Rok prevencie: Štartuje skríning rakoviny prsníka

Je dôležité nielen to, ako dlho budeme žiť, ale aj fakt, v akej kvalite svoj život prežijeme. Spomeňte si na tieto slová, keď budete držať v rukách obálku s pozvánkou na bezplatné skríningové mamografické vyšetrenie prsníkov. Jedinou účinnou zbraňou modernej medicíny proti tomuto ochoreniu je mamograf.

19.09.2019 06:00
Rakovina prsníka zažehnaná. Ale čo vlastne... Foto:
Mamografia síce nezabráni vzniku onkologického ochorenia, vie ho však zistiť vo včasnom štádiu.
debata (3)

Prístroj, ktorý dokáže lokalizovať ložisko rakoviny s veľkosťou hrášku už o tri až päť rokov skôr, ako si ho nahmatá samotná žena alebo jej ho palpačne nájde lekár.

Názory žien na mamografiu sa rôznia. Vraj je zbytočná, škodlivá, ženám nepomáha a dokonca môže zdravotné problémy aj spôsobiť. Pritom ide o jedinú metódu, ktorá vie zachytiť rakovinu prsníka aj vo veľmi včasnom štádiu. Tieto špekulácie a neodborné informácie ale môžu ovplyvniť rozhodnutia žien podstúpiť mamografické vyšetrenie. Kampaň, ktorú spustilo ministerstvo zdravotníctva, je preto určená nielen na pozvanie žien na vyšetrenie, ale aj na definitívne zbavenie žien pochybností.

Video
Ukážeme vám mamografiu! Pozrite sa, ako vyzerá najspoľahlivejšie vyšetrenie prsníkov!

​Zdravotné poisťovne začnú pozývať ženy od 50 do 69 rokov na skríningové vyšetrenie. Ide o dôležitú aktívnu prevenciu zo strany štátu a zdravotných poisťovní. Rakovina prsníka je totiž u žien najčastejšou formou onkologického ochorenia a prichádza bez príznakov. Preto je dôležité odhaliť ju včas. Z dôvodu neskorej diagnostiky na ochorenie zomiera až 300 žien ročne. Skríning dokáže znížiť úmrtnosť na toto ochorenie až o 30 %.

Mamografia síce nezabráni vzniku onkologického ochorenia, vie ho však zistiť vo včasnom štádiu, podľa lekárov často aj o 3 až 5 rokov skôr, než by bolo ložisko možné nahmatať napríklad pri samovyšetrení. Napriek tomu však aj samovyšetrovanie zostáva dôležitou doplnkovou aktivitou žien v rámci prevencie, pretože môže upozorniť na intervalové rýchlo rastúce nádory, ktoré sa môžu vyskytnúť u ženy v období medzi dvoma mamografickými vyšetreniami. Všeobecná zdravotná poisťovňa pozve na vyšetrenie v septembri 2 100 žien, Dôvera 1 500 a Union 550 svojich poisteniek.

„Skríningová mamografia, ktorá sa vykonáva žene bez akýchkoľvek príznakov v oblasti prsníkov, vie odhaliť malé ložiská aj do niekoľko milimetrov, napríklad aj vo veľkosti hrášku, ktoré ešte pravdepodobne metastázy nevytvorili. Na Slovensku v týchto dňoch rozbiehame štátom garantovaný a organizovaný skríning rakoviny prsníka. Mamografia je najúčinnejšou metódou zistenia rakoviny prsníka v počiatočnom štádiu, keď ešte nevytvára metastázy,“ upozornila ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská.

„Mnohé štúdie potvrdzujú, že počet novodiagnosti­kovaných prípadov rakoviny prsníka stále stúpa. Riziko ochorenia na rakovinu prsníka rastie s vekom, výrazne okolo 50. roku života a potom len narastá. Každá ôsma žena má počas života rakovinu prsníka,“ vysvetľuje Alena Kállayová, uznávaná rádiologička z Onkologického ústavu sv. Alžbety v Bratislave, ktorá sa dlhé roky venuje práve mamografickým vyšetreniam.

Skríning rakoviny prsníka je v poradí druhým skríningovým programom v rámci Roka prevencie, ktorý vyhlásilo ministerstvo zdravotníctva. Prvým bola prevencia rakoviny hrubého čreva a ešte tento mesiac by mala byť spustená aj kampaň na prevenciu rakoviny krčka maternice.

Zachránené životy

  • Pravidelné kontroly prsníkov skríningovou mamografiou u žien každé dva roky zachránia život dvom až šiestim ženám z tisícky.
  • „Mamografický skríning rakoviny prsníka zabezpečí bezplatné vyšetrenie prsníkov každé dva roky pre všetky Slovenky od 50-teho do 69-teho roku života. Každý rok bude takto postupne možné vyšetriť až 500 000 slovenských žien na kvalitných preverených skríningových mamografických pracoviskách,“ hovorí štátny tajomník Ministerstva zdravotníctva SR a zároveň onkológ Stanislav Špánik.
  • V Európskej únii s výnimkou Slovenska, kde sa organizovaný mamografický skríning vykonáva niekoľko desaťročí, sa zistilo, že u vyšetrených žien medzi 50. a 69. rokom sa znížila úmrtnosť na rakovinu prsníka o 35 percent.
  • Na Slovensku tento problém pomôže riešiť štátom garantovaný celoplošný, kontrolovaný, vyhodnocovaný mamografický skríning rakoviny prsníka. Táto pomoc bude však účinná len vtedy, keď slovenské ženy z lásky k sebe a svojmu zdraviu túto možnosť využijú a zúčastnia sa každé dva roky na skríningovej mamografii,“ povedala predsedníčka OZ Amazonky Eva Bacigalová.
  • „Vtedy nebude mať rakovina prsníka náskok 3 – 5 rokov a bude omnoho lepšie liečitelná a vyliečiteľná. Až 300 slovenských žien ročne zbytočne zomrie na rakovinu prsníka, lebo neabsolvovali skríningovú alebo preventívnu mamografiu,“ opisuje výkonná riaditeľka Ligy proti rakovine Eva Kováčová.
  • „U päť zo šiestich žien býva zistená invazívna forma rakoviny prsníka. To znamená, že tento typ ochorenia má tendenciu metastázovať – šíriť sa lymfatickými cestami alebo prerastaním do okolitých tkanív a orgánov a tam tvoriť ďalšie ložiská,“ hovorí lekárka a renomovaná odborníčka vo svojom odbore Alena Kállayová.
  • Všetky tri zdravotné poisťovne začnú ženy v určenej vekovej kategórii (50 až 69 rokov) pozývať formou náhodného výberu. Pozvánky budú smerovať do preverených pracovísk po celom Slovensku. „Ich počet sa bude postupne navyšovať, odhadujeme, že do konca roka ich bude 25 až 30 rozložených rovnomerne po celej krajine,“ povedala šéfka rezortu zdravotníctva Andrea Kalavská.

Rizikové faktory, ktoré si treba všímať

Zvýšené riziko rakoviny prsníka vám hrozí, ak patríte k ženám:

  • so včasnou menštruáciou (pred 11. rokom života)
  • s neskorým nástupom menopauzy (po 55. roku života)
  • s prvým tehotenstvom po 30. roku života
  • ktorých príbuzní – babka, matka, sestra alebo dcéra či otec mali alebo majú rakovinu prsníka
  • ktoré nerodili
  • ktoré nedojčili
  • ktoré majú rakovinu vaječníka, hrubého čreva, malígny melanóm či rakovinu prsníka v osobnej anamnéze
  • s vysokou radiáciou na oblasť hrudníka

ktoré po prechode trpia nadváhou

  • s nezdravým životným štýlom
  • so zvýšeným negatívnym stresom

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina prsníka #onkologické ochorenia #mamografia