Venujte chrbtici ráno len päť minút! Jednoduché "posteľové cviky" skôr, ako vstanete

Zacvičte si s Darinou Stračinovou z DARIfit klubu v Bratislave každé ráno ešte skôr, ako vstanete z postele.

30.09.2019 09:00
debata

VIDEO: Ako zabrániť bolesti chrbtice v rýchlej dobe plnej stresu? Zacvičte si s nami zopár minút každé ráno ešte v posteli!

Video

Bolesť je následkom nesprávneho držania tela, nesprávnej chôdze, ochabnutia chrbtových aj brušných svalov a poruchy tzv. špirálovej stabilizácie chrbtice. Naša chrbtica je neustále preťažovaná. Jej najmenšie zaťaženie je v ľahu – asi 25 kg na plochu medzistavcových platničiek. Zaťaženie pri stoji je do 100 kg. Pri sede je to až do 175 kg.

Ako je to možné? Počas státia sa časť zaťaženia platničiek prenáša na medzistavcové „spojky“ šľachové úpony a svaly. Počas sedenia svaly a medzistavcové úpony natoľko nepracujú. Nesprávnou polohou pri sedení, napríklad s prekríženými nohami, sa však tlak na platničky ešte zvyšuje. Ako sa teda správne starať o chrbticu? Okrem správnej životosprávy a denného pohybu na to stačí pravidelné cvičenie chrbtice, ktoré svojou komplexnosťou zahŕňa všetky jej stavebné časti.

Zacvičte si s Darinou Stračinovou z DARIfit klubu v Bratislave každé ráno ešte skôr, ako vstanete z postele. Začnite svoj deň tým, že ste pre svoju chrbticu už čosi dôležité urobili! Ide len o sedem jednoduchých cvikov, z ktorých každý opakujeme štyrikrát. Na precvičenie celej chrbtice vám stačí päť minút!

Ako hovorí Darina: „Akokoľvek dlho budete ráno cvičiť, je to vždy viac v porovnaní s tými, čo len sedia na gauči!“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chrbtica #bolesti chrbtice #cviky na chrbticu