Tri veľké mýty o migréne

Je počasie zodpovedné za zvieravé bolesti hlavy? Môže syr vyvolať migrénu?

13.11.2019 06:00
migréna Foto:
Čo sa týka migrény, existuje istý rozdiel medzi pohlaviami, v skutočnosti postihuje ženy častejšie.
debata

Téma bolesť hlavy je obklopená mnohými mýtmi a nezmyslami. Napríklad, že čokoláda a zmeny počasia môžu byť spúšťačmi migrény. Gregor Brössner, Gernot Luthringshausen und Ulrike Rossegg sú členmi iniciatívy „Initiative schmerzlos“ (bez bolesti), a pre rakúske noviny Kleine Zeitung podrobne preskúmali mýty spojené s bolesťami hlavy.

Zmeny počasia spôsobujú bolesti hlavy

Veľa ľudí si bolesti hlavy spája s počasím, ale štúdie ukázali, že medzi počasím a výskytom bolesti hlavy neexistuje žiaden súvis. Na tento účel sa porovnávali záznamy pacientov s údajmi o počasí. Prečo to pacienti tak pociťujú, je otázne. „Áno, sú ľudia, ktorí sa za určitých poveternostných podmienok takto cítia,“ potvrdil Hans-Peter Hutter, environmentálny lekár z MedUni Wien.

Syry, orechy a červené víno spôsobujú migrénu

„Potraviny sú najviac skúmanou oblasťou, čo sa týka spúšťačov migrény,“ hovorí Brössner. Ukázalo sa však, že existuje len veľmi málo látok, ktoré by pacientom s migrénou pravidelne spôsobovali migrénu. Syry alebo orechy k nim nepatria, ale asi štvrtina pacientov reaguje citlivo na alkohol. „Obsiahnuté látky, ktoré zatiaľ neboli identifikované, môžu spôsobovať bolesti hlavy,“ tvrdí Brössner.

Ženy často bolí hlava

Bolesti hlavy sa týkajú mužov a žien v rovnakej miere. Avšak čo sa týka migrény, existuje istý rozdiel medzi pohlaviami, v skutočnosti postihuje ženy častejšie. Pomer je v tomto prípade 3:1. Veľkú úlohu tu hrajú hormóny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #pohlavie #orechy #migréna #hormóny #zmeny počasia