Prečo naše kosti rednú

V mladom veku sa naše kosti vyvíjajú - tvorba novej hmoty prevažuje nad odbúravaním starej. S pribúdajúcim vekom sa to však mení. Čo robiť, aby naše kosti neredli príliš?

16.11.2019 06:00
kĺby, kosti Foto:
Presná príčina vzniku osteoporózy nie je úplne známa.
debata (1)

Počas celého života prebiehajú v našich kostiach dva úzko späté procesy – odbúravanie a novotvorba, v dôsledku ktorých sa kostná hmota neustále obmieňa. Do 35. roku života prevažuje novotvorba nad odbúravaním. S pribúdajúcim vekom sa pomer týchto procesov začína meniť, a to v prospech odbúravania. Dalo by sa teda povedať, že do 35. roku by sme si mali vytvoriť potrebný základ, z ktorého budeme čerpať po zvyšok života.

Presná príčina vzniku osteoporózy nie je úplne známa. Poznáme však niekoľko faktorov, ktoré sa na narúšaní štruktúry kostí významne podieľajú:

Vek: starší ľudia, ženy v období menopauzy

Ženské pohlavie: menopauza, najmä predčasná pred 45. rokom života, neskorý nástup menštruácie v období dospievania, dlhšie vynechanie menštruácie, viacnásobné a dlhotrvajúce dojčenie, bezdetné ženy

Genetická predispozícia: množstvo kostnej hmoty je asi na 60 % dané geneticky

Vzrast: zvlášť rizikový je nízky vzrast a štíhla postava

Životný štýl: nedostatok vápnika, horčíka, vitamínu D a stopových prvkov, nadmerný prísun fosforu, sodíka a živočíšnych bielkovín, nadmerná konzumácia alkoholu, kofeínu, fajčenie, nedostatok pohybu, pasívny spôsob života, ležiaci pacienti

Iné ochorenia: endokrinologické (poruchy prištítnych teliesok, štítnej žľazy, nadobličiek, pohlavných žliaz, cukrovka I. typu), nefrologické (porucha funkcie obličiek), gastroenterologické (ochorenia žalúdka, čriev, pečene a žlčníka), chronické zápalové choroby (reumatoidná artritída, ankylozujúca spondylitída, chronická obštrukčná pľúcna choroba), stav po transplantáciách

Lieky: napríklad hormóny nadobličiek a štítnej žľazy, lieky na úpravu krvnej zrážavosti, chemoterapia pri onkologických ochoreniach, lieky proti kŕčom a podobne

Diagnostika a liečba

  • Neliečená osteoporóza môže mať pre pacienta závažné následky, či už v podobe výrazne zhoršenej kvality života alebo dokonca smrť. Diagnostika zahŕňa sled vyšetrení, na ktorých sa zúčastňuje celý rad odborníkov (ortopéd, reaumatológ, endokrinológ, nefrológ, gastroenterológ a podobne). Pri podozrení na prítomnosť osteoporózy odošle lekár pacienta na denzitometrické vyšetrenie, ktoré je bezbolestné a vyšetrí hustotu kostí. Súčasťou diagnostiky je aj laboratórne vyšetrenie krvi a moču, ktoré je zamerané na metabolizmus vápnika a fosforu.
  • Pokiaľ sa osteoporóza potvrdí, hľadá sa príčina jej vzniku, na ktorú sa následne zameriava aj prípadná liečba. V prípade, že sa príčina nenájde, a teda ide o osteoporózu v dôsledku vysokého veku, menopauzy, lieči sa samotná osteoporóza.
  • Farmakologická liečba znižuje riziko následnej zlomeniny už v priebehu 6 až 12 mesiacov, a to až o 40 až 70 %. Pri jej užívaní je však potrebné dodržiavať presné a pravidelné dávkovanie, a tiež pristúpiť k zmenám životného štýlu. Liečba osteoporózy si vyžaduje roky sebadisciplíny a dodržiavania liečebného režimu, čo môže byť pre mnohých pacientov problematické. Viac ako 60 % z nich tak ukončí liečbu ešte počas prvého roka.

Rady, ako sa vyhnúť úrazom a zlomeninám v dôsledku osteoporózy

Osteoporóza je „tichý zlodej“. Neuspokojte sa s tým, že nemáte bolesti, zlomenina čaká na svoju príležitosť.

Doprajte si denne dostatočné množstvo mlieka a mliečnych výrobkov. Denné množstvo si rozdeľte na niekoľko dávok.

Spestrite si stravu rybami, makom, orechmi, sójou a jedzte veľa zeleniny.

Nekonzumujte nadmerné množstvo mäsa, soli a cukrov. Ich zvýšený príjem môže podporovať vylučovanie vápnika, a tým vznik osteoporózy.

Prestaňte fajčiť, fajčenie má zlý vplyv na rast kostí.

Obmedzujte pitie kávy a alkoholu. Kofeín znižuje hladinu vápnika. Alkohol znižuje vstrebávanie vápnika z čreva.

Dožičte svojim kostiam dostatok pohybu a posilňujte chrbtové svalstvo.

Odstráňte zo svojej domácnosti nebezpečné nástrahy: šmykľavé podlahy a koberce, na ktorých sa možno ľahko pokĺznuť.

Dávajte pozor na neosvetlených schodoch a pridržujte sa zábradlia.

Ak vám odporučili používať oporné pomôcky (paličku, barly), používajte ich.

Buďte opatrná/ý pri chôdzi na nerovnom teréne.

Noste obuv, ktorá vám poskytne spoľahlivú oporu.

Vo vani a v sprche používajte protišmykové rohožky, vo vani si dajte namontovať podporné zábradlie (oporu), aby ste sa mohli bezpečne postaviť.

Pretože sa osteoporóza vyvíja dlhodobo a jej liečba je zdĺhavá, nečakajte na rýchly účinok.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kosti #osteoporóza