Rodili sme s Victoriou! Pozrite sa, ako budúci lekári trénujú rôzne úkony

V Ústave simulačného a virtuálneho medicínskeho vzdelávania na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave možno zaviesť infúziu, odobrať krv, intubovať, odrodiť rodičku či urobiť ultrazvuk.

11.11.2019 06:00
debata (18)
Video
MUDr. Martin Gábor, PhD., vysvetľuje študentom medicíny priebeh pôrodu na pôrodníckom simulátore Victoria. Pozrite si vo videu, ako reálne taký pôrod vyzerá!

„Simulácie na trenažéroch s medikmi robia výlučne ich pedagógovia – lekári,“ hovorí doc. RNDr. Pavol Vitovič, PhD., vedúci Ústavu simulačného a virtuálneho medicínskeho vzdelávania na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Ústav vlastní šesť veľkých simulátorov, to znamená komplexných programovateľných figurín vo veľkosti ľudského tela, ktoré sa správajú ako človek. To znamená dýchajú, môžu sa hýbať, krvácajú, močia, rozprávajú.

Vďaka počítaču si na nich je možné naprogramovať rôzne patológie. Napríklad na simulátore ultrazvuku je možné nastaviť, že tri chlopne na pacientovom srdci pracujú normálne, ale na jednej je šelest. Do pôrodnej figuríny Victorie sa vloží dieťa a dá sa nastaviť celá škála scenárov, ako pôrod prebehne.

„Máme tu reálne prístroje, ktorými je možné defibrilovať, vieme intubovať, naložiť EKG a podobne,“ dodáva doc. Vitovič. Urobíte chybu? Nič sa nedeje. Dá sa to zopakovať. Veď sa pozrite.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #lekári #študent #Lekárska fakulta Univerzity Komenského