"Železný muž" Ľudo si zničil ramenný kĺb. Ako mu pomohli na ortopédii?

44-ročný Ľudovít kedysi vážil 108 kg a vyfajčil škatuľku cigariet denne. Neskôr sa z neho stal "Ironman", ale zničil si ramenný kĺb. O tom, ako mu pomohli, hovorí ortopéd MUDr. Tomáš Jakubík.

14.10.2019 06:00
debata (1)
Video
44-ročný "Ironman" Ľudo si zničil ramenný kĺb. Už o tri mesiace po artroskopii ramena štartoval na najťažšom triatlone na svete zas.

Keď sa Ľudovítovi pred 14 rokmi narodil syn, rozhodol sa zmeniť svoj život. Už šesťkrát sa zúčastnil na jednej z najťažších športových súťaží na svete, na pretekoch „Ironman“ (v preklade „Železný muž“). Ide o triatlon, ktorý pozostáva z troch disciplín – plávania (3,8 km), bicyklovania (180 km) a maratónu (42 km). Ľudo si však dlhodobo preťažoval rameno a zničil si ramenný kĺb. Okrem toho aj bolestivo spadol z bicykla. V poradí štvrté preteky minulý rok od bolesti takmer nedokončil. Keď vyšiel z vody, myslel, že už nič viac nezvládne. Napokon to „dal“, ale artroskopická operácia bola nevyhnutná.

Čo sa vlastne stalo s jeho ramenom, ktoré dlhodobo preťažoval a navyše podľa všetkého aj zranil? Ako mu dokázali pomôcť s pomocou miniinvazívneho zákroku na ortopedickej klinike? „Áno, bolo to bolestivé,“ pripúšťa Ľudo. Veľmi krátko po operácii už musel začať rehabilitovať. Vtedy nedokázal ani zodvihnúť ľavú ruku nahor. Operačný zákrok sa uskutočnil 13. marca 2019, ale 7. júna už Ľudo šiestykrát štartoval na Ironmanovi!

O zákroku v ďalšej epizóde relácie Ide o zdravie hovorí ortopéd MUDr. Tomáš Jakubík z Clinica orthopedica v Bratislave.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Ironman #artroskopia #operácia ramena #Ide o zdravie