Rakovina hrubého čreva: Polyp nebadane krváca do stolice aj 10 rokov

Kolorektálny karcinóm je v Európe druhým najčastejším typom nádorového ochorenia a zároveň druhou najčastejšou príčinou úmrtí medzi onkologickými pacientmi.

08.11.2019 06:00
črevo, konečník, výkal, rakovina, karcinóm,... Foto:
Ak máte viditeľné krvácanie z konečníka, krv na toaletnom papieri, treba urýchlene navštáviť lekára.
debata (1)

Slovensko patrí medzi krajiny s najvyšším výskytom a úmrtnosťou na nádory hrubého čreva a konečníka vo svete. A pritom sa mu dá predchádzať práve prevenciou, najmä zmenou životného štýlu a uplatňovaním preventívnych programov. V priebehu uplynulých 20 rokov preventívneho testovania tohto ochorenia na požiadanie u všeobecných lekárov sa však zapájalo v priemere len okolo 20 % rizikových občanov. Je potvrdené, že znižovať vysokú úmrtnosť a výskyt rakoviny hrubého čreva sa darí iba v tých krajinách, kde sa zapojila nadpolovičná väčšina, teda vyše 50 % populácie vo veku nad 50 rokov.

Celoštátny skríning rakoviny hrubého čreva a konečníka je štátom riadený preventívny program, ktorý môže úspešne zastaviť zbytočné úmrtia. Uskutočňuje sa formou zasielania testov na vyšetrenie vzorky stolice bezplatne až domov – pacientom nad 50 rokov, ktorí sú vekovo najohrozenejšou skupinou. Možno si ho však aj vyžiadať u svojho všeobecného lekára! Test umožňuje neinvazívne a jednoducho odhaliť rakovinu hrubého čreva a konečníka vo včasnom štádiu, keď je vysoká šanca na vyliečenie alebo na odstránenie skôr, než sa vyvinie rakovina. Je to predrakovinové štádium, keď polypy neviditeľne, skryto krvácajú do stolice.

Slovensko je krajinou, ktorá má druhý najvyšší výskyt rakoviny hrubého čreva na svete. Pred nami sú len Maďari. Podľa gastroenterológa MUDr. Tibora Hlavatého z Bratislavy je jedným z dôvodov najmä tradícia konzumácie údeného mäsa a mäsových výrobkov. Trvá však 15–20 rokov, kým sa rakovina hrubého čreva plne vyvinie. Pri kolorektálnom karcinóme je teda toto časové okno dlhé a treba ho naplno využiť!

Kto má menej ako 50 rokov a chce mať istotu, že v tomto smere je to s ním v poriadku, môže si okultný test na krvácanie do stolice kúpiť v lekárni.

Video
Kedy si netreba robiť test na skryté krvácanie do stolice, ale rovno je potrebné absolvovať kolonoskopiu? Gastroenterológ prof. MUDr. Tibor Hlavatý, PhD., vysvetľuje aj to, prečo hovorí skôr nie "módnej" kapsulovej kolonoskopii.

Pri akých príznakoch by ste mali navštíviť lekára?

  • viditeľné krvácanie z konečníka, krv na toaletnom papieri, dlhšie trvajúca stolica podobná hnačke či tvrdá stolica, resp. ich časté striedanie
  • časté urgentné navštevovanie toalety, ale aj zápcha
  • strata apetítu, celková únava, anémia, nečakaná strata hmotnosti, nevysvetliteľné horúčky a závraty
  • nevysvetliteľné kruté bolesti brucha, plynatosť či pocit hrče v bruchu

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina hrubého čreva #konečník #onkologické ochorenia #kolorektálny karcinóm