky a následne ich dôkladne nakrémovať hydratačným, prípadne až veľmi mastným krémom s obsahom urey,“ vysvetľuje pedikérka Janka Diviaková z Bratislavy.

Urea znamená močovina. Pre svoje hydratujúce a zmäkčujúce vlastnosti sa pridáva aj do dermatologických produktov. Neznamená to, že krém obsahuje moč. Ureu je totiž možné chemicky syntetizovať. Urea v špeciálnom masťovom základe pomáha hydratovať pokožku a zadržiavať obsah vody v bunkách kože. Je teda súčasťou balzamov na ruky, pery, ale pomáha predovšetkým na otlaky a zhrubnutú kožu na chodidlách.

Vietnamci z nôh strúhajú hobliny

Hlavnou príčinou nadmerného vysušovania kože na chodidlách je to, že sa na nich nenachádzajú mazové žľazy, ktoré by vytvárali prirodzenú ochrannú vrstvu pozostávajúcu z tukov. Hlbokým prasklinám odborníci hovoria ragády. Praskliny často zasahujú do hlbších vrstiev kože a otvárajú cestu choroboplodným zárodkom do vnútra organizmu. Navyše môžu veľmi bolieť. V prípade nadmernej tvorby zhrubnutej kože je preto nutné pravidelne navštevovať odborníka na pedikúru, resp. medicinálnu medikúru, ktorý nohy odborne ošetrí a poradí, ako sa o ne postarať v domácich podmienkach.

„Dnes majú mnohí ľudia doma elektrické brúsky na päty. Problém je v tom, že si často z chodidiel zbrúsia priveľa zrohovatenej kože, a tá sa im o to rýchlejšie dotvorí. Keď vidím, ako v niektorých prevádzkach Vietnamci strúhajú ľuďom z nôh žiletkami celé hobliny, tak sa ani nečudujem, že o tri týždne tam tých istých klientov majú znova. Je to dobrý biznis,“ konštatuje pedikérka. Jemná vrstva hrubšej kože totiž predsa len nohu chráni pred nadmerným tlakom. Vytvára predpoklad, že nová pokožka sa nemusí tvoriť vo zvýšenej miere. „Ľudia so sklonom k zvýšenej tvorbe tvrdej kože na chodidlách by mali nosiť obuv s hrubšou platformou, s malým opätkom a používať aj gélové vložky. Módne tenučké sandáliky či žabky im neprospievajú, tie naozaj poslúžia len na chvíľu k vode.“

Pomerne veľkým problémom súčasnosti sú... Foto: SHUTTERSTOCK
chodidlá, otlaky, kurie oká, nohy, topánky, Pomerne veľkým problémom súčasnosti sú zarastajúce nechty.

Odborníčky na pedikúru odporúčajú aj doma robiť pravidelné kúpele nôh, píling a natierať nohy aj chodidlá špeciálnymi prípravkami. Na suché nohy treba najmä mastnejšie balzamy alebo balzamy s obsahom už spomínanej urey, na praskajúcu pokožku extrémne mastné prípravky. Na nohy so sklonom k poteniu chladivé prípravky s mentolovými prísadami a následne zapudrovať pedikérskym púdrom. Nezabúdať na to by mali najmä ženy, ktoré nosia silonky. Na citlivú pokožku nôh so sklonom k mykózam sú vhodné prípravky s mikrostriebrom alebo arnikou. „Ja osobne však veľmi odporúčam produkty s obsahom manuky. Manuková silica účinne ničí plesne, baktérie či kvasinky na nohách, takže je aj dobrou prevenciou mykóz medzi prstami nôh či na nechtoch,“ vysvetľuje pedikérka. „V kombinácii s olejom čajovníka austrálskeho, napríklad v spreji, je veľmi silným prírodným antimykotikom. Zároveň však zjemňuje pokožku nôh.“

Na zarastajúci necht octová voda

Pomerne veľkým problémom v súčasnosti sú zarastajúce nechty. „V poslednom období je toho veľmi veľa. Mne posiela klientov dokonca chirurg, ku ktorému už prídu naozaj s boľavým, hnisajúcim palcom na nohe. Naposledy som tu mala sotva ročné dieťatko, ktorému zarastali oba nechty na palcoch nôh a od bolesti nám takmer ani nedovolilo sa na to pozrieť,“ hovorí Janka Diviaková.

„Niekedy tento problém spôsobí nesprávna topánka, inokedy zlá úprava nechtov. Občas sa necht krúti pod vplyvom vlhkosti, ak sa noha v topánke veľmi potí. Nechty na nohách si neslobodno strihať dorovna, nenechávať na nich špice! Preto je dobré robiť to klieštikmi, ktoré sú zaoblené a po odstrihnutí necht ešte prebrúsiť, najmä u ľudí, čo majú po stranách nechtu hlboký val. Mám 15-ročného klienta, ktorý má také hlboké valy pri nechtoch palcov, že mu nechty radšej strihá mama. V prípade problémov so zarastajúcim nechtom odporúčam octovú vodu. Do dvoch litrov vody dve deci octu, 15–20 minút chodidlo odmočiť, čo je dobré na zmäkčenie aj proti zápalu. Zmäknutý necht treba klieštikmi ostrihať a prebrúsiť. Rozhodne na nohy nepoužívajte manikúrové nožničky!“

Niekedy sa robí aj tamponáda, čo je podloženie nechtu, aby nezarastal do kože. To vie urobiť pedikérka. Správne zastrihnúť a prebrúsiť kraje nechtu je však 90 % úspechu.

Keď nastane leto, všetci utekajú na pedikúru,... Foto: SHUTTERSTOCK
pedikúra, chodidlá, masáž nôh, nohy, Keď nastane leto, všetci utekajú na pedikúru, aby mali na dovolenke pekné chodidlá a nechty na nohách.

„Kurie oká nie sú bradavice,“ upozorňuje pedikérka. "My na bradavice, ktoré sú vírusového pôvodu, čiže je to infekčné ochorenie, nesiahame. To musí riešiť kožný lekár, alebo sa niekedy dajú svojpomocne odstrániť s pomocou voľnopredajných prípravkov z lekární. Kurie oko, to je iné, je to mozoľ, otlak. Je bolestivé a vzniká pod vplyvom dlhodobého tlaku. Pedikérka kurie oko odborne vyberie, ale ak sa neodstráni príčina vzniku, čiže tlak na to miesto, problém sa bude opakovať.

Takže pri opakovanom probléme je vhodné navštíviť ortopéda či podológa, ktorý predpíše na mieru urobené ortopedické vložky. Treba sa vyvarovať nosenia syntetických ponožiek, v ktorých sa nohy potia, uprednostňovať výlučne bavlnu, antimikrobiálnu úpravu, zdravotný lem a retiazkovanú špičku, ktorá nespôsobuje nepríjemné otlaky. Kurie oká rozdeľujeme na mäkké, tvrdé a cievnaté. Mäkké vzniká vždy medzi prstami. Tvrdé na článkoch prstov, napríklad pri kladivkovitých prstoch. Cievnaté kurie oká vznikajú kdekoľvek pri dlhodobom tlaku.

Keď nastane leto, všetci utekajú na pedikúru, aby mali na dovolenke pekné chodidlá a nechty na nohách. „Ale o nohy sa treba starať po celý rok,“ zdôrazňuje pedikérka. „V uzatvorenej obuvi je to ešte dôležitejšie ako vo vzdušných sandálikoch. Aj keď dovnútra topánok vám vtedy nikto nevidí.“

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pokožka #chodidlá #pedikúra