Ukážeme vám mamografiu! Pozrite sa, ako vyzerá najspoľahlivejšie vyšetrenie prsníkov!

Prečo je stlačenie prsníka pri mamografii dôležité? Je to bolestivé? Pozrite si video, v ktorom vám ukážeme, ako sa mamografia robí.

16.09.2019 08:00
debata (3)
Video
Pozrite si video, v ktorom vám ukážeme, ako sa mamografia robí.

Ženy sa zbytočne boja žiarenia pri tomto vyšetrení, pritom sú neporovnateľne častejšie vystavené iným druhom žiarenia, ktorého sa neobávajú! Hovoria o tom rádiologičky z Preventívneho centra Onkologického ústavu sv. Alžbety v Bratislave MUDr. Alena Kállayová a MUDr. Katarína Mlyneková. Pozrite si video, v ktorom vám ukážeme, ako sa mamografia robí, ako sa prítlačným dielom mamografu prsník snímkuje v dvoch projekciách. V deň nakrúcania tohto videa odhalili v Preventívnom centre OÚSA úplnou náhodou malý karcinóm prsníka pacientke, ktorá prišla na zobrazovacie vyšetrenie po úraze prsníka. Miesto úrazu bolo zhodou okolností v poriadku, mamografia však odhalila nádor na inom mieste v prsníku. Úraz jej tak paradoxne pomohol odhaliť liečiteľnú rakovinu v počiatočnom štádiu.

Skríningová mamografia je na celom svete najlepšou a najcitlivejšou metódou na odhalenie včasných štádií rakoviny prsníka. Spomínaná pacientka zhodou okolností chodieva na pravidelné mamografické vyšetrenia, ale výnimočne sa stane, že sa nádor môže objaviť aj v období medzi dvoma skríningovými mamografiami, teda v intervale kratšom ako dva roky.

Ženy vo veku 50–69 rokov bude každé dva roky pozývať na mamografiu ich zdravotná poisťovňa. Takáto „vyhľadávacia“ mamografia je hradená zdravotnou poisťovňou, čiže pre ženu je bezplatná. Mladšie ženy by mal na zobrazovacie vyšetrenie prsníkov odoslať „na poisťovňu“ prostredníctvom výmenného lístka ich gynekológ. Ženám starším ako 69 rokov sa tiež odporúča, aby sa pravidelne, raz za dva roky, nechali skontrolovať s pomocou mamografického vyšetrenia. Takéto staršie ženy však zatiaľ poisťovňami pozývané nebudú, musia na to myslieť samy a takisto im odporúčanie na toto zobrazovacie vyšetrenie napíše ich ženský lekár.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #prsník #rakovina prsníka #karcinóm prsníka #mamograf #mamografia