Osteoporóza: Aby kosti neboli krehké ako porcelán

Epidémia tretieho tisícročia, tichý zlodej kostí, spoločensky najzávažnejšie ochorenie pohybového aparátu. Reč je o zákernej osteoporóze, ktorá prichádza nenápadne, bez bolesti. Môže trvať roky, kým sa prejaví - zlomeninou.

10.11.2019 06:00
zdravie, doktor, doktorka, chrbtica, kostra Foto:
Podľa aktuálnych štatistík trpí osteoporózou približne 400 000 Slovákov.
debata

Každé tri sekundy si niekto vo svete zlomí kosť v dôsledku osteopórozy. Toto ochorenie sa v ostatných rokoch stalo závažným celosvetovým zdravotníckym, ako aj sociálno-ekonomickým problémom. Kľúčovým v prevencii je dostatočný príjem vápnika, a to už v období detstva a dospievania.

„Odhaduje sa, že rizikom osteoporotickej zlomeniny je ohrozená asi každá tretia žena a asi každý šiesty muž vo veku nad 50 rokov,“ hovorí docent Zdenko Killinger, zástupca prednostu a vedúci lekár Osteocentra V. internej kliniky LFUK a UNB.

Kosť je živé tkanivo, v ktorom počas celého života prebiehajú dva dôležité úzko späté procesy – odbúravanie kostného tkaniva a jeho novotvorba. V období detstva a dospievania prevažuje novotvorba kosti a po 35. roku života už, naopak, jej odbúravanie. „V rámci prevencie je mimoriadne dôležité obdobie detstva a dospievania, kedy dokážeme výrazne ovplyvniť stav našich kostí a zabezpečiť im potrebnú kvalitu na ďalšie roky,“ povedal docent Killinger.

"Po 35. roku života sa naše kosti stávajú len akousi zásobárňou vápnika pre telo, a teda už nedokážeme výraznejšie ovplyvniť nerovnováhu medzi odbúravaním a novotvorbou kosti, v ktorej začína výrazne prevažovať práve úbytok kostnej hmoty. Pokiaľ kostiam nedáme dostatočný základ, ich východisková pozícia bude v tomto období horšia a skôr sa dopracujeme k osteoporóze,“ upozornil.

Môže však trvať roky, kým sa v dôsledku zvýšeného odbúravania kostného tkaniva prejaví. Pacienti tak často zostávajú zaskočení oznámením diagnózy, ktorá sa odhalí až pri prvej zlomenine. K výraznému zníženiu kvality života pacienta vedú aj zlomeniny stavcov. Tie spôsobujú akútne či chronické bolesti chrbta, obmedzujú pacienta v pohybe, sťažujú dýchanie alebo vedú k výskytu nepríjemných tráviacich ťažkostí. Mnohí pacienti však aj napriek tomu odkladajú návštevu lekára a svoje ťažkosti pripisujú vyššiemu veku, nezdravému životnému štýlu či vyššej hmotnosti.

„Pokiaľ pacient trpí bolesťami chrbta, jeho výška sa znížila o viac ako 3 centimetre a má viditeľné zhrbenie, je predpoklad, že utrpel zlomeninu jedného alebo viacerých stavcov,“ upozorňuje profesor Juraj Payer, prednosta V. internej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Univerzitnej nemocnice Bratislava a prezident Slovenskej spoločnosti pre osteoporózu a metabolické ochorenia kostí.

Podľa aktuálnych štatistík trpí osteoporózou približne 400 000 Slovákov. Osteoporóze sa pritom nevenuje toľká pozornosť pre ňu samotnú, ale predovšetkým pre komplikácie, ku ktorým vedie. Najčastejšie ide o zlomeniny kosti predlaktia, stavcov a horného konca ramennej či stehennej kosti. „Tou najobávanejšou je zlomenina krčka stehennej kosti, ktorej patrí siedme miesto v rebríčku najčastejších príčin úmrtí hospitalizovaných pacientov na Slovensku. Asi tretina osôb po zlomenine krčka stehennej kosti do roka zomiera a ďalšia tretina zostáva odkázaná na opateru iných,“ dodáva profesor Payer.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kosti #osteoporóza #zlomeniny